Още рецепти » 27 май

 27 май

ЗАКУСКА

Тутманик със сух хляб

Прoдукти: 1 сух хляб, 4 яйца, 200 г сирене, 100 г краве масло, 1 кофичка мляко, 1/2 ч.л. сода бикарбонат.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки, като отстраняваме корите. Разбиваме яйцата с киселото мляко и содата. Потапяме филийките в яйчната смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Върху първия ред филийки поръсваме обилно натрошено сирене и поливаме с разтопеното масло. Нареждаме втори ред филийки и отново поръсваме сирене и масло. Покриваме с останалите филийки, заливаме с останалото масло и изпичаме тутманика в силна фурна.

ОБЯД

Боб чорба с киселец

Прoдукти: 200 г зрял фасул, 400 г киселец, 1 връзка зелен лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 2-3 домата, магданоз, джоджен, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме боба, наливаме нова вода и варим на умерен огън. Щом поомекне прибавяме лук, целина и моркови, а след десетина минути – нарязания на ивички киселец и обелените и настъргани домати. Варим още 10-15 мин, като към края посоляваме и поръсваме с наситнените зелени подправки.

Мусака от зелен фасул и тиквички

Прoдукти: 1 кг зелен фасул, 500 г млади тиквички, 1 връзка лук, 2-3 зелени чушки, 2-3 домата, 3-4 с.л. олио, 100 г кашкавал, магданоз, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещена мазнина, докато леко се позачерви. Прибавяме разцепения по дължина фасул, дребно нарязаните чушки и домати и ги запържваме. Поръсваме със сол и ситно нарязани магданоз и копър и разбъркваме. Отделно изпържваме тиквичките, които сме нарязали на тънки филийки по дължина и сме посолили. Нареждаме част от изпържените тиквички, върху тях разстиламе част от фасула, отново нареждаме тиквички, отново разстиламе фасул, а най-отгоре завършваме с тиквички. Между пластовете поръсваме с малко настърган кашкавал. Отгоре също поръсваме с настърган кашкавал и с малко олио, заливаме с 1 ч.ч. вода и печем в умерена фурна, докато омекне фасула.

Черешова пита

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кристална захар, 1 к.ч. олио, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.ч. брашно, 1 ванилия, 800 г череши /без костилките/, 1 ч.ч. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с кристалната захар, докато сместа побелее и се сгъсти. Постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме олиото и брашното, което сме смесили с ванилията и содата. Продължаваме да бъркаме 2-3 мин след като сме сложили всички продукти и после прибавяме почистените от костилките череши. Разбъркваме сместа и я изсипваме в намаслена и поръсена с брашно тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна. Поднасяме питата нарязана на парчета и поръсена с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Омлет с пресни картофи

Прoдукти: 500 г млади картофи, 5-6 яйца, 150 г шунка, 1 връзка лук или 2 главички стар лук, 2 с.л. масло, 2-3 с.л. прясно мляко, 1 с.л. наситнен магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги нарязваме на филийки, почистения лук нарязваме на пръстенчета, а шунката - на ситно. Сгорещяваме маслото в тенджера и запържваме лука и шунката. Прибавяме картофите и ги запържваме леко. Изсипваме сместа в кръгла тавичка. Разбиваме яйцата, добавяме прясното мляко (може вода), магданоза, черния пипер и сол на вкус. Изливаме яйчената смес при картофите, разбъркваме и изпичаме от двете страни. Разделяме омлета на 4 части и поднасяме веднага със зелена салата.

Млечен крем със сироп

Прoдукти: 4 ч.ч. отцедено кисело мляко, 8 с.л. плодов сироп, 4 с.л. счукани орехови ядки, настърганата кора от половин лимон, бишкоти.

Нaчин на приготвяне: Смесваме отцеденото кисело мляко с половината от сиропа, счуканите орехови ядки и настърганата лимонова кора. Разбъркваме добре, разпределяме крема в чаши /или купички/ за сервиране и го оставяме за 2-3 часа в хладилник. Преди да сервираме, заливаме крема с останалия сироп и го украсяваме с парчета бишкоти.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Хормоналните таблетки не са безопасни

За проблемите, възникващи при хормоналното лечение по време на менопаузата, разговаряме с гинеколожката д-р Катя Йорданова - Д-р Йорданова, напоследък лекарите като че ли са раздвоени в ползата о...

Направете банята красива и удобна

Вероятно ще се намерят скептици, които ще оспорят грижите за комфорт в банята. Влизаш, изкъпваш се и толкова…, разсъждават те и от гледна точка на забързаното ни ежедневие имат своето право. И все пак...

Акари и болести

Домашният прах е един от най-сериозните източници на здравни проблеми в жилището и може да е основна причина за редица заболявания, особено алергични. Много хора са свръхчувствителни към веществата, п...

Полирайте печката с джин

Днес много от електроуредите са с различни външни елементи от стомана, която става на петна при почистване. Как могат уредите да останат винаги лъскави? Намокрете парче плат с джин и почисте...

Начало