Още рецепти » 19 декември

 19 декември

ЗАКУСКА

Охлюви със сирене

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 150 г сирене.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите и намазваме всяка кора с разтопено масло. После ги нареждаме една върху друга и ги навиваме на стегнато руло. Нарязваме рулото на кръгчета, които нареждаме в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене и останалото разтопено масло. Разпределяме плънката върху кръгчетата в тавата и ги печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.

ОБЯД

Градинарска чорба със зеле

Продукти за 4 порции: 2 глави лук, половин прясна зелка, 2 картофа, 2 моркова, 1 малка глава целина, 1 к.ч. олио, 2 ч.л. доматено пюре, 1 глава цвекло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме зелката 1 час в разреден оцет, отцеждаме и я нарязваме на тънки ивички. Сгорещяваме олиото и запържваме ситно нарязания лук. Наливаме 5 ч.ч. вода и варим на умерен огън. Когато водата заври, прибавяме зелето и нарязаните на кубчета целина, цвекло, моркови и картофи. Посоляваме и слагаме доматеното пюре, размито в 1 1/2к.ч. топла вода. Когато зеленчуците омекнат, наливаме прясното мляко и застройваме с разбитото яйце. Поднасяме чорбата, подкиселена с лимонов сок или оцет.

Тиква с ориз

Прoдукти: 1,5 кг тиква, 150 г ориз, 1 пакетче краве масло, 1 глава лук, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата и я нарязваме на парчета с дължина 4 см., посоляваме, заливаме с вода, колкото да покрие покрие парчетата и слагаме на огъня. Щом заври, прибавяме ориза. Посоляваме и варим ястието на тих огън. Малко преди да го свалим от огъня заливаме със запръжка от маслото, ситно нарязания лук и червения пипер.

Грис халва

Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Панирани моркови

Продукти за 4 порции: 800 г моркови, 130 мл олио, 1 с. л. масло, 1 к. ч. брашно, 1 к. ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 ч. л. захар, 200 г кисело мляко, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри моркови. Измиваме, обелваме и ги сваряваме цели със захарта и солта. Оставяме ги да изстинат, нарязваме ги на по-едри парчета и ги топим в предварително приготвената панировка от жълтъците, брашното, прясното мляко и разбитите на сняг жълтъци. Изпържваме ги в сгорещеното олио, поливаме ги с разтопеното масло и ги поднасяме с кисело мляко.

Ябълки с крем

Продукти за 4 порции: 4 ябълки, 40 г захар, 40 г конфитюр от ягоди, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче готова смес за пудинг /или за крем карамел/, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, разрязваме ги наполовина, отстраняваме сърцевината и леко ги задушаваме. Приготвяме крем от сместа за пудинг, млякото, захарта и ванилията. Слагаме във всяко парче ябълка по малко конфитюр и ги заливаме с готовия крем.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да се избавя от луничките?

На някои жени пролетното слънце заедно с радостта, която им доставя, донася като неканени украшения и лунички. Те се появяват в резултат на нарушения в пигментния обмен. Засягат най-често лицето, гърд...

Пролетни сармички

Лозови сарми с кайма Продукти за 4 порции: 200 г млади лозови листа, 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приг...

Слънчеви водопади

Дори в облачен ден балконът и градината ви ще греят в ласкави и светли тонове, ако изберете за тях растения с цвета на златото. Жълтите цветове и аксесоари в градината отразяват слънчевата светлина и ...

МАНДЖИ С АРПАДЖИК

Безмесен чумлек в гърне Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист,...

Начало