Още рецепти » 24 октомври

 24 октомври

ЗАКУСКА

Гевречета от варено тесто

Прoдукти: 300 г брашно, 6-7 яйца, 60 г пудра захар, половин пакетче краве масло, 500 мл вода, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Възваряваме водата заедно с маслото. Сипваме брашното като бъркаме непрекъснато, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Отстраняваме съда от огъня, изчакваме тестото да поизстине и прибавяме едно по едно яйцата и накрая - захарта. Бъркаме с дървена лъжица, докато получим гладка смес. После късаме от така приготвеното тесто топчета, оформяме ги като гевречета и ги пържим в силно сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, като по желание ги поръсваме с пудра захар.

ОБЯД

Червен борш

Прoдукти: 500 г червено цвекло, 2-3 с.л. мазнина, 1 с.л. брашно, 6 ч.ч. бульон, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме цвеклото, настъргваме го на едро ренде и го запържваме в мазнината. Поръсваме брашното, наливаме бульона и варим, докато цвеклото омекне. После го претриваме през цедка, връщаме в бульона и подправяме с лимонов сок и сол на вкус. Поднасяме борша горещ.

Филе от риба с бадеми

Прoдукти: 600 г филе от хек, 200 г сух бял хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 50 г смлени бадемови ядки, 1 с.л. ситно нарязан босилек, 1 глава лук, половин пакетче краве масло, 1 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме хляба със затопленото мляко, след което го отцеждаме. Към отцедения хляб прибавяме бадемите, босилека, олиото, ситно нарязания лук, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре сместа. Посоляваме рибното филе и го нареждаме в намаслена тавичка. Отгоре разстиламе на равномерен пласт хлебната смес и маслото, нарязано на тънки листчета. Печем в силна фурна около 20 мин.

Райски сладкиш

Прoдукти: 400 г готово маслено тесто, 4 зрели дюли, 1 1/2к.ч. коняк, 150 г сметана, 150 г захар, 1 яйце.

Нaчин на приготвяне: Обелваме дюлите, нарязваме ги на четвъртинки, заливаме ги с коняка, който сме подсладили с половината от захарта, и ги оставяме да престоят 12 часа. Разделяме тестото на две части, които разточваме на кори. Слагаме едната кора на дъното на намаслена тавичка. Разстиламе отгоре дюлите и покриваме с втората кора. Притискаме краищата на двете кори, за да се залепят. Намазваме отгоре с разбитото яйце, а в средата на сладкиша забиваме коминче от алуминиево фолио, за да се изпарява водата. Печем в умерена фурна. Изваждаме готовия сладкиш и в средата му изсипваме разбитата с останалата захар сметана. Сервираме го студен.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтенца от кашкавал

Прoдукти: 500 г кашкавал, 3 яйца, 1 к.ч. брашно, магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене, сусам за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на ситно, прибавяме брашното и разбитите яйца и подправяме с наситнен магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме добре и оформяме от сместа малки топчици, които изпържваме в сгорещената мазнина. Нареждаме готовите кюфтенца върху салфетки, за да се отцедят и след това ги поръсваме със сусам.

Тестени топки, пълнени с шоколад

Прoдукти: 1 ч. ч. вода, 50 г маргарин, 1 1/2 ч. ч. брашно, 4 яйца, 150 г натурален шоколад на кубчета, олио за пържене; зa сиропа: 2 1/2 ч. ч. вода, 3 ч. ч. захар, сока от 1/2 лимон, 2 пакетчета ванилия, 1 л. канела.

Нaчин на приготвяне: В широка тенджера загряваме водата с маргарина. Когато заврат, добавяме брашното и бъркаме, докато тестото започне да се отделя от стените на тенджерата. Сваляме от огъня и прибавяме едно по едно яйцата. Разбъркваме добре, може и с миксер. Късаме по малко от тестото, поставяме във всяка част по кубче шоколад и оформяме топчета. Пържим ги в много олио до златисто. Отделно сваряваме за 20 минути сироп от посочените продукти. Добавяме топките и ги варим 3 минути в сиропа. Изваждаме ги, редим в подходящ съд и ги сервираме изстинали.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

Как се прави фрикасе

Пиле фрикасе Прoдукти: 1 пиле, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 2-3 жълтъка, 1 лимон, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го сваряваме в подсолена вода. Одтелно з...

Хиперактивността при децата

Хиперактивното поведение у децата обикновено не е самостоятелно явление. Почти винаги то се съчетава с дефицит на вниманието и с обучителни затруднения. Касае се за лека, предимно дисфункционална мозъ...

Оранжевият цвят в интериора

Този топъл и блестящ цвят на огъня и слънцето сгрява, стимулира и възбужда. Той предизвиква чувство на топлина и на лекота. В стаята, където има оттенъци на оранжевото ти се иска да се движиш и да дей...

Начало