ЗАКУСКА
Голяма палачинка
Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 1 ванилия, половин пакетче краве масло, конфитюр.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в правоъгълна тава. Разбиваме яйцата, след което прибавяме млякото, ванилията и брашното. Разбъркваме и изсипваме сместа в тавата. Печем палачинката в умерено загрята фурна до бледорозово оцветяване. Изваждаме готовата палачинка от фурната, намазваме я с конфитюр и я навиваме на руло.
ОБЯД
Андалуско гаспачо
Прoдукти: 1 филия сух бял хляб /без кората/, 2 скилидки чесън, 700 г домати, 1 малка краставица, 1 к.ч. майонеза, 2-3 с.л. оцет, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка захар, 1-2 с.л. ситно настърган лук, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите и ги обелваме. Отделяме един по-голям домат, а останалите претриваме през цедка заедно с накиснатия и отцеден хляб. Разреждаме майонезата с оцета и я прибавяме към доматите. Наливаме 3 ч.ч. вода. Прибавяме ситно настъргания лук,, посоляваме и подправяме със захарта, черен и червен пипер. Почистваме от семената отделения домат и обелената краставица, нарязваме ги на кубчета и ги прибавяме към супата. Поръсваме със ситно нарязания магданоз. Поднасяме супата с кубчета лед.
Пилешки бутчета с плънка
Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 3 тънки филийки бекон, 1 глава лук, 2 стръка целина, 1-2 скилидки чесън, 180 г ориз, 150 г кафяв ориз, сол, черен пипер, олио
Нaчин на приготвяне: Внимателно обезкостяваме бутчетата като се стараем да не разкъсаме кожата. Слагаме всяко бутче между два найлона и много леко начукваме с дървено чукче. В сгорещена мазнина задушаваме 1-2 мин наситнените лук и чесън, прибавяме нарязания на тънки ивички бекон, готвим още 3-4 мин. Поръсваме с наситнената целина и сваляме от котлона. Смесваме двата вида сварен ориз, подправяме със сол, черен пипер и босилек и прибавяме поизстиналия лук. Разбъркваме добре плънката. Пълним вътрешността на всяко бутче, завиваме с кожата, за да се образува “пашкулче”, леко сплескваме и намазваме кожата с малко олио. Изрязваме от фолио по-широки ленти, намазваме ги с олио, всяка увиваме около края на бутчето и прищипваме с метално шишче или клечка за зъби, за да не се разтворят бутчетата при печенето. Редим ги върху решетката на фурната, която сме застлали с пергаментова хартия, под тях подлагаме тава и печем 40 мин на 180°С.
Торта със сини сливи
Прoдукти: 500 г сини сливи, 175 г краве масло, 3 с.л. кристална захар, 1 яйце, 1 к.ч. смлени бадеми, 250 г брашно, 1 ч.ч. пудра захар, 4 белтъка, 1 ч.л. счукан сухар, 2 ч.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с кристалната захар. Прибавяме яйцето, смлените бадеми и брашното. Замесваме средно твърдо тесто. Оставяме го да почива половин час, след което го разстиламе в намазана с масло тавичка или форма за торта. Нареждаме отгоре една до друга половинки от сини сливи с отвора нагоре. Разбиваме на плътен сняг белтъците, прибавяме пудра захар, счукан сухар и ром. Разбиваме сместа и покриваме сливите с нея. Печем тортата в умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Катино мезе
Прoдукти: 500 г свинско месо, 300 г гъби, 1-2 глави лук, 1 к.ч. олио, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го запържваме в олиото. Щом побелее, добавяме ситно нарязаните лук и гъби и задушаваме, докато зарзаватът омекне. После наливаме малко гореща вода, посоляваме и варим на тих огън до готовност. Накрая подправяме с черен пипер и лимонов сок и поднасяме.
Шоколадов крем
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 7 листа желатин, 4 яйца, 2 супени лъжици какао, 5 супени лъжици захар, ванилов сос или плодов сироп.
Нaчин на приготвяне: На слаб огън разбиваме жълтъците, захарта и млякото, като непрекъснато бием, прибавяме какаото и внимаваме да не заври кремът. От време на време отстраняваме от огъня и бием. Прибавяме лист по лист предварително натопения в студена вода желатин. Щом желатинът се разтрори, сваляме съда от огъня и го поставяме в друг съд със студена вода, за да изстине. Прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Изсипваме сместа в предварително навлажнена със студена вода метална форма. Оставяме да се желира, след което го обръщаме в стъклена чиния. Наоколо заливаме с ванилов сос или плодов сироп.
Суфле с кашкавал Продукти за 5 порции: 300 г сух хляб, 750 мл прясно мляко, 250 г кашкавал, 100 г краве масло, 5 яйца, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба н...
Мускули, сърце, стомах, сексуален апетит - всички органи и функции в тялото ни са подчинени на хормоните. Те управляват, при това в много отношения, живота ни: контролират сексуалния апетит и на...
Ако сте приключили със строителството и сте решили да обърнете внимание на градина, в главата ви сигурно нахлуват безброй въпроси. Един от тях със сигурност е какви растения да засадите и как да ги ра...
Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Читатели ни подсетиха отново да се върнем към него. За достоверност използвам...