ЗАКУСКА
Макарони със сирене
Прoдукти: 250 г тънки макарони, 250 г сирене, 2 с.л. краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме на едро макароните и ги слагаме да се варят в 6-7 ч.ч. подсолена вода около 1 час. Прецеждаме макароните, прибавяме добре запърженото масло и половината от натрошеното сирене и разбъркваме. Изсипваме в голяма чиния, отгоре натрошаваме останалото сирене и поръсваме с още малко запържено масло. Макароните можем да приготвим по същия начин с кашкавал вместо сирене.
ОБЯД
Грахова супа с фиде
Прoдукти: 300 г грах, 1 глава лук, 1 парче целина, 2 домата, 100 г фиде, 40 г краве масло, 7-8 ч.ч. пилешки бульон, 4 с.л. настърган кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина заедно с нарязаната на тънки резенчета целина. Заливаме с бульона, кипваме и прибавяме граха, обелените и настъргани домати и сол на вкус. Варим на умерен огън. Когато грахът омекне, прибавяме натрошеното фиде и доваряваме супата. При сервиране поръсваме с настъргания кашкавал.
Мусака с праз
Прoдукти: 1 кг кайма (смес), 7-8 стръка праз, 1 глава кромид лук, 2-3 с. л. олио, сол, червен пипер, черен пипер, 1 с. л. доматено пюре, 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Пържим каймата в олиото, докато се раздроби добре. Солим със сол, червен и черен пипер, прибавяме ситно нарязания лук и доматеното пюре, размито в малко студена вода. Държим на огъня още 5-10 мин. В плитка тенджера редим пласт от почистения, измит и нарязан на парченца по 2 см праз. Разстиламе каймата. Нареждаме парченцата обелен лимон. Отгоре я покриваме с останалия праз, нарязан също на парченца. Покриваме с гореща вода. Варим на тих котлон, докато празът омекне.
Арменско реване
Прoдукти:1 кофичка и половина кисело мляко, 3 яйца, 2 ч.ч. захар, 3 к.ч. мазнина (масло, олио или маргарин по избор), 2 равни ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче канела, 4 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Киселото мляко и захарта разбиваме добре и към тях прибавяме последователно содата, яйцата, мазнината, канелата, орехите и брашното. Печем в намаслена тавичка в умерена фурна (180°С).
ВЕЧЕРЯ
Панирани калмари
Прoдукти: 8 калмара, 4 с.л. галета, 2 яйца, 1/2 ч.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Нарязваме ги на парчета, които потапяме последователно в галетата и разбитите яйца и пържим в силно сгорещена мазнина.
Млечно желе с бадеми
Прoдукти: 50 г нишесте, 120 мл вода, 125 г захар, 750 мл мляко, 50 г бадеми, 1 с.л. розова вода.
Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето със студена вода. Прибавяме захарта и при непрекъснато бъркане наливаме свареното мляко. Изсипваме сместа в тенджерата, в която се е варило млякото и бъркаме, докато тя се сгъсти и нишестето промени цвета си. След това я изсипваме в отделна форма, дъното на която сме поръсили с розовата вода. Когато изстине сместа се впелтява. За да придадем по-добър вкус и външен вид на желето, предварително разпръскваме по дъното на формата обелените бадемови ядки.
От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка. Като пример може да послужи араукарията. С нейн...
Всяко нарушение на сърдечния ритъм се нарича аритмия. Има различни видове аритмии, но не винаги са свързани с увредено сърце. При една голяма група аритмии причината не е в сърцето – това са извънсърд...
Вместо да се оплаквате от болки в краката, най-онеправданата част от тялото, по-добре се погрижете за ходилата си. Разбира се, със своите 28 костици, 21 мускула и 31 ставни връзки те изглеждат подготв...
Кованото желязо внася изящество в дома, стил в градината, лукс в офиса. Предметите, излезли из ръцете на талантливи майстори, са вечни и с времето се превръщат в ценни антики. Модата на формите пък е ...