ЗАКУСКА
Пай с шунка и кашкавал
Прoдукти: 15 с.л. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, магданоз, копър, ким, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със содата и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, млякото, наситнената шунка, настъргания кашкавал, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Омесваме гладко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем във фурна, загрята до 250°С.
ОБЯД
Андалуско гаспачо
Продукти за 2-3 порции: 1 филия сух бял хляб /без кората/, 2 скилидки чесън, 700 г домати, 1 малка краставица, 1 к.ч. майонеза, 2-3 с.л. оцет, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка захар, 1-2 с.л. ситно настърган лук, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите и ги обелваме. Отделяме един по-голям домат, а останалите претриваме през цедка заедно с накиснатия и отцеден хляб. Разреждаме майонезата с оцета и я прибавяме към доматите. Наливаме 3 ч.ч. вода. Прибавяме ситно настъргания лук, посоляваме и подправяме със захарта, черен и червен пипер. Почистваме от семената отделения домат и обелената краставица, нарязваме ги на кубчета и ги прибавяме към супата. Поръсваме със ситно нарязания магданоз. Поднасяме супата с кубчета лед.
Октопод в гърне
Продукти за 4 порции:1 кг октопод, 2-3 едри глави лук, 2 домата, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.ч. червено вино, 2-3 с.л. зехтин, мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме октопода и нарязваме месото на кръгчета и на ивички. Слагаме го в глинен гювеч заедно с нарязания на филийки лук, ситно нарязаните чесън и мащерка и обелените и настъргани домати. Наливаме виното и зехтина, подправяме с черен пипер и сол на вкус и захлупваме плътно гювеча. Задушаваме 4-5 часа на слаб огън.
Замразена пандишпанена торта
Прoдукти: 6 яйца, 120 г захар, 60 г брашно, 2 с. л. какао; За сиропа - 100 г захар, 100 мл вода, 1 пакетче ванилена захар; зa крема: 500 мл прясно мляко, 60 г оризово брашно, 100 г захар, 2 пакетчета краве масло (250 г); зa глазурата: 3 с. л. какао, 30 г краве масло, 80 мл прясно мляко, 2 с. л. захар.
Нaчин на приготвяне: От изброените за тестото продукти приготвяме пандишпанено тесто и изпичаме блата в тортена форма. Сиропа сваряваме и докато е още горещ заливаме изстиналия блат. Захлупваме блата в подходяща чиния с похлупак. От млякото, брашното и захарта сваряваме крем. Маслото разбиваме на пяна и смесваме с изстиналия млечен крем. С получената смес намазваме блата и поставяме чинията захлупена за 2 часа в хладилника. От изброените продукти сваряваме на водна баня глазурата и след като изстине, заливаме с нея тортата. Захлупваме чинията с тортата и я слагаме в камерата на хладилника или във фризера. Изваждаме замразената торта 10 минути преди поднасяне.
ВЕЧЕРЯ
Виенски шницел
Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва да са много тънки/, начукваме ги добре и ги овалваме в брашно. Потапяме в яйцата, разбити с няколко капки олио, 2 с.л. прясно мляко и сол, овалваме в галета, като леко я притискаме към шницела, изтръскваме излишната галета и изпържваме шницелите от двете страни.
Парфе с ром
Прoдукти: 1 ч.ч. смлени орехи, 1 с.л. захар, 2 белтъка; зa крема: 100 г пудра захар, 500 мл прясно мляко, 4 с.л. ром, 100 г настърган шоколад, 100 г краве масло, 2 с.л. смлени бадеми, 2 белтъка, 2 с.л. кристална захар.
Нaчин на приготвяне: Смесваме захарта, смлените орехи и разбитите белтъци, разбъркваме добре и изсипваме сместа в тавичка с намаслена хартия. Печем десетина минути в умерена фурна. Разтваряме пудрата захар в млякото, след което сипваме рома и настъргания шоколад. Запържваме бадемите в разтопеното масло, прибавяме ги към млечната смес и разбъркваме. Разстиламе крема върху блата и слагаме за 2-3 часа в хладилник. След това разрязваме парфето на квадратчета. Разбиваме белтъците заедно с кристалната захар и върху всяко квадратче шприцоваме белтъчена розичка.
Освен традиционните за нашата страна овощни видове, в много райони условията позволяват отглеждането и на някои субтропични, южни култури. Такива са смокинята, райската ябълка, нарът, дафинът и др. По...
Да отидете в Исландия е все едно да стъпите на чужда планета.Тук ще видите пустини с черен вулканичен пясък, които плавно преминават в зелени ливади. Мощни водопади, а от земята изригват горещи гейзер...
Сладко от дюли Прoдукти: 1- 1.5 кг дюли, 1 кг захар, 1 к.л. лимонтузу, 500 г бадеми. Нaчин на приготвяне: Обелваме дюлите и ги настъргваме. Приготвяме сироп от захарта и 3 ч.ч. вода. Прибавяме ...
За коварната болест, ранната диагностика и успешното лечение разговаряме с д-р Евгени Василев, акушер-гинеколог с дългогодишен опит в лечението на мамологични заболявания. - Д-р Василев, наследс...