ЗАКУСКА
Питка със сирене
Прoдукти: 500 г брашно, 1/2ч.л. сол, 2 яйца, половин кофичка кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 250 г сирене, 70 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с киселото мляко. Прибавяме солта, натрошеното сирене и пресятото със содата брашно. Омесваме всичко много добре. Оформяме топка от полученото тесто и я удряме 30-40 пъти в масата. После разстиламе тестото в намаслена тавичка. Надупчваме го с пръсти на няколко места и слагаме в дупките парченца от маслото. Печем питката в по-силна фурна. Завиваме опечената питка с кърпа и я оставяме да престои така десетина минути. Поднасяме я топла.
ОБЯД
Супа от леща с пушени ребра
Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 300 г пушени ребра, 1-2 стръка праз, 1 с.л. брашно, 2 с.л. олио /или свинска мас/, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме лещата да се вари в подсолена вода. Щом водата възври, прибавяме ребрата, а след 30 мин - ситно нарязания праз. Приготвяме запръжка от брашното и мазнината, разреждаме и я сипваме при лещата и месото. Когато месото започне да се отделя от ребрата, обираме го и го накъсваме на парченца, след което го връщаме в супата само да възври. Поднасяме супата, поръсена със смлян черен пипер.
Пълнени чушки с пилешко
Прoдукти: 8 чушки, 300 г сварено пилешко месо, 1 ч.ч. сварен ориз, 1 яйце, 2-3 сварени гъби, 1 с.л. стафиди, 2-3 с.л. олио, 30 г краве масло, 2 ч.ч. бульон от пилето, лимонов сок, индийско орехче, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пиперките, поръсваме ги отвътре със сол и лимонов сок и ги оставяме да престоят известно време. Накълцваме на дребно пилешкото месо и го смесваме с ориза, яйцето, нарязаните гъби, стафидите, черен пипер, настъргано индийско орехче и сол на вкус. Пълним пиперките и ги нареждаме в по-широк съд, в който предварително сме загрели олиото. Заливаме с разтопеното масло и бульона, поръсваме със ситно нарязан магданоз и варим 20 мин на слаб огън.
Орехов кекс с мед
Прoдукти: 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. канела, 4-5 счукани карамфилчета, 1 1/2ч.ч. брашно, 2 ч.л. бакпулвер.
Нaчин на приготвяне: Разтапяме меда в дълбок съд. Наливаме 1 ч.ч. топла вода. Последователно прибавяме смлените орехови ядки, канелата, счуканите карамфилчета и брашното, което сме пресяли 2 пъти заедно с бакпулвера. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма. Печем в предварително загрята силна фурна.
ВЕЧЕРЯ
Скариди с чесън
Прoдукти: 500 г почистени скариди, 1 глава лук, 5-6 скилидки чесън, 1 червена пиперка, 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. сух риган, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Счукваме чесъна с малко сол и го сипваме в зехтина. Прибавяме стрития риган и разбъркваме. Заливаме скаридите с тази смес и ги оставяме за 1-2 в хладилник. Нарязваме лука на филийки, а чушките - на ивички. Разпределяме ги върху 4 намаслени листа от алуминиево фолио. Слагаме отгоре скаридите, загъваме плътно с фолиото и печем 10-15 мин в умерено загрята фурна. Поръсваме готовото ястие с наситнен магданоз, черен пипер и сол и поднасяме веднага.
Спагети с мандарини и бадеми
Прoдукти: 400 г тънки спагети, половин пакетче краве масло, 100 г портокалов мармалад, 50 мл прясно мляко, 4 мандарини, 1 к.ч. нарязани бадеми, 1 к.л. канела
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите, отцеждаме ги и ги заливаме с по-голямата част от разтопеното масло. Нарязваме бадемите и ги запържваме в останалото масло. Обелваме мандарините и ги почистваме от вътрешните люспи. Смесваме спагетите с млякото и мармалада, прибавяме мандарините и бадемите и разбъркваме. Разпределяме десерта в чинии за сервиране и поръсваме с канела.
В зависимост от ръста главата на възрастния човек заема от 6 до 9% от общата площ на тялото. При бебето тези пропорции се колебаят между 11 и 12%. Точно затова покриващата скалпа му коса има за задача...
Пазарджишка туршия Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 2 глави карфиол, 2 главички целина; зa маринатата: 500 мл олио, 500 г захар, 1 л оцет, 8 ч.ч. вода, 1 пакетче черен пипер на зърна, 5 дафин...
Баница с грис Прoдукти: 500 г бяло брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сол, 250 мл хладка вода, 1,5 л прясно мляко, 1 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. краве масло, 1 1/2ч.ч. грис, 6 яйца за плън...
Една от най-важните причини за затруднено носно дишане при малките деца е изкривяването на носната преграда. То може да се получи още по време на раждането. По-често обаче, носната преграда се изкривя...