Още рецепти » 25 юни

 25 юни

ЗАКУСКА

Попара с кисело мляко, запечена в гювече

Продукти за 1 гювече: 100 г сирене, 50 г краве масло, 2 филии бял хляб, 1 к.ч. кисело мляко, 1 яйце.

Нaчин на приготвяне: Намазваме гювечето с масло и слагаме в него хляба, нарязан на малки залъци. Натрошаваме отгоре по-голямата част от сиренето. Слагаме маслото, захлупваме и запичаме във фурната, докато хлябът се зачерви. Отделно разбиваме яйцето с киселото мляко, прибавяме останалото натрошено сирене и заливаме гювечето с тази смес. Връщаме отново във фурната и без да захлупваме допичаме до зачервяване на заливката.

ОБЯД

Супа от тиквички с ориз

Продукти за 4 порции: 500 г тиквички, 2 с.л. ориз, 2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 100 г настъргано сирене, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, нарязваме ги на кубчета, прибавяме ориза и ги сваряваме в малко подсолена вода. Щом омекнат, наливаме олиото и 4 ч.ч. гореща вода и държим още 5-6 мин на огъня. Подправяме готовата супа с кисело мляко и поръсваме с натрошено сирене.

Паприкаш по манастирски

Продукти за 6 порции: 1 кг месо /свинско, телешко или шилешко/, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 2 ч.л. червен пипер, 2 скилидки чесън, 5-6 домата, 1 кг пиперки, 1 кг картофи, 1-2 люти чушлета, 1 к.ч. вино, 1 ч.л. оцет, 1-2 с.л. олио, 1 ч.л. брашно, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 6-8 с.л. кисело мляко, сол.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме пиперките, обелваме ги, почистваме ги от дръжките и семената и ги нарязваме на парченца. Стриваме чесъна с малко сол, прибавяме оцета, виното и 1 с.л. олио. Разбъркваме и заливаме пиперките с тази смес.

Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на порции, посоляваме го леко и го задушаваме в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и също го задушаваме. Когато поомекне, поръсваме червения пипер и брашното, прибавяме обелените и настъргани домати и наливаме 1 к.ч. гореща вода.

Изчакваме ястието да заври и прибавяме обелените и нарязани картофи. Варим на умерен огън. След четвърт час прибавяме пиперките заедно с маринатата, в която са стояли и лютите чушлета. Посоляваме и оставяме паприкаша да къкри още 5-6 мин на тих огън. Поднасяме ястието, поръсено със ситно нарязан магданоз.

Бананови кексчета

Прoдукти: 200 г пресято брашно,180 г захар, 100 мл растително масло, 1 яйце, 130 мл прясно мляко, 1 пакетче бакпулвер, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 3 банана, 1/2 ч. л. канела, 3 с. л. какао; Зa глазурата: 200 г натурален шоколад, цветни захарни пръчици.

Нaчин на приготвяне: Бием яйцето със захарта, докато се получи гъста пяна. Последователно прибавяме растителното масло, млякото, обелените и смачкани на пюре банани и разбиваме добре с мик-сер. Накрая прибавяме брашното, пресято с бакпулвера, содата, канелата и какаото.

Полученото тесто разпределяме в 12 малки формички за кекс, намазани с масло. Кексчетата печем 20-25 минути в предварително загрята фурна при 180 градуса. Изваждаме ги и оставяме да изстинат. Шоколада разтопяваме на водна баня и нанасяме равномерно върху кексчетата. След като глазурата позасъхне, по-ръсваме сладкишите с цветни захарни пръчици.

ВЕЧЕРЯ

Панирани свински крачета

Продукти за 4 порции: 4 свински крачета, 2 яйца, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. олио /или разтопена свинска мас/, 1 морков, 1 глава лук, 1 парче целина, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме крачетата в 1 л вода, към която сме прибавили 1 с.л. морска сол. След като водата кипне я изхвърляме. Наливаме нова вода, прибавяме едро нарязаните зеленчуци и доваряваме крачетата. След това ги изваждаме и с кухненски трион ги нарязваме на равни парчета с дебелина около 1,5 см. Разбиваме яйцата с брашното, потапяме крачетата в тази смес и ги пържим в силно сгорещената мазнина.

Карамелизиран крем

Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. захар, 4 яйца, 4 с.л. нишесте /или брашно/, 1 л прясно мляко, шоколад /или шоколадови пръчици/.

Нaчин на приготвяне: Карамелизираме 1 ч.ч. захар. Сипваме при карамела жълтъците, които предварително сме разбили с нишестето /брашното/. С дървена лъжица търкаме непрекъснато върху карамела, докато напълно се разтвори. Загряваме крема на умерен огън, докато се сгъсти, след което го отстраняваме от огъня и го оставяме да се охлади, като продължаваме бъркането, за да не хване коричка. Съединяваме охладения крем с белтъците, които сме разбили на твърд сняг с останалата захар, разсипваме го в подходящи чаши и го гарнираме с настърган шоколад или шоколадови пръчици.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

В ъгъла сложете сансевиерия

Названието на това растение произхожда от името на неаполитанския граф фон Сансевиеро, който през XVIII век е покровителствувал естествените науки. Родината му са тропическите райони на Африка и Азия....

Домът ни – чист и безопасен

Безупречно чиста къща - това в никакъв случай не означава само излъскан дo огледален блясък под. За жалост дори добрите домакини не знаят или забравят, че семейното гнездо може да се окаже пълно с ток...

Карамфилът – знак за обич и вярност

Карамфилът е от цветята, които не се нуждаят от описание. От хилядолетия той е неизменен спътник на хората в радост и мъка. Древните гърци приписвали появата му на разгневената от неуспешен лов богиня...

Трудните моменти след раждането

Всяка бременна жена мечтае за прекрасния живот след появата на малкото същество, без да мисли за проблемите, които неизбежно съпътстват отглеждането му. Най-често срещаният сред тях е умората - физ...

Начало