Още рецепти » 24 май

 24 май

ЗАКУСКА

Млечна баница с лапад

Прoдукти: 500 г готови кори, 300 г лапад, 250 г сирене, 4 яйца, 500 мл прясно мляко, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. олио.

Нaчин на приготвяне: Измиваме лапада и го нарязваме на ивички. Задушаваме го в половината от маслото. Щом омекне, отстраняваме от огъня и размесваме с натрошеното сирене. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ги ръсим с олио и разпределяме плънката между тях. Нарязваме баницата на квадрати, заливаме я с разбитите с прясното мляко яйца и слагаме тук там люспици от останалото масло. Печем я отначало в силна, а след това в умерена фурна.

ОБЯД

Агнешка курбан чорба

Продукти за 4 порции: 500 г агнешко месо,1 глава лук, 2 с.л. масло, 1 равна с.л. доматено пюре, 1 равна с.л. брашно, 5-6 ч.ч. вода, 2 чушки, 1 връзка зелен лук, 2 домата, 1 к.ч. ориз, 5-6 зърна черен пипер, 3 стръка джоджен, 2 яйца, 5-6 стръка магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и го задушаваме в маслото с малко вода. След като се изпари течността, добавяме доматеното пюре и брашното и запържваме леко. Сипваме водата, кипваме и прибавяме месото, нарязано на парченца. Когато поомекне, добавяме нарязаните на дребно зелен лук и домати, ориза, черния пипер и джоджена. Посоляваме и доваряваме на тих огън. Застройваме готовата чорба с разбитите яйца и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пълнени агнешки котлети

Продукти за 4 порции: 8 агнешки котлета без кост, 500 г пресни моркови, 1 к.ч. олио, 30 г краве масло, червен и черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Начукваме леко котлетчетата и ги поръсваме с черен пипер и сол. Нарязваме морковите на тънки пръчици и ги разпределяме върху котлетчетата. Поръсваме със ситно нарязан магданоз. Завиваме котлетите и ги завързваме с конец. Намазваме ги с масло и ги пържим до зачервяване в сгорещената мазнина. Нареждаме изпържените котлети в тавичка, заливаме ги с 1 ч.ч. гореща вода и 1 с.л. разтопено масло и ги изпичаме в умерено загрята фурна.

Торта от белтъци

Прoдукти: 12 белтъка, 280 г лешници, 280 г пудра захар, 40 г шоколад, канела, карамфил, кората на половин лимон, шоколадова глазура.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците на твърд сняг и прибавяме към тях смлените лешници, захарта, настъргания шоколад, канелата, карамфила и настърганата лимонова кора. Изсипваме в намаслена и набрашнена форма и печем в умерена фурна. След като изстине, покриваме с шоколадова глазура.

ВЕЧЕРЯ

Медальони със свинско месо и гъби

Прoдукти: 700 г крехко свинско месо, 250 г гъби, 200 г хляб, 2 яйца, 40 г брашно, 100 мл олио, краве масло,сол, черен пипер, чубрица.

Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите, нарязваме ги на едро и ги изпържваме в маслото. Нарязваме месото, начукваме и го овкусяваме с черен пипер, чубрица и сол. Потапяме го първо в разбитите яйца, а след това - в брашното. Изпържваме го в сгорещено олио. Панираме нарязаните филийки хляб, като ги потапяме в яйцата и ги изпържваме в масло. Сервираме месото и гъбите върху панираните филийки.

Плодове с крем

Прoдукти: 1 банан, 500 г дребни ягоди, 2 портокала, 50 г стафиди, 500 мл прясно мляко, 6 яйца, 40 г брашно, 15 г желатин, 250 г захар, 20 г какао, 1 пакетче ванилена захар, 50 г бадеми, 50 г орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото със захарта и като бъркаме непрекъснато, прибавяме разбитите на гладка каша жълтъци с брашното, ванилената захар и малко вода. Варим сместа на слаб огън до сгъстяване. В горещата смес изсипваме предварително накиснатия желатин, като бъркаме, докато той се разтопи напълно. Когато кремът изстине, прибавяме разбитите на сняг белтъци. Разделяме сместа на две и в едната половина слагаме какаото и част от ситно счуканите ядки, разбъркваме. В другата част сипваме стафидите и дребните ягоди. Обливаме със студена вода кръгла кексова форма и на дъното й нарязваме банана и парченца портокал, стафиди и ядки. Заливаме с двете смеси и оставяме в хладилника да се желира. Преди сервирането топваме формата във вряла вода и я обръщаме в тортена чиния. По желание гарнираме десерта със сметана или течен шоколад.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Подгответе мястото за новите фиданки

Преди да засадите нови овощни дръвчета, трябва да извършите някои задължителни мероприятия. Те се отразяват благоприятно върху засаждането, прихващането, отглеждането и развитието на фиданките. Ако ...

Как да се лекуваме с грах?

Грахът е древно културно растение, известно от 4 в. преди н.е. Учените считат за негова родина Крим, Кавказ, Средна Азия и Иран. По тези места и днес се среща диворастящ грах. Вероятно той е бил култи...

Как да променим дома си?

За повечето жени - като изключим маниачките, домакинстването е тежък труд. Но все пак има ли нещо по-приятно от това да се прибере човек в една добре подредена, чиста къща, зад чиито стени грижите и п...

Да направим пудинг

СОЛЕНИ Пудинг с кашкавал Прoдукти: 500 г кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4 с.л.брашно, сол. Нaчин на приготвяне: Размиваме млякото в брашното и сваряваме сместа на умерен огън. Кога...

Начало