Още рецепти » 23 март

 23 март

ЗАКУСКА

Питки с кашкавал

Прoдукти: 250 г брашно, 1 бакпулвер, сол, 50 г маргарин или краве масло, 50 г настърган кашкавал, 175 мл прясно мляко, 1 голямо яйце, 2 с.л. вода

Нaчин на приготвяне: Затопляме фурната на 200°С. Пресяваме брашното с бакпулвера и солта. Стопяваме мазнината и я прибавяме постепенно в брашното, докато започне да става на трохи. Прибавяме кашкавала и измесваме. Правим в средата “кладенче”, в което сипваме прясното мляко. Измесваме тестото. Слагаме го върху набрашнена повърхност и премесваме. Разточваме го на кръг с дебелина около 1 см. От кората изрязваме 12 питки и ги слагаме върху пергамента, с който сме застлали тавата за печене. Разбиваме яйцето с малко вода и намазваме отгоре питките. Печем 10-12 мин, докато поруменеят.

ОБЯД

Чорба от свинско месо с кускус

Продукти за 4 порции: 200 г крехко свинско месо от плешката, 200-300 г кости от пушено месо, 2 моркова, 1 корен магданоз, 1 парче зеле, 1 парче целина, 1 глава лук, 2-3 с.л. кускус, 1 яйце, 1 к.ч. чаша кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме с 1 л студена вода нарязаните зеленчуци, месото и костите. Варим ги на умерен огън, докато омекнат. Прибавяме кускуса и досваряваме супата. Отстраняваме от огъня, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Застройваме с яйцето и киселото мляко.

Агнешки кебап на фурна

Продукти за 6 порции: 1 кг агнешко месо, 1 връзка зелен лук, 3 с.л. олио, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го слагаме в тавичка заедно с нарязания на малки парченца лук. Наливаме олиото и печем в силна фурна. След 20 мин поръсваме сол и червен пипер и наливаме 1 к.ч. топла вода. Продължаваме да печем в умерена фурна. Щом месото омекне, заливаме с разбитите в киселото мляко яйца и допичаме 10 мин в слаба фурна.

Млечна ябълкова пита

Прoдукти: 220 г брашно, 160 г захар, 2 ч.л. бакпулвер, 3 яйца, 100 г масло, 4 големи ябълки, 500 мл прясно мляко, канела, 2 пакета ванилов пудинг, 50 г бадемови люспи или орехи, щипка сол.

Нaчин на приготвяне: От брашното, 80 г захар, 1 яйце, бакпулвера, маслото и 1 щипка сол омесваме ронливо тесто, разточваме и разстиламе в тортена форма, като правим бордче с височина 3 см. Обелените и нарязани на резенчета ябълки подреждаме върху блата и посипваме с канела. В 3 с.л. мляко размесваме останалата захар и ваниловия пудинг. Останалото мляко кипваме и прибавяме постепенно пудинговата смес при непрекъснато бъркане. Кипваме отново и оставяме сместа да позастине. Разбиваме двете яйца и ги добавяме към млечния крем. Изсипваме върху ябълките и поръсваме с ядките. Печем 45 минути в загрята на 175 градуса фурна.

ВЕЧЕРЯ

Котлети по виенски

Продукти за 4 порции: 600 г кайма смес, 4 сварени картофа, 4 яйца, 2 ябълки, 1 с. л. масло, брашно, галета, мазнина за пържене, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата със сварените и пасирани картофи, 2 жълтъка, черен пипер и сол на вкус. Разделяме я на 8 питки. Върху 4 от тях слагаме по половин ябълка и покриваме отгоре с останалите 4, леко притискаме краищата и оформяме котлети. Потапяме последователно в брашно, разбитите белтъци и галета и пържим до светлокафяво. При поднасянето върху всеки котлет поставяме по парченце масло. Гарнираме с картофено пюре или задушени зеленчуци.

Крем “Меланж”

Прoдукти: 750 мл прясно мляко, 5 яйца, 12 с.л. захар, 2 с.л. брашно /или нишесте/, 2 ванилии, 30 г желатин, 6 с.л. захар за карамелизиране.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците със захарта и 500 мл мляко. Слагаме на огъня и щом сместа кипне, прибавяме брашното, разбито с малко вода и прецедено. Варим сместа 10 мин, прибавяме разтворения в малко топла вода желатин и разбъркваме. Карамелизираме 6 с.л. захар, заливаме с останалото мляко и бъркаме, докато се разтопи карамелът. Прибавяме към желиращата смес. Накрая внимателно добавяме и белтъците, разбити на пухкав сняг. Разпределяме крема в чаши за сервиране и оставяме да се желира.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да си отгледаме банан?

Бананите не само съдържат витамин В6, витамин С и калий, но широко се използват за закуски, десерти, а даже и в ястия. Освен това бананът е екзотично за нашите климатични условия растение, с което вс...

Спаначени гозби

Бърканица Прoдукти: 1 кг спанак, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз, 1 връзка зелен лук, 2-3 стръка джоджен, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 3-4 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен...

Затруднено носно дишане при децата

Една от най-важните причини за затруднено носно дишане при малките деца е изкривяването на носната преграда. То може да се получи още по време на раждането. По-често обаче, носната преграда се изкривя...

Направете си сладко от рози

За да направим сладко от рози, са ни необходими продукти в следното съотношение: на 400 г розов цвят – 1 кг захар, 1.5 ч.л. лимонтузу. Отрязваме долната част на листенцата и почистваме цветовете от ...

Начало