ЗАКУСКА
Бухти-кравайчета
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с пудрата захар, прибавяме киселото и прясното мляко, настърганата лимонена кора, ванилията и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да престои 25-30 минути. Разточваме тестото на дебела кора и с водна чаша режем кръгчета. В средата на големите кръгчета режем малки (с капачка от безалкохолно питие). Така получените кравайчета пържим в сгорещено олио. Поръсваме ги с ванилова пудра захар.
ОБЯД
Супа от зелен лук
Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 1-2 с.л. ориз, 1 яйце, 4 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 сухи люти чушлета, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца по 1-2 см и го задушаваме на слаб огън в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяме ориза, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, нарязаните люти чушлета и сол на вкус. Наливаме 4-5 ч.ч. топла вода и варим на слаб огън до готовност. Застройваме готовата супа с разбитото в киселото мляко яйце и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Кебап от скумрия
Прoдукти: 800 г филе от скумрия, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. брашно, 2-3 чушки от сурова туршия, 2 домата, 3 стръка праз, 1 ч.ч. бяло вино, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. настърган кашкавал, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на кубчета, посоляваме, овалваме я в брашното и пържим в сгорещеното олио. Изваждаме рибата и я разпределяме в 4 гювечета. В същата мазнина запържваме нарязания н кръгчета праз заедно с нарязаните на ивички чушки, обелените и настъргани домати и ситно нарязан магданоз. Наливаме виното, подправяме с черен пипер и сол и разпределяме сместа в гювечетата. Заливаме с яйцата, разбити с киселото мляко, и поръсваме с настъргания кашкавал. Печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина.
Калугерка
Прoдукти: 6 яйца, 300 г захар, 250 г брашно, 1 бакпулвер, 2 ванилии, едро счукани орехови ядки; зa сиропа: 300 мл вода, 300 г захар, 2 с.л. какао.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта и при непрекъснато бъркане постепенно прибавяме пресятото с бакпулвера тесто и ванилията. Замесваме меко тесто, което изсипваме в намаслена и набрашнена тавичка. Изпичаме в силно загрята фурна и оставяме сладкиша да изстине. После го надупчваме с вилица и заливаме с горещ сироп, приготвен от водата, захарта и какаото. Поръсваме отгоре с едро счукани орехи.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от макарони
Прoдукти: 250 г макарони, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 2 яйца, галета, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме ги и ги нарязваме на дребно. Прибавяме ситно нарязаната шунка, настъргания кашкавал, 1 цяло яйце и 1 жълтък. Разбъркваме сместа добре и от нея с мокри ръце оформяме топчетата. Овалваме ги в разбития на сняг белтък и в галета и ги изпържваме в горещо олио.
Креолска закуска
Прoдукти: 1/2 ч.л. нес-кафе, 200 г извара, 3 белтъка, 50 г кристална захар, 200 г сметана, стафиди за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме добре кафето в изварата. Разбиваме белтъците на сняг. Щом стегнат, прибавяме постепенно захарта, без да спираме биенето. Размесваме разбитата сметана с изварата, прибавяме белтъците, разпределяме в подходящи купички и оставяме десерта за 1 час в хладилник да се охлади. Гарнираме със стафиди.
Кьопоолу от тиквички Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената ...
Първите таблетки антибебе бяха същински хормонални бомби - 30 пъти по-силни (по-висока доза) от днешните. Междувременно се подобри не само качеството на таблетките против забременяване и поносимостта ...
Това прекрасно градинско растение носи името на френския мореплавател Бугенвил живял през 18 век. Известни са около 18 вида бугенвилеи - трънливи дървета, храсти и лиани, вечно зелени или листопадни...
Не винаги почвата в двора е благоприятна за растежа и развитието на зеленчуковите култури. За да се подобри и стане сравнително подходяща, се налага да се положат някои допълнителни грижи. Тежката, ...