Още рецепти » 11 ноември

 11 ноември

ЗАКУСКА

Тутманик със сух хляб

Прoдукти: 1 сух хляб, 4 яйца, 200 г сирене, 100 г краве масло, 1 кофичка мляко, 1/2 ч.л. сода бикарбонат.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки, като отстраняваме корите. Разбиваме яйцата с киселото мляко и содата. Потапяме филийките в яйчната смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Върху първия ред филийки поръсваме обилно натрошено сирене и поливаме с разтопеното масло. Нареждаме втори ред филийки и отново поръсваме сирене и масло. Покриваме с останалите филийки, заливаме с останалото масло и изпичаме тутманика в силна фурна.

ОБЯД

Пъстра супа

Продукти за 4 порции: 1 парче зеле, 3 картофа, 1 парче целина, 1 ч.ч. зелен грах, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. червен пипер, магданоз,1 с.л. оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънки ивички, а лука и целината скълцваме много ситно. Варим ги заедно в леко подсолена вода. Отделно сваряваме в подсолена вода граха и го пасираме. Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Правим запръжка от олиото, червения пипер и брашното и я изсипваме в супата, прибавяме картофите и пасирания грах и варим още 15 мин. Отстраняваме супата от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз и подправяме с оцета.

Рагу от праз

Продукти за 4 порции: 500 г праз /само бялата част на стръковете/, 30 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, чесън, магданоз, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на парченца, дълги около 3 см. Сваряваме ги в подсолена и леко подкиселена вода до омекване и отцеждаме. Правим светла запръжка от маслото и брашното, разреждаме я с бульон от праза, прибавяме размитото доматено пюре и варим 5-6 мин на умерен огън. Добавяме сол, счукан чесън, ситно нарязан магданоз и заливаме праза с така приготвения сос.

Косовска баклава

Прoдукти: половин пакет готови кори, 500 мл олио, 1 л вода, 1 кг захар, 200 г кокосови стърготини, 200 г счукани на едро или нарязани орехови ядки, 200 г стафиди, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. газирана вода

Нaчин на приготвяне: Разделяме корите на две, като намасляваме пластовете (можем да използваме кокосова мазнина). Объркваме продуктите за плънката, разпределяме ги в края на корите, навиваме стегнато и разполагаме в подмазана тава. Сгорещяваме олиото, заливаме отгоре и печем в предварително загрята фурна 20-30 минути. Приготвяме сироп от захарта и водата, който ароматизираме с няколко щипки лимонена киселина (малко ром, коняк, есенция или друго по избор). Разливаме студения сироп върху топлата баклава.

ВЕЧЕРЯ

Пържено сирене с чушки

Продукти за 4 порции: 400 г сирене, 4-5 чушки, 3-4 с.л. олио, 1 с.л брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките, нарязваме ги на ситно и ги запържваме в сгорещеното олио. Щом побелеят, прибавяме брашното и разбъркваме. Поръсваме червения пипер, наливаме 1 к.ч. топла вода и готвим, докато сместа се сгъсти. Накрая прибавяме натрошеното сирене и държим ястието на огъня още 5-6 мин, като периодично разбъркваме. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Малинови ябълки

Прoдукти: 10 средно големи ябълки, 3 с.л. захар, сладко от малини; зa крема: 2 жълтъка, 80 г захар, 2 с.л. брашно, 500 мл мляко.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, отстраняваме семенната част и поставяме в тава, намазана с мазнина. Посипваме със захар и печем десетина минути. Изваждаме от фурната и изстудяваме. Пълним отворите със сладко и подреждаме в съда за сервиране. Приготвяме крем от млякото, разбитите със захар жълтъци, добавяме брашното и варим крема десетина минути. Заливаме с него ябълките и украсяваме всяка от тях с плод от малини или с няколко капки малиново сладко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Всички бръчки са... преждевремeнни

Ha нашите майки определено им е било по-лесно с грижите за външността. По тяхно време на пазара не е имало безчетно число кремове, а и те надали са подозирали това, което ние днес знаем. Какво знаем л...

Отгледайте си зеленчуци на балкона

Отглеждането на зеленчуци на терасата не само ще ви достави удоволствие, но и ще имате само на една ръка разстояние прясна салата. За да осъществите тази идея, трябва да се съобразите с изискванията н...

Мураята цъфти до края на януари

Пренесени от районите на тропическа Африка - остров Мадагаскар, тези многогодишни храстчета са отличен материал за отглеждане в саксии. Удължено-елиптичните листа са от 5 до 8 см дълги. Те са леко пок...

Антуриумът – украса за всеки дом

Сред пищната зеленина на листата на дълга дръжка се разтваря червено гланцово покривало. Над него се извисява съцветието. Необичайната форма на цветовете е причина да наричат антуриума цвете на любовт...

Начало