ЗАКУСКА
Пита с извара
Прoдукти: 250 г извара, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 к.ч. олио, 1 яйце, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. брашно, орехи.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме киселото мляко със солта, содата, захарта. Прибавяме изварата, яйцето и олиото и като постепенно сипваме от брашното, замесваме средно твърдо тесто. Слагаме тестото в намаслена тавичка, на дъното на която сме наредили шахматно цели орехови ядки. Изпичаме питката в умерена фурна.
ОБЯД
Супа от пилешки бульон
Продукти за 4 порции: 4 ч.ч. пилешки бульон, 1 морков, 2 картофа, 1 с.л. краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в маслото нарязания на кубчета морков. Прибавяме картофите - също нарязани на кубчета, заливаме с 2 ч.ч. бульон и варим, докато картофите омекнат. Добавяме останалия бульон, посоляваме и подкиселяваме супата, кипваме и отстраняваме от огъня. Застройваме с разбитото в прясното мляко яйце, поръсваме с черен пипер и поднасяме.
Пиле яхния с пресен лук
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 к.ч. олио, 2 домата, 4-5 стръка пресен лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. брашно, 7-8 зърна черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции. В тенджера под налягане сипваме олиото и 1 к.ч. вода. Прибавяме пилето, обелените и настъргани домати, ситно нарязания лук, брашното, ситно нарязан магданоз, червения и черния пипер. Посоляваме на вкус, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин.
Бананови кексчета
Прoдукти: 200 г пресято брашно,180 г захар, 100 мл растително масло, 1 яйце, 130 мл прясно мляко, 1 пакетче бакпулвер, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 3 банана, 1/2 ч. л. канела, 3 с. л. какао; зa глазурата: 200 г натурален шоколад, цветни захарни пръчици.
Нaчин на приготвяне: Бием яйцето със захарта, докато се получи гъста пяна. Последователно прибавяме растителното масло, млякото, обелените и смачкани на пюре банани и разбиваме добре с миксер. Накрая прибавяме брашното, пресято с бакпулвера, содата, канелата и какаото. Полученото тесто разпределяме в 12 малки формички за кекс, намазани с масло. Кексчетата печем 20-25 минути в предварително загрята фурна при 180 градуса. Изваждаме ги и оставяме да изстинат. Шоколада разтопяваме на водна баня и нанасяме равномерно върху кексчетата. След като глазурата позасъхне, поръсваме сладкишите с цветни захарни пръчици.
ВЕЧЕРЯ
Огретен с макарони
Продукти за 4 порции: 300 г макарони, 1 глава лук, 150 г пушени гърди, 150 г настърган кашкавал, 1 к.ч. галета, половин пакетче краве масло, 2 с.л. брашно, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в кипяща подсолена вода и ги отцеждаме. Приготвяме сос, като разтопяваме половината от маслото и към него прибавяме размитото в студеното мляко брашно, сол и смлян черен пипер, варим до сгъстяване и поръсваме с половината от кашкавала. Нарязваме лука на ситно, а гърдите на дребни парченца и запържваме за 5 мин като постоянно бъркаме в останалото маслото, което предварително сме загряли. Прибавяме приготвения сос, разбъркваме добре, подправяме на вкус и прибавяме макароните. Отново разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Поръсваме с останалия кашкавал, размесен с галетата и запичаме за 10 мин в сгорещена фурна. Поднасяме ястието горещо.
Галушки със сироп
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 250 г грис, половин пакетче краве масло, 7 яйца; зa сиропа: 250 г захар, 500 мл вода.
Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото с маслото и го сваряваме. При непрекъснато бъркане прибавяме постепенно гриса. Бъркаме, докато сместа започне да се отделя от съда. Оставяме я да поизстине, след което прибавяме едно по едно яйцата като бъркаме, докато получим гладко тесто. С малка лъжичка вземаме по малко от сместа и сипваме в тава, която предварително сме намазали обилно с масло. Печем галушките в силна фурна, докато се позачервят. Изваждаме ги и ги оставяме да изстинат. Сипваме захарта за сиропа във водата, разбъркваме и варим 5 мин. Заливаме с горещ сироп охладените галушки, които предварително сме надупчили с вилица, за да попият по-добре сиропа.
Наясно сме, че той е безкрайно важен за правилното съхраняване на продуктите, които консумираме. И въпреки това не се отнасяме с него както трябва. Какво печелим? Най-вече проблеми с храносмилането и ...
Планинският туризъм привлича много хора със своята романтика. Изкачването по стръмните пътеки, прекосяването на цъфтящите поляни, сглобяването на семейната палатка обаче крият опасност от наранявания ...
През лятото градината прелива от цветово разнообразие. Празнична пищност й придават храсти, дървета и цветя, които ухаят и ни радват с богатството на багри и оттенъци в топлите слънчеви дни. Затова по...
Още при първа възможност. Стига температурата да се задържа над нулата и почвата да не е много влажна. Не че отложите ли за в по-късна пролет, например през април, ще претърпите пълен неуспех. И тогав...