Този начин е много подходящ за собствениците на вилни места, които стопанинът не винаги има възможност да посети и да полее растенията.
Няма съмнение, че най-добри резултати от безразсадови домати ще се постигнат на дълбоки, влагоемни и чисти от плевели почви. В края на краищата обаче всеки използва такива, с каквито разполага. Най-важното е почвата да бъде подготвена добре - както за разсадовите. От богатия избор на сортове средно ранни домати за предпочитане са тези, които се отглеждат без колове или друга опорна конструкция и не се и колтучат. Такива са Николина, Рома, Топаз, УС 82 А и др.
Подходящото време за сеитба на доматените семена направо на подготвената площ настъпва, когато почвата трайно се е затоплила до около 12 градуса. Такава е през първата половина на май и в по-хладните райони. В богатата на влага от зимните и пролетните валежи почва растенията развиват мощна коренова система предимно до 40 см, а отделни корени проникват и на по-голяма дълбочина. С просъхването на почвената повърхност те сякаш следват отдръпващата се влага.
В малките дворни градини подходящ начин на засяване на семената е в копки. Копките се правят 10-12 см дълбоки и се посипват с торопочвена смес. Семената, по 4-6 за гнездо, се полагат и покриват също с торопочвена смес, така че дълбочината на сеитбата да е 2-3 см. Така засети, се поливат с помощта на лейка. Тази влага е от съществено значение за поникването. Подходящото разстояние между копките в реда е 25-30 см, а между редовете - 80 см. Когато младите растения развият 2-3 същински листа, трябва да се проредят. По-слабите се отскубват, така че в гнездо да останат по две.
Грижите оттук нататък до беритбата се състоят в отстраняване на плевелите, предимно чрез повърхностно окопаване, борба с болести и неприятели и поливане при възможност.
Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огл...
Кюфтета с доматен сос Продукти за 4 порции: 500 г кайма, 1 глава лук или 100 г зелени пера, 120 г доматено пюре, 100 г бял хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 250 мл месен буль...
В нашите градини, които пъстреят с есенните си одежди, най-обичани са многогодишните зимоустойчиви димитровчета. Те зацъфтяват още в края на септември, но истинската им хубост проличава, когато настъп...
МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр.ТРЯВНА Деликатес от рязани камби Прoдукти: 5 кг червени камби, 3 глави карфиол, 2 кг моркови, 1 глава целина, 200 г сол, 500 г захар, 1,5 л оцет, 50 мл олио, синап...