ЗАКУСКА
Месеница
Прoдукти: 400 г брашно, 300 мл прясно мляко, 20 г хлебна мая, 3 яйца, 1 с.л. захар, 200 г краве масло, 200 г сирене.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в млякото. Прибавяме яйцата, разбити със захарта, и малко брашно. Забъркваме каша и я оставяме да втаса. След това прибавяме останалото брашно и замесваме гладко тесто. Разделяме тестото на 4 части, които разточваме на правоъгълни питки. Разбиваме маслото на крем и мажем с него питките. Слепваме ги една с друга. Намазваме най-горната питка с масло и натрошаваме отгоре сиренето. Навиваме дълго руло и го разрязваме на 4 части. Издължаваме четирите рула и ги нареждаме едно до друго в намаслена правоъгълна тавичка. Оставяме ги да втасват още 20 мин. После ги намазваме отгоре с масло и ги печем отначало в по-слаба, а след това в по-силна фурна. След като месеницата се изпече, заливаме всяко руло с по 2 с.л. прясно мляко и едва тогава ги нарязваме на парчета и поднасяме.
ОБЯД
Топла агнешка пача
Продукти за 4-5 порции: 400 г агнешко шкембе, 2 агнешки крачета, 2 яйца, 1 глава лук, 60 г краве масло, 1/2ч.л. черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 4-5 скилидки чесън, сокът от 1 лимон, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджера агнешките крачета и шкембето заедно с маслото и ситно нарязания лук, заливаме със студена вода и варим на слаб огън, докато продуктите омекнат. Към края на варенето посоляваме на вкус. Когато шкембето и крачетата се сварят ги изваждаме. Отделяме месото от крачетата, нарязваме го на ситно и го връщаме в бульона заедно с шкембето, което също сме нарязали на малки парченца. Застройваме с яйцата, които сме разбили с лимоновия сок и подправяме със счукания чесън, червения и черния пипер.
Задушено месо с топено сирене и гъби
Прoдукти: 500 г свинско месо без тлъстини, 1 пиле, 200 г топено сирене, половин пакетче краве масло, 1 с.л. горчица, 250 г гъби, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме свинското месо на малки парчета, а пилето - на порции. Нареждаме двата вида месо в намаслен глинен съд, прибавяме ситно нарязаните гъби и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Покриваме отгоре с топеното сирене, слагаме тук там парченца от маслото и заливаме с горчицата, размита в 1 к.ч. вода. Захлупваме и печем в умерено загрята фурна.
Пирог с ябълки
Прoдукти: 2 ч.ч. настъргани ябълки, 2 яйца, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, половин пакетче канела.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със содата. Прибавяме захарта, олиото, ябълките, канелата и накрая брашното. Разбиваме хубаво и изсипваме в намазнена и поръсена с брашно тавичка. Печем сладкиша на 180°С. Още топъл го нарязваме с чаша на полумесеци.
ВЕЧЕРЯ
Шницели от кайма с настърган кашкавал
Продукти за 4 шницела: 500 г кайма /смес/, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 к.ч. галета, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме каймата с черен пипер и сол на вкус и при непрекъснато бъркане наливаме на тънка струйка прясното мляко. Охлаждаме сместа 2 часа в хладилник. След това прибавяме настъргания кашкавал, омесваме и оформяме елипсовидни шницели, които най-напред овалваме в брашното, след това потапяме в разбитите яйца и накрая ги овалваме в галетата. Пържим ги от двете страни в загрятата мазнина, докато станат златисти.
Сладолед с шампанско
Прoдукти: 500 г сметанов или плодов сладолед, 3 с. л. ликьор, 500 мл шампанско, 200 мл течна сметана, 2 с. л. пудра захар, бишкоти.
Нaчин на приготвяне: Смесваме шампанското с ликьора и оставяме в хладилника. Чашите за сервиране също държим на студено. Непосредствено преди поднасянето, разпределяме сладоледа в охладените чаши и заливаме със сместа от ликьор и шампанско. Украсяваме с разбитата с пудрата захар сметаната и бишкоти. Поднасяме веднага. Вместо с шампанско може да приготвим сладоледа с бяло вино.
Водата е живот, а в интериора е един от най-ярките елементи на декора. Декоративни фонтанчета или водоеми обикновено се поставят в зоните за отдих или особено интимни кътчета. Представете си шума на б...
Грахова супа с тиква Прoдукти: 1 ч. ч. грах, 2 средни картофа, 300 г тиква, 1 глава лук, ситно нарязана мента, смлян черен пипер, 1/4 ч. л. червен пипер, сол Нaчин на приготвяне: В тенджера сва...
Рубеолата – причина ли е за появата на захарен диабет при малките от 3 до 7 години? Ако това е така, какво да се направи, за да не се случи? Какви са симптомите на диабета при децата? Кр. В. от Н. ...
Кой и кога е пренесъл латинката по българските земи, не е известно. Най-вероятно това е сторил някой “латинянин”, както в далечни времена са били наричани западноевропейците. Оттам явно идва името н...