Още рецепти » Десерти с тиква

 Десерти с тиква

Печена тиква

Прoдукти: 1 тиква, 1-2 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2-3 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и я нарязваме на тънки филийки. Покриваме дъното на тавичка с филийки от тиквата и поръсваме отгоре със суров ориз и захар. Отново нареждаме тиква и отново поръсваме ориз и захар. Продължаваме така, докато свършат продуктите. Най-отгоре покриваме с филийки от тиквата. Заливаме с прясно мляко, така че млякото да покрие тиквата с около 1 см слой. Печем в умерено загрята фурна.

Тиква с мармалад

Прoдукти: 1 кг тиква, 1 1/2 ч. ч. счукани орехови ядки, 1 ч. ч. мармалад от сливи, 1/2 ч. л. канела, 6 с. л. масло, 3/4 ч. ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, нарязваме я на парчета и задушаваме в маслото и малко вода, докато омекне. После я претриваме през гевгир, подслаждаме и смесваме с част от счуканите орехови ядки. Половината от сместа изсипваме в тавичка, отгоре разстиламе мармалада на равен пласт, а върху него останалото тиквено пюре. Поръсваме с останалите едро счукани орехови ядки. Оставяме десерта да престои 2-3 часа на студено, след което нарязваме и поднасяме.

Тиква с мед и орехи

Прoдукти: 800 г обелена и почистена от семената тиква, 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 к.л. канела.
Нaчин на приготвяне: В отворена тенжера под налягане наливаме 1 ч.ч. вода и слагаме металната решетка. Нареждаме отгоре нарязаната на парчета тиква, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин. Изваждаме сварената тиква, прибавяме към нея меда и смлените орехи. Ароматизираме с канелата и разбъркваме много добре. Поднасяме тиквата студена.

Пълнена печена тиква

Прoдукти:1 малка бяла тиква, 1 ч. ч. мед, 1 дюля, 1 ябълка, 1 круша, 1 шепа стафиди, 1 ч. ч. нарязани орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Измиваме тиквата добре, отрязваме капаче и почистваме от семките. Пълним я със смес от меда, нарязаните дюля, ябълка и круша, стафидите и рязаните орехови ядки. Захлупваме капачето и печем на бавен огън цяла нощ. Консумираме след 24 часа.

Пълнена тиква по арменски

Прoдукти: 2,5 кг тиква (цяла), 100 г ориз, 1 пакетче краве масло, 50 г стафиди, 250 г ябълки, 100 г захар, 2 г канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре тиквата. Отрязваме капаче от страната на дръжката. Изваждаме семките, влакнестата част и издълбаваме тиквата от месото. Нарязваме изваденото месо на ситно. Прибавяме сварения в подсолена вода ориз, стафидите, нарязаните на резенчета и почистени ябълки, смляната канела и част от разтопеното прясно масло. Разбъркваме получената плънка и напълваме с нея тиквата. Покриваме с отрязаната горна част, поставяме я в намазаната с част от прясното масло тава и печем в умерена фурна. Поръсваме готовата тиква с разтопено масло.

Тиквена паста

Прoдукти: 1 кг печена тиква, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. счукани орехови ядки, 2 с.л. галета, 1 ч.ч. прясно мляко, 50 г краве масло, 1 ч.л. канела, 2 яйца, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Почистваме тиквата от кората, нарязваме на парченца и задушаваме в маслото. След това заливаме с млякото и разбиваме на гладко пюре. Прибавяме жълтъците, разбити с 2/3 от захарта, ореховите ядки, галетата, канелата и накрая белтъците, разбити на твърд сняг с останалата захар. Изсипваме сместа в предварително намаслена тавичка и печем в умерена фурна. След изпичането поръсваме с пудра захар.

Настъргана тиква на фурна

Прoдукти: 5-6 ч. ч. настъргана тиква, 1 ч. ч. захар, сухо мляко, 2 яйца, 2 с. л. масло, 1 ч. л. канела, 1 ч. л. бакпулвер, 4 с. л. орехови ядки, 20-30 зърна десертно грозде.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме сухото мляко на прах, канелата, бакпулвера, нарязаните орехови ядки, 1 с. л. разтопено масло и настърганата тиква. Разбъркваме добре и изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре нареждаме измитите и подсушени гроздови зърна. Печем 30-40 минути в умерена фурна. Поднасяме сладкиша студен. Може да го гарнирате със сладка сметана или с топка сладолед.

