Още рецепти » 17 април

 17 април

ЗАКУСКА

Пита с извара

Прoдукти: 250 г извара, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 к.ч. олио, 1 яйце, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. брашно, орехи.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме киселото мляко със солта, содата, захарта. Прибавяме изварата, яйцето и олиото и като постепенно сипваме от брашното, замесваме средно твърдо тесто. Слагаме тестото в намаслена тавичка, на дъното на която сме наредили шахматно цели орехови ядки. Изпичаме питката в умерена фурна.

ОБЯД

Супа от пилешки бульон

Продукти за 4 порции: 4 ч.ч. пилешки бульон, 1 морков, 2 картофа, 1 с.л. краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме в маслото нарязания на кубчета морков. Прибавяме картофите - също нарязани на кубчета, заливаме с 2 ч.ч. бульон и варим, докато картофите омекнат. Добавяме останалия бульон, посоляваме и подкиселяваме супата, кипваме и отстраняваме от огъня. Застройваме с разбитото в прясното мляко яйце, поръсваме с черен пипер и поднасяме.

Пиле яхния с пресен лук

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 к.ч. олио, 2 домата, 4-5 стръка пресен лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. брашно, 7-8 зърна черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции. В тенджера под налягане сипваме олиото и 1 к.ч. вода. Прибавяме пилето, обелените и настъргани домати, ситно нарязания лук, брашното, ситно нарязан магданоз, червения и черния пипер. Посоляваме на вкус, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин.

Бананови кексчета

Прoдукти: 200 г пресято брашно,180 г захар, 100 мл растително масло, 1 яйце, 130 мл прясно мляко, 1 пакетче бакпулвер, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 3 банана, 1/2 ч. л. канела, 3 с. л. какао; зa глазурата: 200 г натурален шоколад, цветни захарни пръчици.

Нaчин на приготвяне: Бием яйцето със захарта, докато се получи гъста пяна. Последователно прибавяме растителното масло, млякото, обелените и смачкани на пюре банани и разбиваме добре с миксер. Накрая прибавяме брашното, пресято с бакпулвера, содата, канелата и какаото. Полученото тесто разпределяме в 12 малки формички за кекс, намазани с масло. Кексчетата печем 20-25 минути в предварително загрята фурна при 180 градуса. Изваждаме ги и оставяме да изстинат. Шоколада разтопяваме на водна баня и нанасяме равномерно върху кексчетата. След като глазурата позасъхне, поръсваме сладкишите с цветни захарни пръчици.

ВЕЧЕРЯ

Огретен с макарони

Продукти за 4 порции: 300 г макарони, 1 глава лук, 150 г пушени гърди, 150 г настърган кашкавал, 1 к.ч. галета, половин пакетче краве масло, 2 с.л. брашно, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в кипяща подсолена вода и ги отцеждаме. Приготвяме сос, като разтопяваме половината от маслото и към него прибавяме размитото в студеното мляко брашно, сол и смлян черен пипер, варим до сгъстяване и поръсваме с половината от кашкавала. Нарязваме лука на ситно, а гърдите на дребни парченца и запържваме за 5 мин като постоянно бъркаме в останалото маслото, което предварително сме загряли. Прибавяме приготвения сос, разбъркваме добре, подправяме на вкус и прибавяме макароните. Отново разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Поръсваме с останалия кашкавал, размесен с галетата и запичаме за 10 мин в сгорещена фурна. Поднасяме ястието горещо.

Галушки със сироп

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 250 г грис, половин пакетче краве масло, 7 яйца; зa сиропа: 250 г захар, 500 мл вода.

Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото с маслото и го сваряваме. При непрекъснато бъркане прибавяме постепенно гриса. Бъркаме, докато сместа започне да се отделя от съда. Оставяме я да поизстине, след което прибавяме едно по едно яйцата като бъркаме, докато получим гладко тесто. С малка лъжичка вземаме по малко от сместа и сипваме в тава, която предварително сме намазали обилно с масло. Печем галушките в силна фурна, докато се позачервят. Изваждаме ги и ги оставяме да изстинат. Сипваме захарта за сиропа във водата, разбъркваме и варим 5 мин. Заливаме с горещ сироп охладените галушки, които предварително сме надупчили с вилица, за да попият по-добре сиропа.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Хладилникът - как да го подредим?

Наясно сме, че той е безкрайно важен за правилното съхраняване на продуктите, които консумираме. И въпреки това не се отнасяме с него както трябва. Какво печелим? Най-вече проблеми с храносмилането и ...

Неволи в планината

Планинският туризъм привлича много хора със своята романтика. Изкачването по стръмните пътеки, прекосяването на цъфтящите поляни, сглобяването на семейната палатка обаче крият опасност от наранявания ...

Зимна приказка в градината

През лятото градината прелива от цветово разнообразие. Празнична пищност й придават храсти, дървета и цветя, които ухаят и ни радват с богатството на багри и оттенъци в топлите слънчеви дни. Затова по...

Пролет иде - засаждайте вече лозите

Още при първа възможност. Стига температурата да се задържа над нулата и почвата да не е много влажна. Не че отложите ли за в по-късна пролет, например през април, ще претърпите пълен неуспех. И тогав...

Начало