Още рецепти » 02 август

 02 август

ЗАКУСКА

Юфка на фурна

Продукти за 2 порции: 250 г юфка, 100 г варен колбас, 2 с.л. настъргано сирене, 3-4 обелени меки домата, 30 г краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в подсолена вода, отцеждаме и я разбъркваме с маслото. Разпределяме я в 2 огнеупорни купички, поръсваме с настърганото сирене и покриваме с резенчета от колбаса и с нарязаните на кръгчета домати. Печем 10-15 мин в силна фурна.

ОБЯД

Чорба от патладжани

Продукти за 4 порции: 1 голям патладжан, 2 пиперки, 1 парче целина, 3-4 домата, 2 скилидки чесън, 7-8 с.л. олио, 1/2 ч.л. червен пипер, магданоз, мащерка, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжана, нарязваме го на кубчета, посоляваме и оставяме да се отцеди. Нарязваме пиперките и целината на дребно и ги задушаваме заедно с отцедения патладжан, докато омекнат. Прибавяме обелените и настъргани домати, чесъна, червения пипер и сол, заливаме с 5-6 ч.ч. топла вода и варим 15-20 мин. Преди да отстраним от огъня поръсваме с мащерка и ситно нарязан магданоз.

Врачански кебап

Прoдукти: 800 г свинско месо, 2 глави лук, 2-3 чушки, 1-2 люти чушлета, 2-3 моркова, 2 домата, 2 скилидки чесън, 150 г гъби, 30 г грозде или стафиди, 1/2 к.ч. вино, целина, чубрица, сол, олио, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца, които нанизваме на шишчета и леко запичаме на скара. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нарязваме лука на дребно. Изпичаме чушките, обелваме ги и ги нарязваме на едри парчета. Останалите продукти също нарязваме на ситно. Смесваме всички зеленчуци, прибавяме и стафидите. Посоляваме и поръсваме с черен пипер и стрита чубрица. Прибавяме полуизпеченото месо. Изсипваме всичко в пръстен гювеч с капак, наливаме виното и малко вода, захлупваме и задушаваме на тих огън.

Оризово сладко

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 100 г ориз, 130 г захар, 1 белтък, 2 с.л. мармелад, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза с млякото и 2 с.л. захар. Изсипваме в тавичка и оставяме да поизстине. Разбъркваме мармелада с останалата захар, ванилията и разбития на сняг белтък. Разстиламе сместа върху ориза и запичаме на фурна около 10 мин.

ВЕЧЕРЯ

Пица със шунка

Прoдукти: 300 г готово тесто, 60 г краве масло, 1 к.ч. доматен сок, 200 г пушена шунка, 150 г настърган кашкавал, 4-5 гъби, мащерка, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото в обилно намаслена тава на пласт с дебелина 2 см и го оставяме да престои 15-20 мин. Разтягаме го по формата на тавата, така че дебелината му да стане около 1 см. Краищата на тестото изтегляме като первазче по стените на тавата. Намазваме с разтопеното масло и доматения сок, поръсваме със сол, черен пипер и стрита мащерка и отгоре подреждаме нарязаните на ивички гъби и нарязаната на парченца шунка. Наръсваме с настъргания кашкавал и печем 30 мин в умерена фурна.

Млечно-плодово желе

Прoдукти: 4 кофички кисело мляко, 2 ч.ч. пудра захар, 2 лимона, 6 ч.л. желатин, 300 г праскови, 300 г кайсии, 200 мл прясно мляко, 1 пакетче сметана на прах

Нaчин на приготвяне: Разбиваме киселото мляко със захарта и сока от лимоните. Прибавяме желатина предварително накиснат, набъбнал и след това разтопен на водна баня. Нарязваме обелените праскови и кайсии на малки кубчета и ги пибавяме към млякото. Объркваме всичко добре, разсипваме сместа в малки купички предварително изплакнати със студена вода и слагаме в хладилник да се желира. Преди да сервираме обръщаме десерта в чинийки, украсяваме с парченца от праскова и кайсия и с розички от предварително разбитата с прясното мляко сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

Десертни рула

Бисквитено руло Прoдукти: 1 опаковка меки бисквити, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. какао, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.л. ром; зa блата: 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч амонячна сода, 2-3 с...

Жилището е малко - да го разширим

Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огл...

Как се прави капама

Капама по бански Прoдукти: 1 кокошка, 500 г кайма (смес), 200 г кървавица, 200 г солена сланина (с кожата), 1 кисела зелка, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 6 с.л. разтопено масло или свинска мас, 1 ч.ч...

Начало