Още рецепти » 04 май

 04 май

ЗАКУСКА

Мини кроасанчета

Прoдукти: 250 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпуловер, 1/2 ч.л. сода, 150 г настъргано сирене, 150 г кашкавал, 4 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и смесваме с останалите продукти. От тази смес омесваме тесто и оставяме да престои 2 часа в хладилника. Разделяме охладеното тесто на 5 топки. Всяка топка разточваме и нарязваме на 16 триъгълника, които завиваме от широката към по-тясната страна. Получените кроасанчета намазваме с жълтък и по желаните поръсваме със сусам. Печем в умерена фурна.

ОБЯД

Супа от пъстърва със спанак

Прoдукти: 500 г пъстърва, 500 г спанак, 1-2 домата, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. препечено брашно, половин пакетче краве масло, 1 парче корен от хрян, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака на дребно. Сваряваме го в подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме рибата на кубчета и слагаме да се вари в спаначения бульон заедно с настъргания лук и обелените и ситно нарязани домати. Когато рибата омекне, прибавяме доматеното пюре, размито с малко топла вода и сварения спанак. Доваряваме супата още 5-6 мин, сгъстяваме я с препеченото брашно, размито с малко топла вода, посоляваме и подправяме с настъргания хрян и препърженото масло.

Печено пиле по фамилна рецепта

Прoдукти: 1 пиле, 40 г сланина, 600 г картофи, 40 г краве масло, 60 г сух бял хляб,сол.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе нарязаната на парченца сланина на дъното на тавичка за печене, върху нея слагаме пилето, което предварително сме почистили и осолили, а наоколо нареждаме обелените и нарязани на четвъртинки и посолени картофи и печем в слаба фурна. По време на печенето ръсим пилето и картофите с разтопено масло. Към края на печенето прибавяме нарязания на призмички хляб.

Сладкиш с бисквити и яйчен крем

Прoдукти: 10 меки бисквити, половин пакетче краве масло, 2 ябълки, 1 1/2к.ч. сладко от плодове, 1 1/2к.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. канела, 3 яйца, 150 г кристална захар, 150 г брашно, 1 бакпулвер, 2-3 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в тавичка и нареждаме в нея бисквитите. Върху тях нареждаме ябълките, които сме обелили, почистили от дръжките и семената и нарязали на тънки филийки. Върху ябълките разстиламе сладкото и поръсваме със смлените орехови ядки и канелата. Заливаме сладкиша с яйцата, които сме разбили заедно със захарта, брашното и бакпулвера. Изпичаме го в предварително загрята умерена фурна. Нарязваме готовия сладкиш на квадратни формички и го поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Мляно телешко с яйце

Прoдукти: 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 65 г краве масло, 250 г телешка кайма, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 щипка канела, индийско орехче, 1 ч.л. мащерка, 1 ч.л. брашно, 150 мл мляко, лимонов сок или оцет, 4 яйца, 4 филии хляб.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме лука и чесъна в маслото, като накрая засилваме температурата и ги запържваме. Прибавяме каймата и когато си смени цвета, добавяме подправките, брашното, млякото и оставяме сместа да къкри около 20 мин. Накрая подправяме с лимона или оцета. Отделно чукваме яйцата от ниско в съд с кипяща вода и ги варим, докато побелее белтъкът. Сервираме месото, заедно със соса върху филия хляб и отгоре поставяме по 1 яйце.

Портокалов десерт

Прoдукти: 3 портокала, 40 г лешници, 2 с.л. мед, 1 щипка канела, 1 щипка счукан карамфил.

Нaчин на приготвяне: Обелваме портокалите, почистваме белите влакна и ги нарязваме на кръгли филийки. Подреждаме филийките в тавичка и ги поръсваме с едро нарязаните лешници, счукания карамфил и канелата. Отгоре поливаме с разтопения мед и печем 20 мин в предварително загрята гореща фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Градинският инвентар

Вече сме на прага на новия пролетно-летен сезон, свързан с усилена работа в градината. Независимо дали живеете в къща с двор или имате вила край града, трябва да направите обстоен преглед на вашите ве...

Огледала сред зеленината

Огледалото днес е един от любимите дизайнерски атрибути, що се отнася до жилището. Поставят го във всяко помещение – от дневната до банята, покриват с него фасадите. В последните години то се опитва д...

Украсете прозореца с делвички

Церопегията (Ceropegia) е от семейство Асклепиеви. Този род включва около 180 вида, които растат из всички тропически райони. Най-разпространен е Ceropegia Woodii – светлолюбиво сукулентно растение...

Месни рула

Дълго кюфте, пълнено с яйца Прoдукти: 750 г телешка кайма, 1-2 филии сух бял хляб, 6-7 яйца, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 дафинови листа, магданоз, ч...

Начало