Още рецепти » 10 ноември

 10 ноември

ЗАКУСКА

Мекици с прясно мляко

Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 20 г мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята на каша в малко хладка вода заедно с 1 щипка захар и 2-3 с.л. брашно. Оставяме я да втаса и след това от втасалата мая, разбитите яйца, млякото със захарта и пресятото със солта брашно омесваме меко тесто. Оставяме тестото на топло да втаса. После с навлажнени ръце късаме топчета от втасалото тесто, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме готовите мекици топли като по желание ги поръсваме с пудра захар.

ОБЯД

Супа от зрял боб с масло

Прoдукти: 400 г зрял боб, 1 голям морков, 1 голяма глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 корен от магданоз, 1 с.л. доматено пюре, 60 г масло, 1 ч.ч. сметана, 2 жълтъка, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол

Нaчин на приготвяне: Киснатия 1 нощ в студена вода изчистен фасул изплакваме и отцеждаме. Варим го в тенджера под налягане с 3 ч.ч. вода на силен котлон. Щом винтилът започне да съска, намаляваме котлона и варим още 10 мин. Оставяме фасулът да изстине в тенджерата, изхвърляме му водата и наливаме 2 л чиста вода. Прибавяме нарязаните на ситно морков, лук, чесън и корен от магданоз, а също размитото в малко вода доматено пюре. Затваряме капака на тенджерата и варим още 30 ми, след като започне да съска. Изваждаме зеленчуците, пасираме ги, връщаме ги в боба и загряваме, без да позволяваме на супата да заври. Разбиваме жълтъците със сметаната и ги разбъркваме в супата. Сваляме тенджерата от котлона, посоляваме, прибавяме маслото и наръсваме с ароматните треви.

Картофи с наденица на фурна

Прoдукти: 1,5 кг картофи, 500 г наденица, 3 глави лук, 2-3 печени чушки, 3-4 домата, 100 г кашкавал, 100 мл олио, 1 кубче зеленчуков бульон.

Нaчин на приготвяне: Картофите сваряваме и нарязваме на колелца. Нарязаните лук, чушки и домати запържваме в олио. Наденицата също нарязваме на колелца. В намазана с олио тавичка нареждаме половината от картофите, върху тях сипваме запържения лук, чушки и домати, след това нареждаме наденицата и най-отгоре другата половина картофи. Заливаме с разтворения в 150 мл вода зеленчуков бульон и печем 20 минути. Изваждаме ястието от фурната, поръсваме с настърган кашкавал и запичаме още 10 минути.

Круши с маточина

Прoдукти: 4 едри круши, 2-3 стръкчета прясна маточина или 1-2 с.л. сушена, 100 г захар.

Нaчин на приготвяне: Измиваме листата на маточината, заливаме ги с 1 л вряща вода и ги запарваме 15 мин. Прецеждаме отварата и я подслаждаме със захарта. Слагаме я отново на огъня и пущаме в нея обелените круши цели. Варим ги десетина минути, изваждаме и ги нареждаме в чиния. Сгъстяваме останалия сироп на тих огън и с него заливаме крушите. Сервираме десерта добре охладен и украсен с листенца прясна маточина.

ВЕЧЕРЯ

Шницели от грах

Прoдукти: 800 г грах, 2-3 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 3-4 филии бял хляб, 2 яйца, 1-2 с.л. олио, 2-3 с.л. галета, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Отцеждаме граха и го намачкваме. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото. После го сипваме при граха. Прибавяме накиснатия и отцеден хляб, счукания чесън и разбитите яйца. Посоляваме и омесваме добре. Оформяме шницели от така приготвената смес, овалваме ги в галетата и пържим в сгорещената мазнина.

Мляко с оризово брашно

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 120 г оризово брашно, 250 г захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в кипящото мляко. Отделно при непрекъснато бъркане сипваме оризовото брашно в 1 ч.ч. вода. След това сипваме брашното при млякото и оставяме да заври. Отстраняваме от огъня и когато поизстине, ароматизираме с ванилията и разсипваме в купички за сервиране. Поднасяме десерта топъл или студен. По желание можем да го полеем с плодов сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бебешкото легло

Асортиментът от мебели за най-малките потребители е богат и позволява без усилия да се снабдите с нужните ви предмети, които са комфортни, безопасни, екологични. На родния пазар има десетки производит...

Летни гювечи

Тюрлюгювеч Прoдукти: 3-4 глави лук, 2 патладжана, 1 шепа зелен боб, 1 тиквичка, 1 шепа бамя, 5-6 картофа, 4-5 чушки, 2 моркова, 1 парче целина, 1 шепа грах, 1 парче прясно зеле, 3-4 домата, 1 к.ч...

Ястия с кайма

Агнешки кюфтенца Прoдукти: 1 кг агнешка кайма, 2 глави лук, 300 г зелени пиперки, 2 белтъка, 4 лимона, 50 г корени от джинджифил, 8 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 2 с.л. стрити листа от кориандър, 1 щ...

Божествената Флоренция

Старинни улици, красиви площади, многобройни галерии, разкошни градини, възхитителни църкви – всичко това прави Флоренция най-титулования и най-посещаван град в Италия. Невъзможно е да посетиш Флоренц...

Начало