ЗАКУСКА
Сандвичи с пастет от извара
Прoдукти: 500 г хляб, 250 г извара, 60 г краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1/2ч.л. червен пипер, 1-2 домата, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло, докато стане пухкаво. Постепенно прибавяме изварата, млякото и сол на вкус. След това прибавяме червения пипер и твърдо сварените и ситно нарязани яйца. С приготвения пастет намазваме тънко отрязаните и разделени напречно на две хлебни филийки. Украсяваме с кръгчета от доматите.
ОБЯД
Супа топчета
Продукти за 4 порции: 300 г кайма /смес/, 1 главичка лук, 1 к.ч. ориз, 100 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1-2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, черен пипер сол.
Нaчин на приготвяне: От каймата и настъргания лук, сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз правим дребни топчета, които овалваме в брашното. Пущаме топчетата в 8 ч.ч. вряща подсолена вода. След около 20 мин прибавяме ориза и маслото и досваряваме супата. Застройваме я с яйцата и киселото мляко и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Бяло месо на фурна
Продукти за 4 порции: 800 г бяло пилешко месо заедно с кожата, 1 к.ч. ориз, 1-2 тиквички, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. олио, магданоз, джоджен, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото и с остър нож го нарязваме на малки парченца. Изчистваме и измиваме ориза. Обелваме тиквичката и я нарязваме на малки кубчета. Слагаме всичко в тавичка. Поръсваме с ъс ситно нарязани магданоз и джоджен, така че джодженът да преобладава, прибавяме разтопеното масло, посоляваме с червен пипер и сол, заливаме с 2 ч.ч. топла вода и разбъркваме. Печем 30 мин в умерена фурна, като в началото няколко пъти разбъркваме.
Прасковени кексчета с уиски
Прoдукти: 260 г брашно, 100 мл олио, 1 яйце, 150 г кафява захар, 250 г сметана, 1 пакетче бакпул-вер, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 2 с. л. уиски, 250 г обелени праскови, 1-2 капки бадемова есенция; зa ук-расата: 5 с. л. кафява захар.
Нaчин на приготвяне: Прасковите обелваме, почистваме от костилките и нарязваме на дребни кубчета. Брашното пресяваме заедно с бакпулвера и содата. Яйцето разбиваме със захарта, прибавяме сме-таната, олиото, бадемовата есенция и уискито. След това постепенно добавяме брашното. Накрая към доб-ре разбитата смес прибавяме нарязаните на дребни кубчета праскови. Намазваме с масло 12 формички за кекс, в които разпределяме тестото. Отгоре поръсваме с малко кафява захар и печем около 25 минути в предварително затоплена фурна на 180 градуса. Оставяме да поизстинат 5 минути, след това ги изваждаме от формичките и поднасяме топли.
ВЕЧЕРЯ
Дробчета с топено сирене и сметана
Продукти за 4-5 порции: 1 кг пилешки дробчета, 1 кофичка заквасена сметана, 1 опаковка топено сирене с гъби, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме дробчетата. Слагаме ги в тенджера от огнеупорно стъкло и ги покриваме със сметаната. Отгоре нареждаме топеното сирене. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Не слагаме вода и мазнина. Захлупваме и печем 1 час в слаба фурна. Разбъркваме само веднъж, колкото да се смесят продуктите.
Крем „Фантазия”
Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. смлени /по желание печени/ орехи, 1 пакетче дребни бисквити, сладкарски бои.
Нaчин на приготвяне: Изцеждаме млякото и го разбиваме с пудрата захар и орехите на крем. Разделяме го и оцветяваме в 2-3 различни цвята по желание. В подходящи стъклени купички редим 2-3 реда бисквити, малко крем от един цвят, ред бисквити, друг цвят крем и т.н. докато разпределим целия крем. Най-отгоре редим по-дребни бисквити. Оставяме купите за 1-2 часа в хладилника да се изстудят.
Алпинеумът – градина, наподобяваща алпийски масив, става популярен в края на 19 и началото на 20 век. Неговото неповторимо излъчване се дължи не само на красотата на алпийските растения, но и на декор...
Голяма част от зеленчуковите култури се размножават чрез семена, затова осигуряването на чист посевен материал е от голямо значение. Количеството му се определя от времето на беритбата и от начините н...
Калкан плакия Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 1 глава лук, 2 глави чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 лимон, връзка магданоз, 1 с.л. галета, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме калкана на п...
Козуначени понички Прoдукти: 500 г козуначено тесто, 1 ч.ч. конфитюр, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на две топки и разточвамe от всяка т...