Още рецепти » 21 април

 21 април

ЗАКУСКА

Хапки от готови кори

Прoдукти: 1 пакетче готови фини кори /6 броя/, 2 яйца, 150 г сирене, 80 г краве масло /2/3 от пакетчето/ или 1 к.ч. олио.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите една върху друга и ги навиваме всички заедно на стегнато руло. Разрязваме с остър нож рулото на парчета с дължина 2-3 см. В намаслена тавичка нареждаме хапките една до друга с отвора нагоре. Разбиваме яйцата и ги смесваме с настърганото сирене. Разтопяваме маслото и поръсваме с него всяка хапка. Заливаме хапките със сиренено яйчната смес и ги запичаме в предварително загрята умерена фурна, докато се зачервят.

ОБЯД

Спаначена супа с фиде

Прoдукти: 500 г спанак, 2 глави лук, 1 шепа натрошено фиде, 6-7 ч.ч. вода, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно спанака, прибавяме ситно нарязания лук, заливаме с гореща подсолена вода и варим на умерен огън. Щом спанакът поомекне, прибавяме фидето и варим още 10 мин. Подправяме готовата супа с лимонов сок и черен пипер.

Попска яхния с риба

Прoдукти: 1 кг прясна риба, 500 г арпаджик, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. червено вино, 10-12 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и я осоляваме. Обелваме арпаджика и го задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, и брашното, също размито във вода. Наливаме виното и 1 ч.ч. топла вода. Варим на умерен огън. Щом лукчетата омекнат, прибавяме рибата, черния пипер, дафиновия лист, лимонов сок и сол на вкус. Варим 10 мин на силен огън, намаляваме огъня и доваряваме ястието.

Скалички

Прoдукти: 250 г обикновени бисквити, 100 г смлени орехови ядки, 1 пакетче краве масло /разтопено/, 150 г захар, 1 филия накиснат и отцеден бял хляб /без кората/, 2 с.л. какао, 2 с.л. какао, 2 с.л. ром, 150-200 г шоколад /разтопен/, 1-2 к.ч. кокосови стърготини.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме бисквитите на ситно и ги смесваме със смлените орехови ядки, разтопеното масло, накиснатия и отцеден хляб, захарта, какаото и рома. Разбъркваме всичко много добре и с помощта на лъжичка оформяме от сместа скалички. Заливаме скаличките с разтопения шоколад и ги поръсваме с кокосовите стърготини.

ВЕЧЕРЯ

Кренвирши в тесто

Прoдукти: 400 г кренвирши, 30 г масло, 100 г брашно, 2 яйца, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме пресятото със солта брашно, яйцата и част от прясното мляко и разбиваме добре. Добавяме останалото мляко и олиото, разбиваме отново и оставяме сместа малко да престои. Слагаме кренвиршите в намазана с маслото тавичка и ги запичаме за около 10 мин. След това ги заливаме с тестото и печем 15 мин в силна фурна и 10-15 мин в слаба фурна.

Ягодов крем със сметана

Прoдукти: 500 г ягоди, 1 ч.ч. сметана, 5-6 с.л. пудра захар, 2 с.л. ром или коняк, 2-3 бишкоти или вафлички.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме почистените ягоди с рома и половината от пудрата захар, разпределяме в чаши или купички и оставяме за 30 мин в хладилник. Разбиваме сметаната с останалата пудра захар и разпределяме върху ягодите. Държим крема в хладилник до сервирането без да го разбъркваме. Поднасяме с по 1 бишкота или вафличка.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Цветните композиции – първи стъпки

Всяка ваза или чаша с цветя е способна да добави ярка краска във вашия живот. Защо се композират цветя? Композирането е не просто умение да разположите стъблата под определен ъгъл. За да се справите с...

Как се прави баклава

Домашна баклава Прoдукти: 0.5 кг фини кори за баница, 0.5 кг орехови ядки, около 400 г. масло, 1 ч.ч. захар, канела; зa сиропа: 4 ч.ч. захар, 2.5 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. мед, лимонова кора, канела,...

Как се гледа палма в стая

Във връзка с южния произход на палмите техните изисквания към факторите на околната среда са високи и съществува пряка зависимост между тях. Така например при повишаване количеството на светлината, ес...

Чиниите като стенна украса

Закупени като сувенир, подарени или пък останали единични от красивия бабин сервиз, те могат да украсят стените на кухнята или трапезарията и всеки ден да напомнят своята история. Изработена ...

Начало