ЗАКУСКА
Бухти на фурна
Прoдукти: 750 г брашно, 200 г пудра захар, 200 г краве масло, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. амонячна сода, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме заедно със захарта. Прибавяме едно по едно яйцата като продължаваме да разбиваме. После сипваме киселото мляко с амонячната сода, а накрая на части прибавяме брашното. Омесваме меко тесто. С потопена в олиото лъжица късаме топки от тестото, овалваме ги в смлените орехи и ги нареждаме в намаслена тавичка. Печем бухтите в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Супа от семенници на чушки
Продукти за 4 порции:15-20 семенници от чушки, 3 с.л. олио, 1 с.л. краве масло, 2-3 с.л. грис, 1 яйце, 3 с.л. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме семенниците от дръжките и семената, нарязваме ги на ситно и задушаваме в мазнината, докато омекнат. Прибавяме 2-3 с.л. грис и също запържваме. Наливаме 5-6 ч.ч. гореща вода, прибавяме разтопеното масло, посоляваме и варим 10 мин. Застройваме готовата супа с разбитото с киселото мляко яйце.
Пълнени чушки по шуменски
Прoдукти: 1 кг чушки, 750 г кайма, 60 г ориз, 1-2 малки глави лук, 4 домата, 2 с. л. ситно нарязан магданоз, 100 г масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семето и леко ги посоляваме отвътре. Разбъркваме каймата, ориза, ситно нарязаните лук и домати, магданоза, пипера, солта и разтопеното масло. Прибавяме малко вода и разбъркваме отново. Със сместа пълним чушките и ги нареждаме в тенджера за варене. Заливаме чушките до половината с вода и ги оставяме на тих огън около 1 час.
Оризово суфле
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 400 г ориз, 1 ванилия, сокът от половин лимон, 200 г захар, 80 г краве масло, 7 яйца, 50 г стафиди, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в млякото заедно с маслото, ванилията и солта. Охлаждаме, разтваряме по-голямата част от захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме на твърд сняг белтъците с останалата захар и лимоновия сок. Внимателно съединяваме с оризовия крем, прибавяме стафидите и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена форма и изпичаме в умерено загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от печени патладжани
Продукти за 4-5 порции: 3 големи патладжана, 1 главичка лук, 2 с.л.брашно, 2-3 с.л. олио, 1 яйце, черен пипер, сол, брашно за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Опичаме патладжаните, обелваме ги и ги счукваме със сол. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Поръсваме брашното, сваляме от огъня и смесваме с патладжаните, като прибавяме яйцето, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме много добре и оставяме сместа да престои 1-2 часа. После оформяме кюфтета, които овалваме в брашно и пържим във вряло олио.
Крем от грис със шоколадова глазура
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 4 с.л. грис, 2 с.л. едро счукани орехи, 2 с.л. захар; зa глазурата: 2 с.л. какао, 1/2к.ч. прясно мляко, 2 с.л. захар, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, настъргана портокалова кора.
Нaчин на приготвяне: Затопляме млякото на огъня и прибавяме гриса и захарта, като непрекъснато бъркаме с телта. Варим крема 5-6 мин на умерен огън. След това го отстраняваме от огъня, прибавяме едро счуканите орехи, разбъркваме и го разсипваме в предварително намокрени със студена вода чаши. Оставяме го да престои 2-3 часа на студено. Отделно разбъркваме върху огъня млякото, какаото и захарта за глазурата. Прибавяме и мъничко ситно настъргана портокалова кора. Когато сместа заври, я отстраняваме от огъня и я смесваме с маслото. Обръщаме охладения крем върху чинийки за торта и го заливаме с глазурата.
Таката (Tacca) е любопитно растение с широко разперени крилоподобни прицветници, има разкошни черно-кафяви цветове с дълги “мустаци”. Тя е член на малобройното семейство Такови (Taccaceae), многогодиш...
В последно време специалистите дерматолози признават, че пърхотът не е само козметичен проблем. Много често неговата поява е първият сигнал за това, че в организма не всичко е наред, даже когато все о...
Долихосът (Dolichos) е много интересно растение от сем. Бобови, което произхожда от Източна Индия. Внимание заслужава видът D. lablab. Стъблото му е виещо се, много прилича на боба, но е доста по-дебе...
Покупката на мебели е събитие за дома. Качествените от тях ще ни послужат няколко години, а понякога може и десетилетия. Но когато се разделяме с прилична сума пари, искаме да знаем от какво е направе...