ЗАКУСКА
Кекс с маслини
Прoдукти: 300 г брашно, 10 г мая за хляб, 200 г зелени маслини, 150 г настърган кашкавал, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 3 яйца, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко вода и я оставяме да втаса. Отстраняваме костилките на маслините, а самите маслини нарязваме на ситно. Смесваме ги с разбитите яйца и настъргания кашкавал. Прибавяме брашното, втасалата мая, виното, олиото, черен пипер и сол на вкус. Бъркаме, докато получим гладка смес. Прехвърляме я в тефлонова форма и я оставяме да втаса. После печем кекса около 45 мин при температура 120°С. Поднасяме го студен.
ОБЯД
Телешко варено
Продукти за 4-5 порции: 300 г телешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 3-4 корена от магданоз, 1 глава лук, 5-6 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, заливаме го със студена вода и слагаме да се вари. Когато възври, посоляваме. Изчакваме месото да поомекне и прибавяме цялата глава лук и едро нарязаните моркови, целина и корени от магданоз. Продължаваме да варим на умерен огън. Малко преди да отстраним от огъня, слагаме едро нарязаните картофи и домати. Доваряваме и поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз.
Кавърма по воденичарски
Продукти за 4 порции: 750 г свинско месо, 3 с.л. мазнина, 5 глави лук, 250 г мариновани гъби, 1 ч.л. черен пипер, 1/2 с.л. стрита чубрица, 250 г свински черен дроб, 1 к.ч. червено вино, сол, люти чушки по желание.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, нарязваме го на ивички и го запържваме в мазнината. Прибавяме нарязания на филийки лук и задушаваме до омекване, като от време на време добавяме по малко вода. След това прибавяме нарязаните на ивички черен дроб и гъби, виното, черния пипер, чубрицата и целите лютиви чушлета. Посоляваме, леко разбъркваме, разпределяме ястието в индивидуални гювечета и запичаме във фурна.
Пандишпан с мляко
Прoдукти: 10 яйца, 300 г пудра захар, 200 г брашно, кората на 1 лимон; зa заливката: 1 л прясно мляко, 6 с.л. захар, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта в продължение на 30 мин. Прибавяме по малко от брашното и настърганата лимонова кора. Разбъркваме много добре. Леко смесваме с разбитите на гъст сняг белтъци и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка. Печем първо в силна, а след това в умерена фурна. Нарязваме изстиналия пандишпан на ромбоиди и го заливаме с горещото мляко, в което сме разтворили захарта и ванилията.
ВЕЧЕРЯ
Бифтек със сметана
Продукти за 1 порция: 250 г месо от бонфилето, 1 глава лук, магданоз, 1 щипка настъргана лимонова кора, 1 с.л. сметана, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Оформяме месото на пържола, без да го начукваме. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и оставяме да отлежи 30 мин. След това го изпържваме в съвсем малко количество сгорещена мазнина. В същата мазнина изпържваме до златисто оцветяване ситно нарязания лук. Връщаме изпържения бифтек, заливаме със сметаната, поръсваме с настърганата лимонова кора и отстраняваме от огъня.
Шоколадово суфле
Прoдукти: 3 с. л. сварено силно кафе, 100 г настърган млечен шоколад, 6 жълтъка, 2 с. л. пудра захар, 200 мл топло мляко, 220 мл сметана.
Нaчин на приготвяне: Настъргания шоколад разтопяваме в кафето на слаб огън или на гореща водна баня с непрекъснато бъркане. Оставяме да изстине. Жълтъците разбиваме със захарта и смесваме с шоколада. На тънка струйка с непрекъснато бъркане прибавяме млякото. След като сместа изстине, приба-вяме добре разбитата сметана. Разливаме в 8 формички, които поставяме в тава. Наливаме до 2 см гореща вода и слагаме тавата в загрята до 165°С фурна за 15 минути. Готовото суфле не полепва по ножа. Подна-сяме го студено.
Има хиляди начини да предпазим гърба си от изкривявания и болки. Като спим на твърдо легло, изпълняваме специални физически упражнения и... се стараем да заемаме правилна стойка през деня. Дамска...
Шенонсо се намира на 30 км източно от град Тур на брега на р. Шер. През петвековното му съществуване в него са живели 6 знаменити френски дами – Катрин Брюсон, Диана Поатие, Катерина Медичи, Луиза Лот...
Те управляват, при това в много отношения, живота ни: контролират сексуалния апетит и настроението, предопределят състоянието на кожата, забавят или ускоряват процесите на стареене на организма. И въп...
От хиляди години хората търсят тайнствения еликсир на здравето и младостта, който удължава живота, но все още не са ги открили. Още през древността алхимиците създали многобройни рецепти за лекарст...