ЗАКУСКА
Тиганици от сухари
Прoдукти: 300 г сухари от бяло брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 3 с.л. захар, 2 ябълки, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сухарите на ситно и ги накисваме в млякото. След 30 мин прибавяме обелените и настъргани ябълки, захарта и разбитите яйца. Оформяме от сместа тънки питки, които изпържваме в сгорещената мазнина.
ОБЯД
Супа от карфиол с брашнена застройка
Продукти за 4 порции: 1 малка глава карфиол, 2-3 ч.л. брашно, 30 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, настъргана лимонова кора, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола в подсолена вода, изваждаме го и го накъсваме на малки розички. Връщаме в тенджерата и отново кипваме. Прибавяме брашното, размито в студена вода и варим десетина минути на тих огън. Накрая посоляваме, поръсваме с настъргана лимонова кора и отстраняваме от огъня. Сипваме топлото мляко, слагаме маслото и поръсваме с наситнен магданоз.
Яхния от прясна бамя
Прoдукти: 1 кг бамя, 4-5 глави лук, 1/2 ч. ч. олио, 1 с. л. брашно, 2-3 домата, 1 ч. л. червен пипер, черен пипер, лимонов сок, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме бамята от дръжките, попарваме я с подсолена гореща вода и я отцеждаме. Задушаваме ситно нарязания лук в сгорещената мазнина и малко вода до омекване, прибавяме брашното, червения пипер и ситно нарязаните домати. След задушаването на доматите, наливаме малко топла вода и в получения сос изсипваме бамята. Посоляваме и варим ястието на тих огън, докато остане на мазнина. Накрая поръсваме ситно нарязания магданоз и подправяме с лимонов сок и черен пипер на вкус.
Сиропирани шоколадови пасти
Прoдукти: 6 яйца, 120 г захар, 100 г брашно, 2 с.л. какао; зa крема: 150 г краве масло, 150 г пудра захар, 150 г смлени орехи, 100 мл прясно мляко; зa сиропа: 100 г захар, 200 мл вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме брашното и какаото. Разбъркваме всичко и изсипваме сместа в правоъгълна тава, застлана с хартия. Печем блата в умерено загрята фурна. Изчакваме готовият блат да изстине и го нарязваме на 3 ленти. Размекваме маслото за крема и го разбиваме със захарта до побеляване. Свраряваме смлените орехи в прясното мляко, изчакваме да изстинат и ги смесваме с маслото. Разтваряме захарта за сиропа във водата и варим 5 мин. Сиропираме охладените ленти от блата с горещия сироп и ги намазваме с крема. Слепваме ги една върху друга. Намазваме отгоре и отстрани с крем. Накрая нарязваме лентите на пастички.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от риба и ориз
Продукти за 4 порции: 600-700 г риба, 1 к.ч. ориз, 3 яйца, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 11/2 ч. ч. прясно мляко, копър, сол, черен пипер, галета, 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата, обезкостяваме и смачкваме место с вилица. Запържваме брашното леко в маслото и разреждаме с прясното мляко. Варим соса, като бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти. След като изстине, смесваме с рибата, сварения ориз, разбитите яйца, ситно нарязания копър, сол и черен пипер. Разбъркваме сместа добре, оформяме от нея кюфтенца, които овалваме в галета и пържим в сгорещената мазнина.
Плодове със сметана
Прoдукти: 2 ябълки, 2 портокала, 200 г стафиди, 1/2 к.ч. ром, 4 кофички сметана, 2 1/2 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Обелваме портокалите и ябълките и ги нарязваме на парченца, смесваме ги със стафидите и ги заливаме с рома. Разбъркваме добре плодовете и ги разпределяме в чинийки, поръсваме с половин ч.ч. захар. Разбиваме сметаната с останалата захар и я разпределяме върху плодовете. Сервираме десерта охладен.
Отглеждането на цветя от семена не е само процес, който доставя огромно удоволствие на всеки цветар, но понякога е и възможност да получи нов сорт. Никак не е за пренебрегване и фактът, че това е и ев...
Една от най-големите опасности, които дебнат човечеството, е нарастващия недостиг на вода. Разумното й използване днес е гаранция, че утре няма да страдаме от безводие. В търсене на ефикасни начини за...
Неприятният и трудно преодолим навик най-често се проявява с пълна сила между 8 и 11-годишна възраст. Обикновено е израз на вътрешно напрежение, притеснение и стрес. Все пак изход има - макар и трудно...
Безспорно растенията за спалнята трябва да се подбират особено внимателно. Защото там нищо не бива да пречи на спокойната атмосфера. Вероятно поради това все още има хора, които смятат, че стаята, пре...