ЗАКУСКА
Баница с печени кори
Прoдукти: 400 г брашно, 200 мл вода, 1 ч.л. сол, 250 г сирене, 1 пакетче масло, 4 яйца.
Нaчин на приготвяне: От брашното, водата и солта омесваме тесто, от което разточваме 7 или 9 кори. Запичаме ги леко без мазнина от двете страни - без най-долната и най-горната кора. Нареждаме една върху друга в тава като ръсим помежду смес от сирене и яйца и поливаме обилно с разтопеното масло. Печем в средно гореща фурна. Изпечената баница напръскваме леко с вода и покриваме с чиста кърпа за няколко минути.
ОБЯД
Бобена чорба с пушен бут
Продукти за 4-5 порции: 200 г зрял фасул, 200 г пушен бут, 1 малък морков, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 2-3 с.л. мазнина, 2-3 с.л. брашно, 3 с.л. заквасена сметана, 1 малка глава лук, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула за 1 нощ в 1 л студена вода и го сваряваме във водата, в която сме го киснали. Когато поомекне, прибавяме месото и продължаваме да варим. Изваждаме омекналото месо. Отделно запържваме ситно нарязания лук в сгорещената мазнина. Прибавяме леко препеченото брашно и също го запържваме. Поръсваме червения пипер, разреждаме запръжката с 1 ч.ч. топла вода и я сипваме в чорбата. Продължаваме да варим на умерен огън, като четвърт час преди да отстраним от огъня прибавяме нарязаните на кубчета кореноплоди. Накрая връщаме нарязаното на кубчета месо, подправяме със сметаната, посоляваме на вкус и отстраняваме от огъня.
Стофато
Продукти за 6 порции: 1 кг месо от бут, 150 г сланина, мас, 2-3 глави лук, сол, черен пипер, 1 дафинов лист, 3-4 зърна бахар, магданоз, чесън, 1-2 домата, бяло вино (може и оцет).
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сланината на парченца, лука - на филийки, доматите - също на парченца. В тавичка сгорещяваме 2 с.л. мазнина и пържим зеленчуците заедно с подправките. Когато всичко се изпържи добре, прибавяме месото, което сме обезкостили, начукали, посолили и завързали с дебел конец. Заливаме с малко вода и задушаваме до омекване. Преди да го извадим, заливаме с 1 ч.ч. вино. Соса прецеждаме и заливаме с него нарязаното на филии месо.
Кокосово руло
Прoдукти: 2 пакета меки бисквити, 200 мл вода, 3 с.л. захар, 2 с.л. мед, 4 с.л. какао; зa пълнежа: 200 г пудра захар, 5 с.л. кокосово брашно, 2 ванилии, 180 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Водата, захарта, какаото и меда слагаме да заврят. От изстиналия разтвор и смлените бисквити омесваме тесто. Разстиламе го върху найлон, с дебелина 0,5 см. От продуктите за пълнежа разбиваме пухкав крем и нанасяме върху тъмния пласт. С помощта на найлона, оформяме руло. Слагаме го 1 час в хладилника, за да стегне.
ВЕЧЕРЯ
Дроб с винен сос
Продукти за 5 порции: 750 г черен дроб, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, , 1 к.ч. бяло вино, сол, черен пипер, китка магданоз
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на по-дебели филийки. Измиваме ги, подсушаваме и ги изпържваме до равномерно поруменяване в сгорещеното олио. Внимаваме да останат сочни. Отцеждаме, посоляваме и ги слагаме на топло. В същата мазнина подруменяваме брашното и с бъркане наливаме на струйка виното. Сгъстяваме и подправяме със сол, черен пипер и ситен магданоз. Връщаме дроба в този сос и готвим на умерен котлон още 10 мин.
Бурма бюрек
Прoдукти: 1 кг брашно, 1 к.ч. вода, 1 с.л. оцет, 1 пакетче краве масло, 1 1/2 к.ч. захар, 1 с.л. олио, 2 яйца, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, 1/2 ч.л. канела; зa сиропа: 750 г захар, 1 л вода.
Нaчин на приготвяне: От брашното, яйцата, олиото, оцета и водата замесваме тесто, което разделяме на топчета. Оставяме да престоят 30 мин и след това ги разточваме на тънки кори. Приготвяме плънка от орехите, захарта и канелата и я разпределяме върху разточените кори, които предварително сме поръсили с разтопено масло. Прегъваме корите от двата края към средата. Срязваме ги надлъжно на две и увиваме всяко парче като охлюв. Нареждаме охлювите в намаслена тавичка и печем в умерена фурна. Пускаме опечените охлюви за около минута в сиропа, който сме приготвили от захарта и водата. След това ги нареждаме в подходящ съд за сервиране и заливаме с останалия сироп. Сиропът става по-лек, ако прибавим към него малко лимонова киселина или лимонов сок.
За много от градските любители на цветя сандъчето под прозореца или балкона си остават, единствената възможност да се занимават с това приятно и полезно хоби - цветарството. Красиво озеленените балкон...
Някои смятат, че тя е опасно зомбиране. Други са убедени, че е панацея на всички болести. Къде е истината? Малко история Една от най-екзотичните и тайнствени професии, съществуващи в света, ...
Селска супа с лапад Прoдукти: 400 г лапад, 1 връзка пресен лук, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме лапада от жилките, нар...
Много от родителите се заричат, че никога няма да ударят детето си. Но един ден нервите им не издържат и... обещанието отива на вятъра. Трябва ли да се обвиняват за това? В дванайсет европейски стра...