ЗАКУСКА
Солени гевречета
Прoдукти: 200 г брашно, 1 пакетче сирене “Крема”, 1 яйце, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. запечен или смлян ким, 1 ч.ч. олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: От продуктите /без олиото/ замесваме меко тесто. С предварително намазнени ръце разделяме тестото на части съобразно с обема на шприца, с който върху пергаментова или намаслена хартия шприцоваме гевречетата. При липса на подходящ шприц оформяме гевречетата с намаслена ръка. Пържим ги до зачервяване в сгорещена мазнина в дълбок съд с малък диаметър, така че пластът олио да не е по-плитък от 4 см.
ОБЯД
Супа от зелен фасул без мазнина
Продукти за 3-4 порции: 500 г зелен фасул, 1 глава лук, 2 домата, 2 листа от целина, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, заливаме го с 4 ч.ч. студена вода и го варим на тих огън.Когато лукът поомекне, прибавяме нарязания зелен фасул. Засилваме огъня до умерен и варим 20 мин. Прибавяме обелените и настъргани домати. Варим супата още 15 мин, посоляваме и отстраняваме от огъня. Преди да поднесем, поръсваме със смес от ситно нарязани магданоз и листа от целина.
Пиле с подправки и зеленчуци
Продукти за 6 порции: 1 кг обезкостено пилешко месо, 8 средно големи картофа, 4 моркова, 12 малки маслини, 1/2 к.ч. брашно, 1 ч.ч. пилешки бульон или бяло вино, 2 с.л. олио, 1 с.л. босилек, 1 с.л. риган, червен и черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода заедно с маслините, нарязаните на кубчета моркови и моркови, ситно нарязания лук, по малко босилек и риган. Изваждаме свареното пилешко месо и обелваме кожата му. Приготвяме смес от брашното, босилек, риган, червен пипер, черен пипер и сол. Овалваме пилешките късчета в тази смес и ги пържим около 15 мин в сгорещена мазнина. След това връщаме месото при зеленчуците, наливаме бульона и варим на тих огън около 35-40 мин.
Ванилен накип
Прoдукти: 250 мл прясно мляко, ванилия, 1 с.л. масло, 90 г брашно, 6 яйца, 180 г захар
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото със захарта, ароматизираме го с ванилията и го сваляме от котлона. Разтопяваме маслото и прибавяме брашното. Наливаме на струйка млякото и бъркаме. Варим, докато се сгъсти. Оставяме сместа да поизстине и прибавяме един след друг жълтъците. Слагаме щипка сол. Разбиваме белтъците на твърд сняг и лъжица по лъжица ги слагаме в поизстиналия накип. Изсипваме сместа в добре намаслена форма и печем 30 мин в загрята умерена фурна. Наръсваме с пудра захар и веднага поднасяме.
ВЕЧЕРЯ
Пиперки със сирене и яйца
Продукти за 4 порции: 8 яйца, 1кг червени чушки, 200г сирене, 60 г краве масло, 2с.л. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките, нарязваме ги на ситно и ги слагаме в намаслена тавичка. Задушаваме 15 мин в умерена фурна. Прибавяме ситно натрошеното сирене и маслото, нарязано на малки кубчета. Правим осем вдлъбнатини между пиперките и във всяка счупваме по едно яйце. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и запичаме, докато яйцата се стегнат.
Сладолед с какао
Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 1 с.л. какао.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на твърд сняг белтъците с половината от захарта. Сваряваме прясното мляко с останалата захар, като прибавяме ванилията и какаото. Оставяме млякото да изстине и го смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме тази смес към разбитите белтъци, като внимателно разбъркваме с лъжица, докато получим еднородна маса. Разсипваме сладоледа в подходящи стъклени чаши и го оставяме да престои 2-3 часа в камерата на хладилника /или във фризер/.
Маслинена супа Прoдукти: 15 маслини, 1 шепа ориз, 1 глава лук, 2-3 с. л. брашно, 3-4 с.л. олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Изчистваме маслините от костилките и ги разрязваме на две. С...
Родителите често казват "не", когато детето им иска нова играчка. Какво да направим, за да разбере то правилно ограниченията, щом това се налага? Всеки човек има неосъществени мечти в детств...
Зад четирите стени на жилището ни виреят много източници на дихателни алергии, които буквално се развихрят през по-студените сезони на годината. Акари, плесени, прах, животински косми... все повече хо...
Метличината (Centaurea) е много устойчиво растение. Това е многогодишник, който презимува, храст, достатъчно висок и необичайно плодовит. На всяко растение се образуват по 2500 семена с отлична кълняе...