ЗАКУСКА
Арабски палачинки с мед
Прoдукти: 500 г грис, 10 г сол, 20 г хлебна мая, 500 мл хладка вода, 50 мл олио, 100 г масло, 3 с.л. мед.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята с две лъжици хладка вода. Към гриса прибавяме солта и изсипваме на тънка струйка малко от водата, като бъркаме непрекъснато около 10 минути. Прибавяме маята и останалата вода. Тестото трябва да бъде течно. В намазан с мазнина нагорещен тиган сипваме с малък черпак от сместа и пържим палачинките от двете страни. Отделно загряваме маслото и потапяме в него една по една палачинките. Преди поднасяне ги заливаме с меда.
ОБЯД
Кралска супа
Продукти за 4 порции: 30 г шунка, сварените гърди от 1 пиле, 2 твърдо сварени яйца, 1,5 л бульон, черен пипер, 200 г кисело мляко, сол, хляб, краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязаното на кубчета пилешко месо слагаме в супник, прибавяме нарязаните на кубчета шунка и яйца. Слагаме в топлия бульон разбитото кисело мляко, поръсваме с черен пипер и заливаме приготвените продукти в супника. При сервиране поднасяме отделно изпържени в масло кубчета хляб.
Пилешки бутчета с пушено сирене
Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 1 връзка пресен лук или 2 глави стар лук, 5-6 скилидки чесън, 3 с.л. масло, 150 г пушено сирене, 200 г гъби, 3-4 с.л. сметана, половин връзка магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Намазваме тавата с масло и нареждаме пилешките бутчета. Прибавяме нарязаните на ситно лук, чесън и гъби. Заливаме с пилешки бульон до половината. Посоляваме, наръсваме с черен пипер и поливаме отгоре с разтопено масло. Запичаме в силна фурна, докато месото омекне. После покриваме с тънки филийки пушено сирене и печем още 10 минути, докато сиренето се стопи. Поднасяме ястието, поръсено с наситнен магданоз.
Кексчета с орехи
Прoдукти: 2 яйца, 2/3 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч смлени орехи, 2 ванилии, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 3-4 с.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти и объркваме хубаво сместа. В подмазани с олио формички сипваме по 2 супени лъжици. Подреждаме формичките в голяма тава и печем в умерено загрята фурна. Изваждаме кексчетата от формичките, като наливаме студена вода в тавата.
ВЕЧЕРЯ
Пържени мариновани колбаси
Продукти за 2-3 порции: 300-350 г смесени колбаси, 100-150 г пушени гърди, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 к.ч. вино, 1 ч.л. горчица, 1 с.л. олио, 1 щипка настъргана лимонова кора, лимонов сок, черен пипер, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме колбасите и пушените гърди на кубчета и ги слагаме за 24 часа в марината, приготвена виното, лимоновия сок, горчицата, олиото, ситно нарязаните чесън и лук и черен пипер на вкус. След това ги изцеждаме добре и ги пържим до зачервяване в сгорещената мазнина, като последните минути ги захлупваме. Смесваме мазнината от пърженето с маринатата, прибавяме 3-4 с.л. вода, кипваме соса и го изсипваме върху изпържените колбаси.
Кисел от гроздов сок
Прoдукти: 600 мл гроздов сок, 40 г нишесте, 70 г орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Слагаме пресния гроздов сок на огъня да кипне. Размиваме нишестето в малко студен гроздов сок и го прибавяме на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Варим 2-3 минути и снемаме от огъня. Прибавяме препечените и счукани орехови ядки. Разбъркваме и насипваме кисела в намокрени със студена вода купички. Поднасяме десертът студен. (Ако гроздовият сок не е достатъчно сладък, добавяме захар на вкус.)
Кифлички със сирене Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 1 к.ч. олио, 250 мл прясно мляко, 20 г мая, 1 щипка; зa плънката: 150 г сирене или кашкавал; 1 жълтък за намазване. Нaчин на приготвяне: Р...
Рубеолата – причина ли е за появата на захарен диабет при малките от 3 до 7 години? Ако това е така, какво да се направи, за да не се случи? Какви са симптомите на диабета при децата? Кр. В. от Н. ...
Ако овошките, които отглеждаме, не ни удовлетворяват, можем да пресадим предпочитания сорт върху друго дърво. Присаждането става с пъпки или резници (калеми). Предимството на присаждането с калем се с...
Хибридът между касиса и бодливото немско грозде е създаден през 1959 г. след сложна кръстоска. Тази култура е наречена йоща, името е комбинация от първите букви на немските думи Yohonnisabelre и Stach...