Още рецепти » 01 септември

 01 септември

ЗАКУСКА

Баница

Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 5-6 с.л. кисело мляко, 1 с.л. захар, 2 с.л. топло прясно мляко, 1 с.л. оцет, 2 с.л. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, сол; зa плънката: 250 г сирене, 2 яйца, олио за поръсване; зa сиропа: 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното с разбитото яйце, захарта, киселото и прясното мляко. Прибавяме оцета, олиото, содата и малко сол и омесваме средно меко тесто. Разделяме го на малки питки, които оставяме да престоят около 20 мин. Приготвяме плънката като смесим натрошеното сирене с разбитите яйца. От всяка питка разточваме кора, поръсваме с олио и разстиламе от плънката. След това навиваме кората на руло и слагаме в намаслена тава. Продължаваме така, докато разточим всички топки. Поръсваме отгоре с олио и слагаме да се пече в предварително загрята умерена фурна. След изпичане, оставяме баницата да изстине и я заливаме с млякото, в което сме разтворили захарта. Връщаме отново за няколко минути в слаба фурна, за да се затопли млякото.

ОБЯД

Супа от патладжани и кускус

Прoдукти: 2 с.л. олио (зехтин), бялата част от 1 стрък праз, 2 малки патладжана, 1 ч.ч. настъргани домати, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. накълцан босилек, 1/2 ч.л. сух риган, 1/2 ч.л. суха мащерка, 1 л пилешки или зеленчуков бульон от кубче, 1 ч. ч. сварен кускус, сол и черен пипер на вкус.

Нaчин на приготвяне: В голяма тенджера загряваме олиото на умерен огън. Нарязваме на дребно бялата част на праза. Обелваме и нарязваме на кубчета патладжаните и заедно с праза ги запържваме в олиото до омекване. Добавяме доматите, доматеното пюре и подправките. Изчакваме сместа да заври и сипваме бульона. Оставяме да ври 30 минути. Пасираме готовата смес и добавяме сварения кускус. Посоляваме и поръсваме с черен пипер.

Печени яребици

Продукти за 4 порции: 2 яребици, 60 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме яребиците в тенджера, в която сме разтопили маслото, да се задушат. Обръщаме от всички страни, за да получим златиста глазура. След като задушим яребиците, слагаме ги в тавичка във фурна да поомекнат, като от време на време ги обливаме с маслото. Когато яребиците са готови, посоляваме, поръсваме с черен пипер, разрязваме ги на две по дължина и ги разпределяме в чиниите за сервиране.

Райски сладкиш

Прoдукти: 400 г готово маслено тесто, 4 зрели дюли, 1 1/2к.ч. коняк, 150 г сметана, 150 г захар, 1 яйце.

Нaчин на приготвяне: Обелваме дюлите, нарязваме ги на четвъртинки, заливаме ги с коняка, който сме подсладили с половината от захарта, и ги оставяме да престоят 12 часа. Разделяме тестото на две части, които разточваме на кори. Слагаме едната кора на дъното на намаслена тавичка. Разтиламе отгоре дюлите и покриваме с втората кора. Притискаме краищата на двете кори, за да се залепят. Намазваме отгоре с разбитото яйце, а в средата на сладкиша забиваме коминче от алуминиево фолио, за да се изпарява водата. Печем в умерена фурна. Изваждаме готовия сладкиш и в средата му изсипваме разбитата с останалата захар сметана. Сервираме го студен.

ВЕЧЕРЯ

Пица “Киш Лорен”

Прoдукти: 220 г готово тесто, 1 яйце, 50 мл прясно мляко, 150 г бекон, 1 малка главичка лук, 100 г настърган кашкавал, 1 с.л. олио, магданоз, сол

Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото и поизпържваме нарязания на кубчета или ивички бекон. Прибавяме наситнения лук и продължаваме да пържим, докато поруменее. Разбиваме яйцето, наливаме при него на тънка струйка млякото, посоляваме, прибавяме наситнения магданоз и разбъркваме. Изливаме тази смес при лучената и щом клокне, я сваляме от котлона. Добавяме настъргания кашкавал. Оставяме сместа да поизстине. Намазняваме плитка тавичка, разстиламе тестото на тънък пласт и отгоре изсипваме лучената смес. Печем 30 мин в умерена фурна.

Млечно парфе

Прoдукти: 3 яйца, 3 с.л. захар, 4 с.л. брашно; зa крема: 1 пакетче краве масло, 2 кофички кисело мляко, 3 яйца, 250 г захар, 1 с.л. желатин.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците със захарта на огъня до сгъстяване. Постепенно прибавяме брашното, а накрая - белтъците, разбити на сняг с 1-2 с.л. вода. Изсипваме сместа във форма, намаслена и застлана с намаслена хартия. Печем в умерено силна фурна. Отделяме изпечения блат от хартията, слагаме го в тортена чиния и затваряме около него обръча на формата. Прецеждаме млякото. Разбиваме жълтъците на слаб огън до сгъстяване. След това отстраняваме от огъня и продължаваме да разбиваме. Постепенно изсипваме сместа в разбитото масло и бъркаме, докато стане глатка и пухкава. При непрекъснато бъркане прибавяме изцеденото мляко и разбитите на сняг белтъци. Накрая лъжичка по лъжичка слагаме и разтворения в малко топла вода желатин. Изливаме крема върху блата и оставяме да се желира. Отгоре поръсваме с настърган шоколад. По желание можем да сложим в крема парченца плодове или крокан, а отгоре да гарнираме парфето с плодове или захаросани бадеми.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Есенни грижи за моравата

Моравата винаги изисква повишено внимание, а през есента – особено, тъй като трябва да се подготви за зимата. Опадалите листа, като одеяло покриват моравата и затрудняват достъпа на светлина до трев...

Сладко от зелени доматчета

За да направим това сладко, са ни необходими 1 кг дребни зелени доматчета, 1 кг захар, 1 1/2 ч.л. лимонтозу и 1 ванилия. Измиваме доматчетата и отрязваме съвсем малко от горната им страна. С помощта...

Пълнени картофи

Пълнени картофени кюфтета Прoдукти: 1 кг картофи, 1 яйце, сол, мазнина за пържене; зa плънката: 300 г телешко месо, 4 с.л. олио, 1-2 глави лук, 1 зелена чушка, 1 парче джинджифил, 2-3 зърна бахар...

Агнешки гозби

Агнешка каварма Прoдукти: 800 г агнешко месо, 4-5 глави лук, 1 пакетче краве масло, 4-5 домата, 1 ч.л. червен пипер, 10-12 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 2 люти чушлета, сол. Нaчин на приг...

Начало