Тиква с овесени ядки

Прoдукти: 1 кг тиква, 4 с. л. овесени ядки, 700 мл прясно мляко, 50 г захар, 1 с. л. масло, 1 прах ванилия.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, нарязваме я на филии и задушаваме с малко вода. Накисваме овесените ядки в част от млякото. Половината от тиквата нареждаме в тавичка, наръсваме с овесените ядки и отгоре нареждаме останалата тиква. Заливаме с млякото, в което сме разтворили захарта и ванилията. Отгоре нареждаме парченца масло и печем продължително на слаба фурна.

Баница с тиква

Прoдукти: 500 г брашно, 1,5 кг тиква, 1 пакетче краве масло, 4-5 с.л. олио, 150 г орехови ядки, 200 г кристална захар, 50-60 г пудра захар, 120 г сухар, 1 ч.л. канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от влакнестата част и семките, настъргваме я на ренде и я задушаваме в олиото заедно с кристалната захар. След това смесваме със счукания сухар, канелата и смлените орехови ядки. Отделно от брашното, което сме пресяли два пъти, 1 ч.ч. вода и 1 щипка сол омесваме средно твърдо тесто, което разточваме на кори. Поръсваме корите с разтопено масло и с приготвената плънка и поотделно ги навиваме на рула, които нареждаме в намаслена тавичка. Поръсваме с останалата мазнина и печем предварително загрята умерена фурна. Поднасяме баницата студена, поръсена с пудра захар.

Тиквеник с мед

Прoдукти: 250 г фини кори, 1 кг тиква, 150 г орехови ядки, 200 г пчелен мед, 100 г захар, 1 1/2к.ч. олио, 1 с.л. галета, 1/2ч.л. канела, сокът от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и влакнестата част и я настъргваме на едро ренде. Задушаваме я с малко вода на слаб огън. След 5-6 мин отцеждаме тиквата от водата, наливаме 1½.ч. олио и продължаваме да задушаваме, докато омекне. Изчакваме задушената тиква да се охлади и смесваме с половината от меда, накълцаните орехи, канелата и галетата. В намаслена тава нареждаме поръсените с мазнина кори. Между корите разстиламе на два пласта тиквената плънка. Печем тиквеника в умерено загрята фурна. Отделно приготвяме сироп от захарта, останалия мед и 250 мл вода. Варим сиропа десетина минути на умерен огън. Отстраняваме го от огъня, прибавяме лимоновия сок и оставяме сиропа да изстине. Изваждаме готовия тиквеник от фурната и още горещ го заливаме с охладения сироп.

Тиквеница

Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 150 г сухо мляко, 1 кг тиква, 4 яйца, 100 г захар, 1 щипка канела, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото в правоъгълна тавичка, така че да образува бордюрче по края на тавичката. Набождаме го на няколко места с вилица и го печем около 15 мин при температура 220°С, докато побелее, но без да го препичаме. Обелваме тиквата, нарязваме я на парчета, наливаме малко вода и я варим около 20 мин. След това я разбиваме на пюре. Отделно разбиваме яйцата със захарта. Добавяме млякото и канелата и разбъркваме. Сипваме сместа при тиквеното пюре и разбъркваме отново. После разстиламе върху тестената подложка и печем тиквеницата около 30 мин при температура 200°С. После я изваждаме от фурната и я поръсваме с пудра захар, докато е още топла.

Щрудел с тиква

Прoдукти: 1 ч.ч. разтопено краве масло, 500 г брашно, 1 щипка сол, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. трохи от сухар; зa плънката: 2 ч.ч. пюре от печена тиква, 30 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 с.л. захар, 1 к.ч. едро счукани орехи.
Нaчин на приготвяне: От брашното, разтопеното масло, содата, солта и хладка вода омесваме меко тесто, без много да го измесваме. Оставяме тестото да престои 30 мин. Разтриваме опечената тиква на пюре и я запържваме в сгорещеното масло. Прибавяме млякото и захарта и бъркаме на огъня, докато сместа да се сгъсти. След това изчакваме да изстине, прибавяме едро счуканите орехи и разбъркваме. Разточваме от готовото тесто 2 кори. Застиламе с едната дъното на намаслена и поръсена със сухара тавичка. Отгоре разстиламе плънката на пласт дебел около 2 см. Покриваме с втората кора. Надупчваме щрудела на 2-3 места с вилица и печем в силна фурна. Изчакваме готовият щрудел да изстине и обилно поръсваме с пудра захар.

