ЗАКУСКА
Наложена баница
Прoдукти: 500 г готови кори, 200 г сирене, 80 г краве масло, 1 ч.ч. олио, 4 яйца, 1 бутилка газирана вода; пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Натрошаваме сиренето на ситно и го смесваме с разбитите яйца и половината от газираната вода. Подреждаме корите в намаслена тавичка, като пръскаме всеки пласт с мазнина и след всеки 4-5 пласта разстиламе по 1/3 от плънката. Когато застелим всичките кори и разпределим плънката, поливаме отгоре с останалата газирана вода и прищипваме краищата. Печем в предварително загрята умерена фурна. Поръсваме опечената баница с вода и я завиваме с кърпа, за да омекне. След това поръсваме с пудра захар.
ОБЯД
Зимна чорба с леща
Продукти за 5-6 порции:150 г леща, 3-4 по-големи картофа, 1 връзка корени за супа, 3-4 с.л. ситно нарязано кисело зеле, червен пипер, 1 главичка лук, 1 с.л. брашно, 1-2 с.л. масло, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Почистваме зеленчуците за супа, обелваме картофите и всичко нарязваме на кубчета. Слагаме ги заедно с почистената леща и киселото зеле да се варят в 1,5 л подсолена вода. Варим около 40 мин. Загряваме маслото и пържим в него нарязаните на ситно лук и чесън. Щом омекнат, наръсваме с брашно и червен пипер и разреждаме тази запръжка с малко от бульона на лещата. Слагаме запръжката в тенджерата и продължаваме готвенето още 10-16 мин. Подправяме с черен пипер и разреждаме до желаната от нас гъстота.
Свинско с кашкавал
Продукти за 5 порции: 800 г свинско месо, 1 кг картофи, 2-3 скилидки чесън, 150 г кашкавал, 1 ч.ч. сухо бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на филийки, а месото нарязваме на кубчета. Нареждаме ги на последователни пластове в пръстен съд /или от йенско стъкло/. Поръсваме всеки пласт със сол, черен пипер, счукан чесън и настърган кашкавал. Заливаме ястието с виното, смесено с 1 ч.ч. топла вода. Захлупваме с капак или покриваме с алуминиево фолио и печем около 2 часа в умерена фурна. След това отстраняваме капака, поръсваме със ситно нарязан магданоз и поднасяме ястието в съда, в който е приготвено.
Ябълков салам
Прoдукти: 1 кг ябълки, 400 г захар, сок от половин лимон, кората на 1 лимон, 1 ч.ч. орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Обелваме, почистваме и настъргваме ябълките. Смесваме ги със захарта, сока и кората на лимона. Слагаме ги на огъня и бъркаме, докато сместа се сгъсти като мармалад и почне да прави пътека. Още топла, разстиламе кашата на хартия, поръсена със захар и я оформяме на правоъгълник. В средата по дължина изсипваме ореховите ядки. Навиваме на салам. Оставяме го да престои 1 нощ в хладилника.
ВЕЧЕРЯ
Лазаня с кайма
Прoдукти: 250 г кори за лазаня, 50 г настърган кашкавал; зa плънката: 250 г телешка кайма (може и смес), 3 филийки бекон, 1 консерва белени домати (4-5 пресни), 2 с.л. доматено пюре, 3 с.л. мазнина, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, мащерка, риган, черен пипер, сол; зa соса: 40 г краве масло, 4 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, сол, настъргано индийско орехче.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме лука с бекона, добавяме каймата, а след няколко минути и останалите продукти. Оставяме соса да ври половин час на слаб огън. Сваряваме корите за лазаня в леко подсолена вода за 5 минути. Изцеждаме и ги разделяме. Разтопяваме маслото в тенджера и добавяме брашното. Наливаме млякото при непрекъснато бъркане, посоляваме и подправяме с индийско орехче. На дъното на огнеопорна тава сипваме малко от соса, нареждаме пласт кори, слагаме от плънката, сос бешамел и пак кори. Редим така на пластове до изчерпване на продуктите. Завършваме със сос бешамел и настърган кашкавал. Печем около половин час във фурна, предварително загрята до 200°С.
Кафе-парфе
Прoдукти: 375 г сметана, 2 с.л. нишесте, 2 с.л. прясно мляко, 1-2 с.л. вода, 135 г захар, щипка сол, жълтъците на 2 големи яйца, 1 с.л. нес-кафе; зa украса: зърна кафе, шоколадови стърготини, сметана
Нaчин на приготвяне: В дълбока купа смесваме нишестето, захарта и солта. Прибавяме с бъркане хладкото прясно мляко и размиваме на гладка кашичка. Разбиваме с миксер жълтъците на пяна и ги прибавяме в млечната смес. Изсипваме крема в тенджера с дебело дъно и сгъстяваме на умерен котлон, като бъркаме непрекъснато. Оставяме крема да изстине и прибавяме разтвореното във водата кафе. Покриваме и слагаме в хладилник за около половин час. В купа разбиваме сметаната на пухкава консистенция. Внимателно, лъжица по лъжица, я прибавяме към изстудения крем. Крема разливаме във високи чаши и го украсяваме със зърна кафе, настърган шоколад или шприцована сметана.
Гордата осанка и блясъкът в очите изчезват, когато се появи болка в областта на шията. Обикновено толкова гъвкава и подвижва, изведнъж шията ти започва да „скърца” или изобщо не можеш да я извиеш встр...
Синьото е любимият ви цвят. Ако можехте, бихте боядисали света в него. В действителност обаче почти всичките ви дрехи са черни, стените на апартамента ви са бледорозови, а колата червена. Все не может...
Супа от кестени Прoдукти: 600-700 г кестени, 1 парче целина, 3 с.л. брашно, 60 г краве масло, 70-80 г сметана, 2 жълтъка, 2 ч.ч. пилешки бульон, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме кестените о...
Природен парк Русенски Лом е разположен по долината на река Русенски Лом в северната част на България и е една от десетте територии обявена за защитена през 1970 г. с обща площ от 3408 ха. Сред множес...