Още рецепти » 22 май

 22 май

ЗАКУСКА

Баница с изцедено кисело мляко

Прoдукти: 500 г готови кори, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. олио, 250 г сирене, 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Изцеждаме киселото мляко през тензух в продължение на 4-5 часа. След това го смесваме с натрошеното сирене. Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ръсим всяка кора със сгорещената мазнина, а през 2-3 кори слагаме по-малко от сиренената смес. С остър нож нарязваме баницата на квадрати или триъгълници, поръсваме с останалата мазнина и заливаме с разбитите с прясното мляко яйца и с 3/4 бутилка газирана вода. Печем в силна фурна. Поръсваме готовата баница с останалата газирана вода и я покриваме с кърпа, за да омекне.

ОБЯД

Пилешка супа с гъби

Продукти за 4-5 порции: 1 пиле, 100-150 г пресни гъби, 30 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1 лимон, индийско орехче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме пилето със 7-8 ч.ч. слабо подсолена вода и го варим 40 мин на слаб огън. Изваждаме пилето и във врящия бульон пущаме да се варят 25 мин ситно нарязаните гъби. Прибавяме към супата обезкостеното и нарязано на дребно птиче месо и приготвената светла запръжка от маслото и брашното. Посоляваме, подправяме на вкус с настъргана лимонова кора и индийско орехче и отстраняваме от огъня. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и подкиселяваме с лимонов сок.

Телешко, задушено с пресен лук

Продукти за 4-5 порции: 800 г телешко месо без кости, 1 с.л. винен оцет, 2 връзки пресен лук, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. олио, 5-6 домата, 6-7 скилидки чесън, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме месото, измиваме, подсушаваме и го нарязваме на хапки. Заливаме парченцата месо с 1,5 л хладка вода, в която сме сложили винения оцет. Прибавяме ситно нарязания пресен лук и червения пипер, посоляваме на вкус и варим без да захлупваме, докато се изпари водата. Тогава слагаме олиото и обелените и настъргани на едро ренде домати. Захлупваме и задушаваме на умерен огън, докато месото омекне напълно. Няколко минути преди да отстраним от огъня прибавяме много ситно нарязаните скилитки чесън. Преди поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.

Огретен с ябълки

Прoдукти: 1 кг ябълки, половин бурканче конфитюр от кайсии, половин пакетче краве масло.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната им част и ги нарязваме на едри парчета. Намазваме дъното на йенска тенджера с масло и разстиламе в нея половината от ябълките. Покриваме ги с пласт от конфитюр, изсипваме останалите ябълки и отново покриваме с пласт конфитюр. Най-отгоре слагаме парченца масло и печем в умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтенца по гръцки

Прoдукти: 3 филии сух бял хляб, без кората, 1 кг смляно месо (говеждо или телешко), 1 ч.л. оцет, 1 яйце, 1/4 ч.ч. ситно нарязан пресен джоджен или 1 с.л. сух, 1-2 ч.л. риган, 4-5 скилидки чесън, ситно нарязани, сол на вкус, брашно, зехтин.

Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба във вода, след това леко го изстискваме. Смесваме месото, оцета, яйцето, подправките и омесваме. Оставяме в хладилник за няколко часа, за да поеме месото ароматите. Правим кюфтенца от сместа, овалваме в брашно и пържим в зехтина. Можем да ги изпечем в гореща фурна за 15-20 минути, но в този случай не ги овалваме в брашно.

Суфле с млечна заливка

Прoдукти: 200 г краве масло, 250 г брашно, 150 г захар, 500 мл прясно мляко, 1 ванилия, 8 яйца, сол; зa заливката: 500 мл прясно мляко, 3 с.л. брашно, 2 жълтъка, 100 г захар, 2 с.л. ром, 3 с.л. какао.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото с 1-2 щипки сол. Разтопяваме маслото и разбъркваме в него брашното, като внимаваме да не загори. Прибавяме топлото мляко и бъркаме, докато получим еднородна смес. Варим 4-5 мин, сваляме от огъня и при непрекъснато бъркане 100 г захар, ванилията и жълтъците (един по един). Разбиваме белтъците с останалата захар и внимателно ги съединяваме с млечния крем. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем на водна баня в силна фурна. Отделно приготвяме заливката, като разбиваме жълтъците и ги смесваме с брашното, захарта и 1 ч.ч. мляко. Бъркаме, докато получим гладка смес. Изсипваме я с бъркане в останалото врящо мляко и прибавяме какаото и рома. Варим 2-3 мин и поднасяме заливката към готовото суфле.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Италианската градина

Твърде малко са кътчетата по света, на които човек не е способен да създаде градина. Студът, недостатъчната светлина, бурните ветрове са предизвикателства, които могат да се преодолеят с желание и пос...

Какво представлява аритмията?

Всяко нарушение на сърдечния ритъм се нарича аритмия. Има различни видове аритмии, но не винаги са свързани с увредено сърце. При една голяма група аритмии причината не е в сърцето – това са извънсърд...

Тютюнопушене и бременност

Никотиновата зависимост е присъща на много жени със слаба воля: много често дори по време на бременността те не могат да се откажат от цигарите. Безсилни да се откажат от вредния навик, жените решават...

Искате ли орех, засадете от два сорта

В компактните орехови насаждения трябва да се засаждат по няколко сорта, а при единичните поне два сорта, при които цъфтежът на мъжките и женските цветове протича едновременно. Това е необходимо, за д...

Начало