Сладкиш с тиква

Прoдукти: 800 г настъргана тиква, 2/3 ч.ч. захар, 2 яйца, 1 пакетче сухо мляко, 1/2 ч.ч. нарязани орехи, 1/4 пакетче краве масло, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. бакпулвер.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта на пяна. Прибавяме сухото мляко /неразтворено във вода/, канелата, бакпулвера и тиквата. Разбиваме всичко добре и изсипваме сместа в намазан с масло огнеупорен съд. Поръсваме сладкиша с орехите и печем около 40 мин при температура 180ºС. По желание гарнираме сладкиша с бита сметана.

Тиквен сладкиш по селски

Прoдукти:2-3 по-големи резена тиква, захар и счукани орехи на вкус, гъст мармалад от сини сливи, канела, 1-2 зърна счукан карамфил, маргарин или олио за намазване на формата
Нaчин на приготвяне: Изчистената от семките и добре измита тиква варим с много малко вода. Обелваме кората и пасираме на пюре. Прибавяме орехи и захар на вкус. Получената маса трябва да е гъста и стегната. В дълбока кръгла форма за кекс, която сме намазнили, настиламе пласт от тази смес. Намазваме със сливов мармалад и покриваме с останалата тиква. Най-отгоре ръсим канелата, разбъркана със счукания карамфил и захар. Слагаме в хладилника за цяло денонощие, обръщаме в десертна чиния и я нарязваме на парчета като торта.

Тиквеник по руски

Прoдукти:Продукти: 800 г бяла тиква, 80 г олющено просо, 200 мл прясно мляко, 200 мл вода, 100 г сметана, 100 г захар, 3 яйца, 80 г краве масло, 50 г галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистеното и измито просо, варим в подсолена вода, смесена с прясното мляко, докато стане на каша. Към нея прибавяме обелената, почистена от семките, влакнеста част на тиквата, настъргана на едро ренде, заедно със захарта и част от кравето масло и варим 10-15 мин. След като се охлади, към кашата прибавяме разбитите яйца и част от галетата и разбъркваме. Изсипваме сместа в дълбока, намазана с краве масло и посипана с галета тавичка, изравняваме, намазваме със сметаната и печем в умерено силна фурна до порозовяване.

Бонбони от тиква

Прoдукти:Продукти: 500 г тиква, 400 г захар, 400 мл вода, портокалова есенция.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквата на дребни, еднакви кубчета. Поставяме ги за няколко часа във варно мляко (на 1 л вода - 15 г чиста негасена вар), за да се втвърдят и предпазят от разкашкване. След това ги измиваме обилно с вода, за да се отстрани варното мляко. От захарта и водата сваряваме сироп, в който слагаме парченцата тиква. Варим ги на слаб огън, като бъркаме леко с дървена лъжица, за да не загорят и да не се смачкат. Когато сиропът изври напълно, сваляме бонбоните и ги поръсваме с няколко капки портокалова есенция. Овалваме ги парченце по парченце в по-едра кристална захар.

Крем от тиква с череши

Прoдукти: 500 г тиква – кестенка, 400 г компот от червени череши, 60 г царевично брашно, 50 г захар, 100 г сметана, 150 мл прясно мляко, 100 мл сироп от ягоди, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата и я нарязваме на малки парчета. Слагаме я в съд с малко вода и я варим, заедно с част от захарта. Когато поомекне, добавяме изчистените от костилките череши, наливаме малко от ягодовия сироп и доваряваме. Сваряваме в отделен съд прясното мляко и го сгъстяваме с царевичното брашно. След като изстине, го смесваме с варената тиква и черешите. Разбъркваме, докато се получи еднообразна смес. Разбиваме сметаната с останалата захар и ванилията и ги смесваме при непрекъснато бъркане с млякото и тиквата. Разпределяме готовия крем в десертни чаши и отгоре заливаме с останалия ягодов сироп.

Крем от тиква с извара

Прoдукти: 250 г диетична извара, 1 кг тиква, 1 с.л. олио, 100 г пудра захар, 60 г мед, 1 к.ч. орехови ядки, канела.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и я настъргваме на едро ренде. Заливаме я с малко вода и задушаваме, докато омекне. След това я оставяме да поизстине и я пасираме на пюре. Смесваме изварата със захарта и меда и разбиваме сместа на гладка, пухкава маса. Постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме тиквеното пюре. Разбъркваме крема добре, разпределяме го в купички за сервиране и поръсваме със ореховите ядки, които сме смесили с канела.

