ЗАКУСКА
Вита баница с мая
Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче мая, колкото локум, 250 мл лимонада, 2-3 яйца, 250 г мас, 1 ч.л. сол, 300 г сирене за плънката.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята в 50 мл топла вода, добавяме останалите продукти и омесваме меко тесто. Не чакаме тестото да втасва, а веднага разточваме кори. Първата кора намазваме с разтопена мас, разточваме втората кора и я слагаме върху първата, намазваме я с мазнина и поръсваме натрошено сирене. Навиваме корите на руло и усукваме с ръце като въже. В намазана с мас тава навиваме рехаво рулото и оставяме да втаса. Печем до зачервяване в умерена фурна.
ОБЯД
Пилешка супа със застройка
Продукти за 4 порции: 2 връзки корени за супа, 1 пиле, 30 г краве масло, 1 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, настъргана лимонова кора, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно корените и ги задушаваме в сгорещеното олио, докато омекнат. Прибавяме разрязаното на 2 половинки пиле, наливаме 6 ч.ч. вода и варим 30 мин на тих огън. Изваждаме пилето и го използваме за друго ястие, а в бульона пускаме топка, която сме приготвили от брашното и маслото. Варим 5-6 мин. Отстраняваме супата от огъня и я застройваме с разбитите яйца. Посоляваме на вкус и подправяме с лимонов сок и настъргана лимонова кора. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Котлети с мариновани лукчета
Продукти за 4 порции: 4 свински котлета по 200 г, 50 г брашно, сол, черен пипер, 50 мл зехтин, 2 глави лук, 450 г цели консервирани домати със сока, 250 мл червено вино, 150 г сладки мариновани лукчета, 1 с.л. оцет, мащерка, сол, черен пипер, 1 с.л. захар
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, солта и пипера. С дървено чукче изтъняваме леко котлетите, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в тиган с двойно дъно в 1 с.л. зехтин. Прехвърляме ги в огнеупорен съд, отцедени от мазнината. Доливаме в тигана останалия зехтин и пържим 2 мин нарязания на ситно лук. Прибавяме нарязаните на парченца домати заедно със сока, подправяме със сол и черен пипер и готвим, докато течността поизври. Прибавяме виното, оцета и отцедените от маринатата лукчета. Готвим още 3 мин. Подправяме с мащерката. Заливаме котлетите с този сос и ги наръсваме със захарта. Захлупваме и печем 1 час на 180°С.
Щрудел с тиква
Прoдукти: 1 ч.ч. разтопено краве масло, 500 г брашно, 1 щипка сол, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. трохи от сухар; зa плънката: 2 ч.ч. пюре от печена тиква, 30 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 с.л. захар, 1 к.ч. едро счукани орехи.
Нaчин на приготвяне: От брашното, разтопеното масло, содата, солта и хладка вода омесваме меко тесто, без много да го измесваме. Оставяме тестото да престои 30 мин. Разтриваме опечената тиква на пюре и я запържваме в сгорещеното масло. Прибавяме млякото и захарта и бъркаме на огъня, докато сместа да се сгъсти. След това изчакваме да изстине, прибавяме едро счуканите орехи и разбъркваме. Разточваме от готовото тесто 2 кори. Застиламе с едната дъното на намаслена и поръсена със сухара тавичка. Отгоре разстиламе плънката на пласт дебел около 2 см. Покриваме с втората кора. Надупчваме щрудела на 2-3 места с вилица и печем в силна фурна. Изчакваме готовият щрудел да изстине и обилно поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Пита от сух хляб и пилешко месо
Прoдукти: 8-10 тънки филии сух хляб, 1 малко пиле, 1 глава лук, 10 гъби, 2 с.л. доматено пюре, 2 яйца, 1 ч.ч. сметана, черен пипер, сол, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Месото от пилето смиламе, а костите заливаме със студена вода и варим на тих огън най-малко 1 час. Стопяваме половината от маслото и в него задушаваме нарязаните на ситно лук и гъби. Когато омекнат, прибавяме смляното месо. Посоляваме сместа и задушаваме, като от време на време прибавяме по 1-2 с. л. бульон от костите. Сваляме от огъня и прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, черен пипер, сол и магданоз. С част от маслото обилно намазваме тавичка и в нея подреждаме половината от хлебните филии. Поръсваме с бульон и изсипваме приготвената плънка. Отгоре нареждаме останалия хляб и върху тях разпределяме останалото масло. Яйцата разбиваме със сметаната и щипка сол и изливаме равномерно върху питата. Печем в силно загрята фурна до зачервяване на заливката. Питата нарязваме на парчета и поднасяме с доматен сос и салата според сезона.
Желиран крем с южни плодове
Прoдукти: 800 мл прясно мляко, 6 яйца, 4 с.л. брашно, 3 пълни с връх ч.л. желатин, 1-2 банана, 1 портокал, счукани орехи и лешници, 3-4 с.л. стафиди, 2 с.л. какао, по избор плодове от сладко: вишни, смокини, портокалови кори и др.
Нaчин на приготвяне: На умерен котлон стопяваме захарта в млякото. Прибавяме разбитите с миксер жълтъци, заедно с брашното и малко вода на гладка каша. Бъркаме, докато сместа се сгъсти, без да й позволяваме да завира. Прибавяме накиснатия в малко хладка вода и набухнал желатин и го стопяваме в крема. Сваляме от котлона и го оставяме да изстине. В това време разбиваме с миксер белтъците на твърд сняг. Обелваме банана и портокала, разполовяваме надлъжно банана, а портокала разделяме на резенчета и ги аранжираме красиво на дъното на кръгла къдрава кексова форма. Прибавяме разбитите на сняг белтъци лъжица по лъжица в млечната смес и объркваме добре с дървена лъжица. Разделяме тази смес на две в различни купи. В едната разбъркваме какаото и изсипваме счуканите ядки. В другата слагаме стафидите, нарязаните на парченца плодове от сладко и парченца банани или портокали. По желание на дъното на формата поръсваме стафиди, счукани ядки и пр. Изливяме част от кафявата смес върху плодовете на дъното, изчаквамче леко да стегне /може да я сложим за малко в хладилник/, наливаме бялата, пак леко стягаме, доливаме какаов пласт и слагаме в хладилнтик за 3-4 часа да стегне. Преди сервиране топваме за секунди формата в гореща вода, обръщаме я върху тортена чиния, гарнираме по желание с разбита сметана и режем крема на парчета като торта.
Продукти за тестото: 300 г бяло пшенично брашно, 1 яйце, 50 мл хладка вода, 1/2 ч. л. сол. Нaчин на приготвяне: Пресятото брашно изсипваме на купчинка върху плоскостта, на която ще месим. Правим в с...
Сенната хрема е едно от най-честите заболявания на дихателните пътища. Явява се през пролетта и лятото и причинител е прашецът от цветята и дърветата, попаднал в носа. Значение имат и вдишването на пр...
По принцип болките в стомаха се появяват доста често във всяка детска възраст. При кърмачето до 1 година болката е предизвикана преди всичко от колики и натрупване на газове в червата. Болката се изяв...
Приказната екзотична градина на Монако, една от туристическите атракции на града, е разположена на отвесните скали над самия град с изглед към прекрасния средиземноморски залив. Посетителят не само се...