ЗАКУСКА
Пирожки със сирене и сусам
Прoдукти: 200 г краве сирене, 2 яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 пакет бутер тесто, 1 к.ч. сусам, 1 пакетче краве масло, магданоз, джоджен.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето с вилица, добавяме настъргания кашкавал, яйцата, черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Нарязваме тестото на правоъгълници с размери 5/30 см. Всяка ивица намазваме с разтопено масло и разстиламе по 1 ч.л. от приготвената плънка. Сгъваме лентите на триъгълник и слепваме краищата им. Напръскваме готовите пирожки с вода и ги поръсваме със сусам. Подреждаме ги в тавичка и ги печем 15 мин в умерено силна фурна. Поднасяме ги топли.
ОБЯД
Супа от грис
Прoдукти: 1 к.ч. грис, 500 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 7 ч.ч. вода, 150 г бяло сирене, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме водата, посоляваме, сипваме гриса и варим 5 мин при непрекъснато бъркане. Прибавяме млякото, намаляме котлона и варим още 20 мин. Натрошаваме сиренето на едри парчета и го запържваме в разтопеното масло. Поръсваме с червен пипер, разбъркваме и го изсипваме в супата.
Рибен стомна кебап
Прoдукти: 1 кг риба, 2-3 глави лук, 3-4 люти чушлета, 1/2 връзка магданоз, 2-3 стръка чубрица, 1/2 китка джоджен, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. олио, 1 с.л. масло, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ситно лука и го задушаваме в олиото с малко вода. Прибавяме брашното и доматеното пюре, заливаме с вода и задушаваме 5-6 минути. Прибавяме почистената и нарязана на парчета риба, целите люти чушлета, червения и черния пипер, ситно нарязаните или стрити магданоз, джоджен и чубрица и посоляваме. Сипваме сместа в стомна или глинена тенджера, замазваме капака с тесто и печем във фурната.
Оризов сладкиш
Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 3 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. захар, 400 г готово бутер тесто, 250 г кокосово брашно, 5 с.л. светъл ром, 1-2 с.л. пудра захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме леко прясното мляко, прибавяме почистения и измит ориз и сваряваме до омекване, след което подслаждаме. Оформяме тестото на кръг и го разстиламе на дъното на формата, което сме поръсили с накиснатото в рома кокосово брашно. Върху тестото разстиламе сварения ориз и печем сладкиша в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Кренвирши с царевица
Продукти за 4 порции: 3 ч.ч. отцедени царевични зърна от консерва, 400 г кренвирши, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 к.л. червен пипер, 1 щипка захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме царевичните зърна със ситно нарязаните кренвирши. Поръсваме със захар, червен пипер и сол. Разбъркваме и прехвърляме сместа в тавичка. Заливаме с разбитите с млякото яйца и запичаме в умерено загрята фурна.
Тиквена паста
Прoдукти: 1 кг печена тиква, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. счукани орехови ядки, 2 с.л. галета, 1 ч.ч. прясно мляко, 50 г краве масло, 1 ч.л. канела, 2 яйца, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Почистваме тиквата от кората, нарязваме на парченца и задушаваме в маслото. След това заливаме с млякото и разбиваме на гладко пюре. Прибавяме жълтъците, разбити с 2/3 от захарта, ореховите ядки, галетата, канелата и накрая белтъците, разбити на твърд сняг с останалата захар. Изсипваме сместа в предварително намаслена тавичка и печем в умерена фурна. След изпичането поръсваме с пудра захар.
През зимата цветя, дървета и храсти спят дълбоко. Само вечнозелените разведряват отдъхващата си градина. Има обаче храбри растения, които в мраза се обсипват с цветове. Вечнозелената ерика (Erica...
Ботаническата градина в Сингапур, обхващаща 157 акра площ, което представлява около една пета от площта на Сентрал парк в Ню Йорк, е пространство, организирано по невероятен начин и превърнато в свето...
Цъфтящата градина пред прозореца е отдушник за градските жители. Ако сте добре запознати с това какви видове и сортове са подходящи именно за вашия дом, то тогава ще бъдете много улеснени. През цяло...
Всички познаваме зокума - потъналия в цветове ароматен храст, който бабите ни засаждаха в големи делви или тенекии и настаняваха на най-слънчевото място около къщата. В градското ни битие той почти из...