ЗАКУСКА
Тутманик със сух хляб
Прoдукти: 1 сух хляб, 4 яйца, 200 г сирене, 100 г краве масло, 1 кофичка мляко, 1/2 ч.л. сода бикарбонат.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки, като отстраняваме корите. Разбиваме яйцата с киселото мляко и содата. Потапяме филийките в яйчната смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Върху първия ред филийки поръсваме обилно натрошено сирене и поливаме с разтопеното масло. Нареждаме втори ред филийки и отново поръсваме сирене и масло. Покриваме с останалите филийки, заливаме с останалото масло и изпичаме тутманика в силна фурна.
ОБЯД
Боб чорба с киселец
Прoдукти: 200 г зрял фасул, 400 г киселец, 1 връзка зелен лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 2-3 домата, магданоз, джоджен, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме боба, наливаме нова вода и варим на умерен огън. Щом поомекне прибавяме лук, целина и моркови, а след десетина минути – нарязания на ивички киселец и обелените и настъргани домати. Варим още 10-15 мин, като към края посоляваме и поръсваме с наситнените зелени подправки.
Мусака от зелен фасул и тиквички
Прoдукти: 1 кг зелен фасул, 500 г млади тиквички, 1 връзка лук, 2-3 зелени чушки, 2-3 домата, 3-4 с.л. олио, 100 г кашкавал, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещена мазнина, докато леко се позачерви. Прибавяме разцепения по дължина фасул, дребно нарязаните чушки и домати и ги запържваме. Поръсваме със сол и ситно нарязани магданоз и копър и разбъркваме. Отделно изпържваме тиквичките, които сме нарязали на тънки филийки по дължина и сме посолили. Нареждаме част от изпържените тиквички, върху тях разстиламе част от фасула, отново нареждаме тиквички, отново разстиламе фасул, а най-отгоре завършваме с тиквички. Между пластовете поръсваме с малко настърган кашкавал. Отгоре също поръсваме с настърган кашкавал и с малко олио, заливаме с 1 ч.ч. вода и печем в умерена фурна, докато омекне фасула.
Черешова пита
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кристална захар, 1 к.ч. олио, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.ч. брашно, 1 ванилия, 800 г череши /без костилките/, 1 ч.ч. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с кристалната захар, докато сместа побелее и се сгъсти. Постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме олиото и брашното, което сме смесили с ванилията и содата. Продължаваме да бъркаме 2-3 мин след като сме сложили всички продукти и после прибавяме почистените от костилките череши. Разбъркваме сместа и я изсипваме в намаслена и поръсена с брашно тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна. Поднасяме питата нарязана на парчета и поръсена с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Омлет с пресни картофи
Прoдукти: 500 г млади картофи, 5-6 яйца, 150 г шунка, 1 връзка лук или 2 главички стар лук, 2 с.л. масло, 2-3 с.л. прясно мляко, 1 с.л. наситнен магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги нарязваме на филийки, почистения лук нарязваме на пръстенчета, а шунката - на ситно. Сгорещяваме маслото в тенджера и запържваме лука и шунката. Прибавяме картофите и ги запържваме леко. Изсипваме сместа в кръгла тавичка. Разбиваме яйцата, добавяме прясното мляко (може вода), магданоза, черния пипер и сол на вкус. Изливаме яйчената смес при картофите, разбъркваме и изпичаме от двете страни. Разделяме омлета на 4 части и поднасяме веднага със зелена салата.
Млечен крем със сироп
Прoдукти: 4 ч.ч. отцедено кисело мляко, 8 с.л. плодов сироп, 4 с.л. счукани орехови ядки, настърганата кора от половин лимон, бишкоти.
Нaчин на приготвяне: Смесваме отцеденото кисело мляко с половината от сиропа, счуканите орехови ядки и настърганата лимонова кора. Разбъркваме добре, разпределяме крема в чаши /или купички/ за сервиране и го оставяме за 2-3 часа в хладилник. Преди да сервираме, заливаме крема с останалия сироп и го украсяваме с парчета бишкоти.
Пица “Маргарита” Прoдукти: 500 г готово тесто, 360 г домати, 2 скилидки чесън, 12 листенца пресен босилек, 180 г сирене “Моцарела”, 120 мл зехтин, захар, черен пипер, сол Нaчин на приготвян...
Този навик трябва да бъде отказан колкото може по-рано. Най-добре е това да стане между третия и шестия месец. Понякога обаче бебетата са много упорити и не искат да се разделят със своята залъгалка. ...
За да си направите плодохранилище на балкона, ще ви е нужно сандъче с размери 40 х 60 см с височина 50 см. На дъното се слагат два контакта за лампи, покриват cе с метални кутии за консерви. Те трябва...
От десетина години насам слагате, и то с удоволствие, един и същ дневен крем. Той е подходящ за вашия тип кожа, безспорно подобрява вида й, прави я мека и свежа. От известно време обаче, непосредствен...