Крем от тиква с яйца

Прoдукти: 800 г тиква, 1 к.ч. кристална захар, 1 с.л. краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 ч.л. канела, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 3 с.л. галета, 2 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Почистваме тиквата, обелваме я и я настъргваме на едро ренде. Задушаваме я в подходяща тенджера заедно с кристалната захар и маслото. Отделно сваряваме прясното мляко и когато се охлади, го смесваме с разбитите жълтъци и канелата. Заливаме с него задушената тиква и прибавяме ореховите ядки и 2 с.л. галета. Слагаме отгоре разбитите на твърд сняг белтъци и внимателно разбъркваме отдолу нагоре. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с останалата галета тавичка. Печем крема в предварително загрята умерена фурна, докато порозовее. Накрая го изваждаме от фурната, изчакваме го да се охлади и го поръсваме с пудра захар.

Десерт с тиква

Прoдукти:1 неголяма тиква, 1 пакет обикновени бисквити, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 жълтък, 1 бучка краве масло, 1 ч.л. канела, сметана.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата и я нарязваме на парчета, които нареждаме в тавичка с малко вода. Поръсваме със захарта и 1 к.ч. прясно мляко, покриваме с алуминиево фолио и печем в умерена фурна. Пасираме изпечената тиква на пюре и смесваме с натрошените бисквити, разбития жълтък, останалото мляко, маслото и канелата. Разбъркваме много добре и изсипваме в намаслен съд. Печем кратко време в умерена фурна. След изпичане намазваме с разбита подсладена сметана.

Комбаст

Прoдукти: 1,5 кг тиква, 1 двойна шепа сушени ябълки, круши и други плодове, захар.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквата на парчета, широки около 3-4 см и дебели 1 см. Нареждаме ги в тенджера, заливаме ги с вода така, че да ги покрие 2 пръста, захлупваме тенджерата и варим на тих огън. След 15 мин прибавяме сушените плодове, които предварително сме накиснали за 30 мин в студена вода и след това сме ги отцедили. Продължаваме да варим на тих огън, докато водата изври и плодовете омекнат. Накрая подслаждаме със захар на вкус. Поднасяме десерта топъл или студен.

Пилаф с плодове

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 300 г тиква, 6 ябълки /около 600 г/, 1 дюля, четвърт пакетче краве масло, 1 с.л. стафиди, 1 к.ч. захар, плодов сироп, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, ябълките и дюлята, почистваме ги от семената и ги нарязваме на малки кубчета. Накисваме стафидите за 10 мин в гореща вода, след което ги прецеждаме през гевгир. Почистваме ориза и го запържваме в разтопеното масло, докато зърната му станат полупрозрачни. Изсипваме половината от ориза в тенджера под налягане. Отгоре разстиламе тиквата, дюлята, ябълките и стафидите, покриваме с останалия ориз, заливаме с 1 1/2 ч.ч. гореща вода, в която сме разтворили захарта и щипка сол. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 6 мин. Преди поднасяме поливаме готовия пилаф с плодов сироп.

Тиквена торта

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. грис, 1 пакетче бакпулвер, 2 1/2ч.ч. захар, 1,5 кг тиква, 1 ч.ч. орехи, половин пакетче канела, 1 к.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Смесваме гриста, пресятото с бакпулвера брашно и 1 ч.ч. захар. Разбъркваме и разделяме сместа на 3 части. Отделно настъргваме тиквата и я смесваме с останалата захар, едро натрошените орехи и канелата. Разбъркваме и също разделяме сместа на три части. В намаслена и набрашнена тавичка разстиламе първата част от тиквената смес и покриваме отгоре с брашняна смес. После отново тиква, отново брашно и пак тиква. Най-отгоре покриваме с последната част от брашното. Поръсваме с олиото, така че да се намокри брашното и печем тортата в предварително загрята фурна при температура 180-200°С.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кръгли форми в градината

Ако правите стени и ъгли са ви омръзнали с неизбежното си присъствие в градската архитектура и обзавеждането на дома, значи е време да се обърнете към най-съвършената геометрична фигура – кръгът. А ед...

Време е за бебе!

Американските учени са установили идеалната възраст за раждане на първото дете – 34 години. Според тях именно тогава бъдещата майка постига оптималния баланс между физическото състояние и материалното...

Пратерът – безкраен празник по австрийски

Колко много асоциации предизвиква споменаването на австрийската столица! И всичките са свързани с радостни преживявания! Виенски валс, виенско кафе, виенски кифлички, виенски балове, виенска класика.....

Поставете сами фототапет

За да се насладите на красотата на необикновени морски брегове, високи скали, водопади, да се любувате на екзотични растения и животни, не е задължително да пътувате “през девет планини в десета”. ...

Начало