ЗАКУСКА
Катми без мая
Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, щипка сол, 1/2 ч.ч. вода, олио за намазняване на сача, масло за намазняване на катмите, натрошено сирене или конфитюр за плънка
Нaчин на приготвяне: С миксер разбиваме на гладка каша като палачинково тесто брашното, водата и солта. Ако е необходимо, наливаме допълнително вода. Слагаме сача на огъня. С натопена в олиото домакинска салфетка мажем сача. Гребем с черпак от сместа, изливаме я на равномерен тънък слой по дъното на сача, така че целият да се запълни и печем, докато започнат да се появяват кафяви мехурчета по тестото. Със шпатула сваляме палачинката и я слагаме в голяма и затоплена чиния. Мажем тънко с масло, още докато катмата е топла. Така постъпваме до изчерпване на продуктите. Пълним катмите със сирене или сладко и ги завиваме на рула или пликчета. Можем да полеем всяко пликче с разтопено масло.
ОБЯД
Неаполитанска супа с дреболии
Продукти за 4 порции: 400 г пилешки дреболии, 300 г различни зеленчуци /праз, моркови, целина, лук, картофи/, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. краве масло, магданоз, кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дреболиите и ги сваряваме в леко подсолена вода. Прибавяме ситно нарязаните зеленчуци и варим на умерен огън, докато омекнат. Подправяме с доматеното пюре, размито в 1 к.ч. хладка вода, посоляваме и поръсваме обилно с черен пипер. Накрая слагаме маслото, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз и настърган кашкавал.
Пиле с картофи
Продукти за 4 порции: 500 г картофи, 1 пиле, 1-2 глави лук, 3-4 домата, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода. Нарязваме картофите на едро и ги слагаме в тенджера заедно със ситно нарязания лук. Прибавяме обелените и настъргани домати, олиото и 1 ч.ч. от бульона, в който сме сварили пилето. Поръсваме с червения пипер и сол на вкус, разбъркваме и слагаме на огъня. След 15 мин прибавяме пилето, което сме нарязали на порции. Разбъркваме внимателно и варим на тих огън още 10 мин. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз и отстраняваме от огъня.
Спагети с мандарини и бадеми
Продукти за 4 порции: 400 г тънки спагети, половин пакетче краве масло, 100 г портокалов мармалад, 50 мл прясно мляко, 4 мандарини, 1 к.ч. нарязани бадеми, 1 к.л. канела
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите, отцеждаме ги и ги заливаме с по-голямата част от разтопеното масло. Нарязваме бадемите и ги запържваме в останалото масло. Обелваме мандарините и ги почистваме от вътрешните люспи. Смесваме спагетите с млякото и мармалада, прибавяме мандарините и бадемите и разбъркваме. Разпределяме десерта в чинии за сервиране и поръсваме с канела.
ВЕЧЕРЯ
Забулени яйца върху задушени гъби
Продукти за 4 порции: 10 яйца, 300 г гъби, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. вода, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на филийки и ги задушаваме до омекване в 2/3 от мазнината, към която постепенно прибавяме 1 к.ч. гореща вода. Поръсваме със сол и черен пипер на вкус и ги разпределяме в чиниите за сервиране. В съд с вряща и подкиселена с оцета вода чукваме от ниско яйцата, захлупваме и варим, докато белтъкът забули жълтъка. Изваждаме и ги разпределяме върху гъбите /по 2 в порция/. Заливаме яйцата с останалото разтопено масло, което сме оцветили с червения пипер.
Шоколадова пяна
Прoдукти: 1 1/2 шоколад /около 150 г/, 2 с.л. вода, 5 яйца, 180 г пудра захар, 50 г бренди.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме шоколада на водна баня. Прибавяме захарта, наливаме водата и разбъркваме, докато се разтопи захарта. Отделяме жълтъците и постепенно ги прибавяме към сместа, като разбъркваме на водна баня, докато се сгъсти. Сипваме брендито и внимателно съединяваме с разбитите на твърд сняг белтъци. Разделяме шоколадовата пяна в 4-6 чаши и ги държим 2 часа в хладилник.
Хеликонията отлично расте в помещение и единствената причина, поради която тази култура не е толкова разпространена, е огромният й размер. Грижите за нея не са сложни и не се нуждае от много светлина....
Всеизвестно е, че здравето и дълголетието ни зависят от качеството на храната, която поглъщаме. За жалост в нея често липсват достатъчно витамини и олигоелементи и това си проличава по състоянието на ...
В кухнята, често наричана домашна лаборатория, винаги цари суета. Тук без стайни растения е просто невъзможно - те освежават въздуха, създават уют или просто радват очите. А добре подбраните саксии и ...
Често, завърнали се вкъщи изморени и изнервени, на ръба на изтощението, си го изкарваме на най-невинните - децата. Достатъчна е само една погрешна стъпка от тяхна страна, за да им наговорим необмислен...