ЗАКУСКА
Котопита
Прoдукти: 1 пакет кори за баница, 2-3 с.л. зехтин, 1 к.ч. обелени, скълцани и леко препечени бадеми, 2 с.л. прясно мляко; зa плънката: 1 с.л. зехтин, 1 средно голяма глава лук, 1-2 скилидки чесън, 450 г сварено и обезкостено бяло пилешко месо, 1/2 к.ч. настъргано краве сирене, 2 яйца, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязани листа от прясна мента, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме мазнината за плънката и задушаваме 2-3 мин нарязаните на ситно лук и чесън. Отстраняваме кожата на пилешкото и накълцваме месото на ситно. Прибавяме го при лука, леко поизпържваме, подправяме с изброените за плънката продукти и избъркваме. Загряваме фурната на 190°С. В намаслена тавичка разстиламе първата кора, намазваме я със зехтин, наръсваме с бадеми и покриваме с втората. Така постъпваме до изчерпването на половината кори. Разпределяме равномерно плънката и довършваме корите, мажейки всяка с мазнина и поръсвайки с бадеми. Наложената котопита нарязваме на квадрати, заливаме с млякото и печем около 35 мин, докато поруменее равномерно.
ОБЯД
Супа от свинско месо с прясно зеле
Прoдукти: 600 г свинско месо, половин прясна зелка, 4-5 картофа, 3 домата, 1 морков, 1 корен магданоз, 2 с.л. олио, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, а сланината му - на кубчета. Слагаме го в тенджера под налягане, наливаме 2 л вода и възваряваме без да затваряме тенджерата. Обираме пяната. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин. Нарязваме зелето на ситно, а картофите и доматите нарязваме на парчета. В тиган запържваме ситно нарязаните лук, морков и магданозен корен. Отваряме тенджерата с месото и прибавяме запържения с корените лук, нарязаните зеле, картофи и домати, дафиновия лист, черен пипер и сол на вкус. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин.
Стофато
Прoдукти:1 кг месо от бут, 150 г сланина, мас, 2-3 глави лук, сол, черен пипер, 1 дафинов лист, 3-4 зърна бахар, магданоз, чесън, 1-2 домата, бяло вино (може и оцет).
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сланината на парченца, лука на филийки, доматите също на парченца. В тавичка сгорещяваме 2 с.л. мазнина и пържим зеленчуците заедно с подправките. Когато всичко се изпържи добре, прибавяме месото, което сме обезкостили, начукали, посолили и завързали с дебел конец. Заливаме с малко вода и задушаваме до омекване. Преди да го извадим, заливаме с 1 ч.ч. вино. Соса прецеждаме и заливаме с него нарязаното на филии месо.
Щрудел с млечно тесто
Прoдукти: 200 г брашно, 3 яйца, 150 г захар, 1 ч.ч мляко, 1 к.ч. олио, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 кг ябълки, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Прибавяме олиото, млякото, пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Разбъркваме и внимателно съединяваме с белтъците, които сме разбили на гъст сняг. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка. Отгоре нареждаме нарязаните на филийки ябълки. Печем в умерена фурна. Поръсваме готовия щрудел обилно с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Панирани пилешки бутчета
Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 1 ч.л. червен пипер, 2 яйца, 2 с.л. прясно мляко, половин връзка магданоз, 4 с.л. брашно, 6 с.л. галета, 8 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме бутчетата и ги подсушаваме с чиста кърпа. Натриваме ги с червения пипер, черен пипер и сол на вкус. Разбиваме яйцата с млякото. Отделяме листенцата на измития магданоз и ги нарязваме на ситно. Разбъркваме брашното, галетата и магданоза. Потопяваме бутчетата в яйчената смес, а после в брашнената, като притискаме с ръка, за да прилепне добре панировката. Сгорещяваме олиото в тиган и изпържваме бутчетата до златисто. Подреждаме ги в тавичка и печем 35 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Мус от манго
Прoдукти: 3 плода от манго, 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 1 с.л. портокалов ликьор, белтъците на 2 големи яйца, 2 с.л. захар, 250 г сметана
Нaчин на приготвяне: Обелваме плодовете, нарязваме ги на парченца и ги пасираме с миксер на пюре. Прибавяме лимоновия сок и портокаловия ликьор. Разбиваме белтъците с 1 с.л. вряла вода на твърд сняг, като по малко прибавяме захарта. Отделно разбиваме сметаната на пухкава маса. Лъжица по лъжица прибавяме в нея половината от белтъчната смес. Разбъркваме. Прибавяме лъжица по лъжица и плодовото пюре. Накрая слагаме остатъка от белтъците. Разпределяме муса в десертни купички, които охлаждаме в хладилник поне 30 мин.
Сватбата е най-дългоочаквания и тържествен ден в живота на човека. Този празник се асоцира у нас с белоснежната рокля на булката, сълзите от щастие на родителите и разбира се, приказната украса на мя...
Околностите на Залцбург, Неапол и Константинопол са най-красивите на света - пише Александър фон Хумболт. Прозрачни като сълза алпийски езера, стръмни планини, зелени склонове – това триединство стои ...
Историята води началото си от далечната 1607, когато принцът на Махал се разхождал из пазара Меена, придружаван от свитата си. Неочаквано срещнал очарователния поглед на момиче, стрелкащ се под лъскав...
Обезпокоена съм, защото дъщеря ми ходи буквално през 15-30 мин по малка нужда. Дали се е простудила или започва цистит? Хр. Я. от Сл. Това е чест проблем при децата. Най-лесното е да се поста...