Още рецепти » 22 май

 22 май

ЗАКУСКА

Соев кекс

Прoдукти: 3 яйца, 7-8 с.л. олио, 350 г кисело мляко, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 1/2с.л. соево брашно, 200 г натрошено сирене, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме олиото, киселото мляко, пресятото със содата брашно, соевото брашно и малко сол. Забъркваме гладко тесто и прибавяме към него натрошеното сирене. Разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Печем кекса в умерено загрята фурна. Поднасяме го топъл.

ОБЯД

Франкфуртска супа

Прoдукти: 150 г кренвирши, 50 г краве масло, 1 глава лук, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кренвиршите на кръгчета и ги задушаваме в част от маслото. В останалото масло и 1 с.л. вода задушаваме до омекване ситно нарязания лук. Разбъркваме с брашното и червения пипер и постепенно наливаме 5 ч.ч. гореща вода или бульон. След като течността заври прибавяме кренвиршите. Посоляваме супата и варим 5-6 мин. Накрая добавяме млякото, разбитата сметана, настъргано индийско орехче и смлян черен пипер.

Филе от риба с бадеми

Прoдукти: 600 г филе от хек, 200 г сух бял хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 50 г смлени бадемови ядки, 1 с.л. ситно нарязан босилек, 1 глава лук, половин пакетче краве масло, 1 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме хляба със затопленото мляко, след което го отцеждаме. Към отцедения хляб прибавяме бадемите, босилека, олиото, ситно нарязания лук, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре сместа. Посоляваме рибното филе и го нареждаме в намаслена тавичка. Отгоре разстиламе на равномерен пласт хлебната смес и маслото, наряцзано на тънки листчета. Печем в силна фурна около 20 мин.

Грис със стафиди

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 125 г грис, 125 г пудра захар, 3 яйца, 60 г масло, 100 г стафиди, 1 ванилия, 1 щипка сол, 1 с. л. карамелизирана захар.

Нaчин на приготвяне: Кипваме подсладеното мляко на огъняи го оставяме да ври 5 минути. Внимателно изсипваме в него гриса, прибавяме стафидите и варим на тих огън, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато сместа се сгъсти, сваляме от котлона. Прибавяме маслото, като отделяме малко за намазване на тавата, и бъркаме, докато се разтопи. Пускаме един по един жълтъците, след това внимателно съединяваме с белтъците, разбити на сняг с 1 щипка сол. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем на водна баня до зачервяване. Изваждаме изстиналия десерт от тавичката и го заливаме с карамелизираната захар.

ВЕЧЕРЯ

Спагети с лимонов сос

Прoдукти: 500 г спагети, 200 г шунка, 1 лимон, 60 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лимона, изстискваме сока му, а кората нарязваме на тънки ивички. Загряваме маслото, прибавяме лимоновия сок и нарязаната лимонова кора и задушаваме. Подправяме с черен пипер и сол. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги изплакваме със студена вода. Прибавяме ситно нарязаната шунка и разбъркваме с лимоновия сос.

Крем от ориз и сметана

Прoдукти: 100 г ориз, 250 г захар, 500 мл прясно мляко, 5 яйца, 25 г желатин, 300 г сметана, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Заливаме почистения и измит ориз с 1 ч.ч. вода и варим до омекване, след което го прекарваме през сито. Кипваме млякото и прибавяме към него захарта. В отделен съд разбиваме жълтъците и ги съединяваме с млякото. Прибавяме желатина и продължаваме да бъркаме. Отстраняваме съда от огъня и поистудяваме крема с леко бъркате. Отделно разбиваме добре сметаната и след това я съединяваме с крема. Прибавяме пасирания ориз, ароматизираме с ванилията и изсипваме крема в намокрена форма, която слагаме в хладилника да се охлади. Преди сервиране потапяме формата за миг в гореща вода и обръщаме крема в чинията. Поднасяме го студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Стомашните болки при децата

По принцип болките в стомаха се появяват доста често във всяка детска възраст. При кърмачето до 1 година болката е предизвикана преди всичко от колики и натрупване на газове в червата. Болката се изяв...

Кога и как се използва гипскартон?

Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...

Червеното вино укрепва сърцето

Много изследвания потвърждават изключително полезното влияние на виното върху сърдечно-съдовата система. Статистиката е красноречива: северните народи и населението на САЩ, Австралия и Шотандия уми...

Самодивски чимшир в саксия

Самодивският чимшир произхожда от Северна Африка, Европа и Южна Америка. У нас растението е познато като джел или бодлива зеленика. Естествени находища има в Странджа, Средна гора, Родопите и Беласица...

Начало