ЗАКУСКА
Бързи бухти
Прoдукти: 250 г брашно, 1 кофичка кисело мляко, 50 г кристална захар, 1 яйце, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме млякото заедно с яйцето, содата, солта и захарта. Постепенно прибавяме брашното и забъркваме средно гъста каша. Гребваме от сместа с лъжица и сипваме в сгорещената мазнина. Пържим бухтите на умерена температура. Още топли ги поръсваме обилно с пудра захар.
ОБЯД
Кремсупа от телешки бульон
Продукти за 4 порции: 5-6 ч.ч. силен телешки /или говежди/ бульон, 1 връзка корени за супа, 3 филии сух бял хляб, 1 с.л. свинска мас /или 60 г краве масло/, 1 к.ч. сметана, 1 яйце, 2 с.л. настърган кашкавал, магданоз, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме бульона и варим в него при силно кипене нарязаните корени за супа. Изпържваме хлебните филии в мазнината и след това ги пускаме в бульона. Варим всичко до разваряване, след което претриваме през сито. Посоляваме готовата супа на вкус, застройваме я с яйцето, разбито със сметаната, и поръсваме с черен пипер и настъргано индийско орехче. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз и настърган кашкавал.
Мусака от риба
Прoдукти: 1 кг филе от риба, 1 кг картофи, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, 1 к.ч. олио, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата в подсолена вода и я нарязваме на малки парчета. Обелваме картофите и ги нарязваме на филийки. Покриваме дъното на намаслена тавичка с 1 ред картофи, разстиламе част от сварената риба, поръсваме с черен пипер и посоляваме. Отгоре нареждаме отново картофи, а върху тях риба и т.н. Завършваме с ред картофи. Добавяме олиото и печем мусаката в умерена фурна. Десетина минути преди да извадим от фурната заливаме с разбитите в прясното мляко яйца. Щом заливката се запече, поръсваме с настъргания кашкавал и след 3-4 мин изваждаме мусаката от фурната.
Бадемови пасти
Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 120 г захар, 2 яйца, 200 г брашно, 1/4ч.л. сода за хляб; за крема: 200 г смлени бадеми, 200 г захар, 3 яйца.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото маслото със захарта до получаване на пяна. Постепенно прибавяме разбитите яйца и пресятото със содата брашно. Разбъркваме добре и разпределяме сместа в намаслени формички. Разбиваме яйцата за крема заедно със захарта. Прибавяме смлените бадеми и разбъркваме. Разстиламе крема върху тестото и печем пастичките 20 мин в слаба фурна.
ВЕЧЕРЯ
Пържени яйца по шанхайски
Прoдукти: 2 яйца, 6 домата, половин стрък праз (бялата част), 1 к.ч. олио, 1 щипка захар, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите във вряща вода, обелваме ги и ги на нарязваме на парченца. Сгорещяваме олиото в дълбок тиган и изсипваме в него разбитите яйца и ситно нарязания праз. Разбъркваме и пържим 2-3 мин. После прибавяме доматите, подправяме със захар и сол и пържим още 5 мин, като периодично разбъркваме.
Банани с ром
Прoдукти: 4 големи банана, 2 с.л. захар, сок от 1 лимон, 2 с.л. вода, 30 г масло, 3 с.л. ром, 1 к.ч. сметана.
Нaчин на приготвяне: Намазваме малка тавичка за печене с масло. Разрязваме обелените банани по дължина на половинки, подреждаме в тавичката така, че частично да се покриват, поръсваме със захар, лимонов сок и вода и печем 15 мин в слаба фурна. Поливаме с по-голямата част от рома и печем 5 мин. Поднасяме бананите със сметана, която сме разбили с останалия ром.
Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...
Стайните растения – това са нашите живи украшения, а създаването на композиции от тях е едно от най-увлекателните занимания. Този, който е надарен с талант да отглежда и да поддържа живота на тези “зе...
Това цвете с величествено изправени цветоносни стъбла намира широк прием в нашата страна. То завладява интераса на любителите и с факта, че селекционерите непрекъснато създават нови сортове с високо д...
Традиционната кухня е душата на всеки дом. В нея не само готвим и се храним, но и често приемаме гости, говорим по телефона, гледаме телевизия, и всъщност през по-голямата част от деня сме тук. Затова...