ЗАКУСКА
Бухти със сирене
Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 2 яйца, половин кофичка кисело мляко, 1ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 с.л. оцет, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме содата в оцета и я сипваме в киселото мляко. Смесваме млякото с разбитите яйца, прибавяме натрошеното сирене и разбъркваме. При непрекъснато бъркане сипваме брашното и омесваме меко тесто. Оформяме от тестото малки топчици и ги пържим в голямо количество сгорещена мазнина.
ОБЯД
Магданозена супа с галушки от грис
Прoдукти: 2-3 к.ч. грис, 2 връзки магданоз, 1-2 жълтъка, 1 яйце, 1 к.ч. кисело мляко, 1 с.л. краве масло, 1 с.л. препечено брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ситно нарязания магданоз с вряща подсолена вода и оставяме на огъня. Разбиваме жълтъците, и прибавяме към тях толкова грис, че да получим гъста каша. Посоляваме на вкус. Гребем с лъжица от кашата и оформяме галушки, които пущаме във врящата супа. Разбиваме яйцето заедно с киселото мляко, разтопеното масло и препеченото брашно. Получената кашица разреждаме с няколко лъжици супа и наливаме бавно в тенджерата като непрекъснато бъркаме, за да не се пресече яйцето. Оставяме застроената супа само да възври, отстраняваме я от огъня и поръсваме със черен пипер.
Мусака с колбаси
Прoдукти: 300 г колбаси, 5-6 картофа, 5-6 домата, 1 глава лук, половин пакетче краве масло, 2-3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. галета, 70-80 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги сваряваме в малко подсолена вода. След това ги смачкваме с вилица и ги разбиваме заедно с млякото и маслото. В намаслена и поръсена с галета тавичка разстиламе на равномерен пласт половината от картофеното пюре. Върху пюрето нареждаме филийки от доматите, а върху тях – филийки от колбасите. Поръсваме ситно нарязания лук и покриваме с останалото картофено пюре. Заливаме мусаката с разбитите яйца, поръсваме с черен пипер и печем в силна фурна, докато повъхността се позачерви. Непосредствено преди да извадим от фурната, поръсваме настъргания кашкавал.
Сладкиш с ябълки и орехи
Прoдукти: 250 г къси макарони, 400 г кисели ябълки, 200 г извара, 1 ч.ч. счукани орехи, 1 к.ч. стафиди, 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче краве масло, 1 пакетче канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Заливаме ги с 2 с.л. разтопено масло и разбъркваме. Прибавяме обелените и нарязани на дребни кубчета ябълки, изварата, орехите, стафидите, разбитите яйца, половината от захарта и от канелата. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намазана с масло тавичка. Покриваме с алуминиево фолио и печем 1 час на 200°С. Отстраняваме фолиото и поръсваме останалата канела, разбъркана с 2 с.л. захар. Слагаме тук там люспи от останалото масло и печем още 30 мин на 100°С. Накрая поръсваме останалата захар и държим във фурната, докато захарта се разтопи.
ВЕЧЕРЯ
Натурален шницел
Прoдукти: 750 г мерлуза, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 3 с.л. брашно, 1 с.л.краве масло, 1 лимон, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Начукваме филето, оформяме го на шницел, поръсваме с черен пипер и сол, панираме в брашното и изпържваме. Поднасяме със сос, приготвен от запърженото в същата мазнинина брашно, към което сме прибавили виното и маслото.
Кисел от компот
Прoдукти: 1 буркан компот от кайсии /праскови, ягоди, малини и др./, 2 к.ч. нишесте, 3 ч.ч. вода, 2 к.ч. захар, лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сиропа и пасираме през сито. Загряваме до завиране водата заедно със сиропа от компота и захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме размитото в студена вода нишесте, след 4-5 мин пасираните плодове и по желание малко лимонена киселина. Отстраняваме готовия кисел от огъня и охлаждаме.
Какво всъщност представлява декоративният троскот? - Това е вид коренищна, силно сухоустойчива трева, която се развива добре във всякакви почви: сухи, каменливи или тежки глинести, както и на силно пр...
Всяко нарушение на сърдечния ритъм се нарича аритмия. Има различни видове аритмии, но не винаги са свързани с увредено сърце. При една голяма група аритмии причината не е в сърцето – това са извънсърд...
Ако се основаваме на старинните легенди, с право можем да отбележим, че имелът е чудновато “космическо“ растение. Защо ли? Защото то не расте на замята, а между земята и небето. Представете си как тов...
Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...