Още рецепти » 29 юли

 29 юли

ЗАКУСКА

Катми

Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 100 г краве масло /или свинска мас/, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. вода.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и постепенно прибавяме към нея брашното и яйцата, които сме разбили заедно със захарта и солта. Оставяме сместа около 30 мин за да втаса. После с черпак изливаме катми върху намасления и сгорещен сач. Изпичаме ги от двете страни до порозовяване. Веднага намазваме готовата катма с масло или мас, за да омекне.

ОБЯД

Сурова супа от домати

Продукти за 4 порции: 1 кг добре узрели домати, 1 глава лук, 3-4 листа целина, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Посоляваме и прибавяме ситно настъргания лук и ситно нарязаните листа от целина. Захлупваме съда и оставяме сместа да престои около 1 час. След това претриваме през цедка и разреждаме супата с вода до желаната гъстота. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Миди със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 400 г миди без черупките, 2 глави лук, 4-5 зелени пиперки, 2 моркова, 4 домата, 50 г краве масло, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме мидите и ги варим 20 мин в леко подсолена вода. Нарязваме ги на ситно и ги запържваме в сгорещеното масло. Изваждаме мидите и в същата мазнина запържваме нарязаните лук и пиперки. Щом омекнат, прибавяме сметаната и обелените и нарязани домати. Задушаваме, докато течността се изпари. Сипваме мидите при зеленчуците, наливаме прецедения бульон от варенето, подправяме с черен пипер и сол на вкус и задушаваме 15-20 мин. Преди поднасяне поръсваме с наситнен копър.

Грис халва

Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Яйца по панагюрски

Продукти за 4 порции: 4 яйца, 2 кофички кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 200 г натрошено краве сирене, 3-4 с.л. краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. оцет, сол

Нaчин на приготвяне: Разпределяме сиренето в чиниите за сервиране. Заливаме с киселото мляко, подправено с чесъна и разбъркваме. Възвираме вода, подправена със сол и оцет. Счупваме в кипящата вода яйцата като внимаваме да останат цели и ги вадим, щом белтъкът се втвърди. Във всяка порция слагаме по 1 яйце и заливаме с маслото, запържено с червения пипер.

Крем сладолед с кисело мляко

Прoдукти: 4 кофички кисело мляко смес /или 6 кофички краве кисело мляко/, 500 г захар, 4 жълтъка, 1-2 с.л. какао, 1-2 с.л. какао, настърганата кора на 1 лимон, 1-2 ванилии, сладко от вишни.

Нaчин на приготвяне: Прецеждаме киселото мляко през двойна марля. Отделяме 10 с.л. от захарта и разбиваме с нея жълтъците. Останалата захар разбъркваме с изцеденото кисело мляко като прибавяме настърганата лимонова кора. Разделяме млякото на три части. Едната смесваме с ванилията, другата – с какаото, а третата – с разбитите жълтъци. Разпределяме в чашите за сервиране ваниловия крем, слагаме по няколко вишни от сладко /отцедени от сока/, след това разпределяме какаовия крем. Слагаме отново вишни и завършваме с жълтъчния крем. Най-отгоре шприцоваме розички от белтъците, разбити на сняг с 1-2 с.л. захар. Замразяваме сладоледа в хладилник и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Жилището е малко - да го разширим

Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огл...

Идеалното лице

Лицето издава,че не ни достигат витамини, прекаляваме с кафето и пренебрегваме зеленчуците. А също, че сме изнервени, недоспали, препушили, занемарили сме спорта и все отлагаме покупката на качествена...

Консервиране на карфиол

Пазарджишка туршия Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 2 глави карфиол, 2 главички целина; зa маринатата: 500 мл олио, 500 г захар, 1 л оцет, 8 ч.ч. вода, 1 пакетче черен пипер на зърна, 5 дафин...

Летни сарми

Сарми с гъби Прoдукти: 500 г печурки, 1 ч.ч. ориз,, 2 глави лук, 2 с.л. стафиди, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, лозови листа. Нaчин на при...

Начало