ЗАКУСКА
Макарони на фурна
Продукти за 4 порции: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.
ОБЯД
Картофена супа с топчета
Продукти за 5 порции: 500 г картофи, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1 парче пащърнак, 1 по-голяма глава лук, 2-3 домата, 1/2к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, 250 г кайма /смес/, 1 яйце, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите, целината и пащърнака на кубчета и леко ги запържваме в сгорещеното олио заедно с половината от ситно нарязания лук. Прибавяме доматеното пюре и задушаваме сместа. Нарязваме картофите на кубчета и ги пущаме в кипяща подсолена вода /или костен бульон/. Кипваме, прибавяме задушените корени и варим 15-20 мин. Отделно омесваме каймата с яйцето, останалия лук и сол на вкус. Оформяме малки топчета и ги сваряваме отделно в подсолена вода /или костен бульон/. Пускаме сварените топчета в супата и доваряваме още 5-6 мин. Към края на варенето прибавяме нарязаните на филийки домати и посоляваме. Поднасяме супата, поръсена със ситно нарязан магданоз.
Бьофстроганов от дроб
Продукти за 4 порции: 600 г черен дрoб, 3 с.л. краве масло или маргарин, 1 с.л. брашно, 1-2 глави лук, 1 к.ч. сметана, 1/2 с.л. доматено пюре, сол, черен пипер, 1/2 ч.л. захар
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на филийки с дебелина 5 мм. Леко ги начукваме с дървено чукче и после ги режем на ивички с дължина не по-вече от 3-4 см. Лука нарязваме на тънки филийки и леко го запържваме в част от мазнината. Отцеждаме. Сгорещяваме останалата мазнина и пържим дроба до леко поруменяване. Поръсваме с брашното, разбъркваме и слагаме лука. Наливаме сметаната и леко разреденото доматено пюре, подправяме със сол, захар и черен пипер и клокваме на умерен котлон всичко още 3-4 мин.
Баница със сини сливи
Прoдукти: 300-400 г сини сливи, 500 г брашно, 30 г мая, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, пудра захар, 3 яйца, ром, карамфил, канела.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме содата в киселото мляко, прибавяме 5-6 с.л. пудра захар, 2 предварително разбити яйца, размитата в малко топла вода мая и брашното. Замесваме от продуктите меко тесто и го оставяме да втаса. Отделно измиваме сливите, разделяме ги на две и почистваме костилките. След това ги накисваме в ром, в който сме поръсили по малко пудра захар, канела и карамфил. Разточваме втасалото тесто на две кори и с едната застиламе дъното на намаслена тавичка. Отгоре разстиламе сливите. Поръсваме с още малко пудра захар, карамфил и канела и покриваме с другата кора. Намазваме баницата с третото разбито яйце и печем в умерена фурна. Разрязваме готовата баница на ромбове или на квадрати.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтенца със сирене
Прoдукти: 500 г кайма, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, 1 яйце, сол, черен пипер, червен пипер, кимион, 100 г сирене, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, прибавяме счукания чесън, каймата, брашното, яйцето и подправките. Омесваме добре и оформяме от сместа малки топки, в средата на които притискаме по парче сирене. Изпържваме кюфтенцата в сгорещената мазнина.
Извара с ябълково пюре
Продукти за 4 порции: 250 г извара, 500 г ябълки, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги почистваме от семената. Настъргваме ги на ситно ренде или ги прекарваме през месомелачка със ситна решетка. Претриваме изварата през сито и я смесваме с ябълковото пюре. Прибавяме захарта и ванилията и я разбиваме с миксер, докато получим пухкав крем, който разпределяме в широки стъклени чаши.
Бъдник с тиква Прoдукти: 500 г брашно, мая, колкото орех, 1 щипка сол; зa плънката: 700 г тиква, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. едро счукани орехи, канела. Нaчин на приготвяне: Заме...
Един от най-съществените детайли, определящи външния вид на всяко помещение е таванът. Неговата качествена облицовка на тавана придава на стаята допълнителен уют и елегантност. Сред многото видове тав...
Кой от нас, въпреки желязната си вяра в официалната медицина, не прилага от време на време средства за лечение, предавани от поколение на поколение в семейството му. Тези „бабешки" рецепти не вредят, ...
Домашна баклава Прoдукти: 0.5 кг фини кори за баница, 0.5 кг орехови ядки, около 400 г. масло, 1 ч.ч. захар, канела; зa сиропа: 4 ч.ч. захар, 2.5 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. мед, лимонова кора, канела,...