ЗАКУСКА
Кифлички-рула
Прoдукти: 750 г брашно, 3 яйца, 180 г захар, 1 кофичка кисело мляко, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, 30 г мая, настъргана лимонова кора; зa плънката: 100 мл прясно мляко, 100 г захар, 2-3 с.л. какао, 200 г счукани орехи.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в малко вода и я оставяме да втаса. Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата, втасалата мая, настърганата лимонова кора и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да втаса. През това време възвираме млякото на огъня заедно със захарта и какаото. Прибавяме орехите, разбъркваме много добре и отстраняваме от огъня. Разделяме втасалото тесто на 4 топки, които разточваме на правоъгълни кори. Разпределяме плънката върху корите и ги навиваме на рула. Нареждаме рулата в намаслена тавичка, завиваме ги с кърпа и ги оставяме да втасат. След това ги намазваме с разбитото яйце и ги печем в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Селска чорба от пиле
Продукти за 4-5 порции: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето го в подсолена вода заедно с едро нарязания лук. Изваждаме и го обезкостяваме. Отделяме бялото месо /за други ястия/, а останалото месо накъсваме на малки парченца. Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Пускаме ги в бульона от пилето заедно със ситно нарязаните пиперки. Варим, докато омекнат. Тогава прибавяме натрошеното фиде, а след 5-6 мин – накъсаното месо. Доваряваме супата и я застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Плакия по градинарски
Продукти за 4 порции: 600-700 г телешко месо, 2-3 пиперки, 1 по-голяма тиквичка, 1 патладжан, 2 моркова, 1 парче целина, 5 домата, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 к.ч. олио, 1 лимон, 1 с.л. брашно, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото в 2-3 ч.ч. леко подсолена вода, след което го изваждаме и го нарязваме на порции, а бульона прецеждаме. Изпичаме пиперките, обелваме ги и ги почистваме от дръжките и семената. Обелваме тиквичката и патладжана и ги нарязваме на филийки. След това ги овалваме в брашното и ги изпържваме. Изпържваме и пиперките. После в същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук, настърганите целина и моркови, а също така – половината ог доматите, които сме попарили, обелили и настъргали на ренде. Нареждаме на дъното на тавичка изпържените зеленчуци, върху тях разстиламе задушените, а най-отгоре слагаме месото. Посоляваме и поръсваме със ситно нарязани магданоз и копър. Нареждаме отгоре филийки от доматите и лимона и запичаме в умерена фурна. Запържваме брашното в мазнината, останала от задушените зеленчуци и разреждаме с малко бульон от месото. Кипваме соса, заливаме с него готовото ястие и го запичаме още десетина минути във фурната.
Сладки оризови топки
Прoдукти: 200-250 г ориз, 500 мл прясно мляко, 1 ванилия, 4 с.л. разтопено краве масло, 2 с.л. какао, 1 к.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме ориза. Сваряваме го в прясното мляко, към което сме прибавили 3-4 с.л. захар, ванилията и половината от разтопеното масло. Разсипваме сварения ориз в чашки и го оставяме да изстине. След това обръщаме чашките в стъклени чинийки. Отделно приготвяме на огъня глазура от какаото, останалото масло, 2-3 с.л. захар и 1-2 с.л. прясно мляко. Заливаме оризовите топки с горещата глазура и ги поднасяме, гарнирани с пресни плодове, шоколадов крем или различни ядки. По желание към глазурата можем да прибавим смлени орехи и бадеми. Можем също така да поръсим върху топките шоколадови или захарни пръчици.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета с бадеми
Продукти за 4 порции: 500 г кайма, 3 сварени картофа, 1 яйце, 30 г смлени бадеми, 30 г стафиди, мащерка, копър, сол, черен пипер, 5-6 с. л. олио за пържене, брашно за овалване, доматен сос за гарнитура
Нaчин на приготвяне: Намачкваме сварените и обелени картофи с вилица, прибавяме каймата, яйцето, всички подправки, бадемите и измитите стафиди. Омесваме добре тази смес и оформяме кюфтета. Овалваме ги в брашното, пържим ги от двете страни в предварително сгорещената мазнина и ги сервираме с доматен сос.
Крем “Тути фрути”
Прoдукти: 300 г пресни плодове /малини, черници, къпини/, 1 кофичка кисело мляко, 2-3 с.л. пудра захар, сокът и настърганата кора на 1 лимон, 30 г желатин.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер млякото заедно със захарта. Прибавяме лимоновия сок и настърганата лимонова кора. Сипваме разтворения в малко топла вода желатин и разбъркваме. Разпределяме крема в стъклени чаши и го оставяме леко да желира. Тогава слагаме плодовете /те трябва да потънат в сместа/ и оставяме крема да желира напълно.
Водоемът на вилата или градината в двора стана моден елемент на извънградския живот. Да се съоръжи водоем на участък земя е достатъчно просто и съвсем не скъпо. Главното е да притежавате някои навици ...
Скумрия с плънка Продукти за 2 порции: 400 г филе от скумрия, 1 ч.л. черен пипер, 2 твърдо сварени яйца, 1 малка глава лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 к.ч. брашно, 1 белтък, 1 к.ч. олио, 1 ...
Кюфтета от праз Продукти за 4 порции:1 кг праз, 300 г картофи, 50 г кашкавал, 2 яйца, 2-3 с.л. галета, черен пипер, сол, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Задушаваме праза в олиото. Прав...
Магнолията принадлежи към кастата на растенията-аристократи. Малко са дърветата, които могат да повторят красотата на цветовете й в съчетание с техния неповторим аромат. Това се забелязва веднага. Но ...