Още рецепти » 04 ноември

 04 ноември

ЗАКУСКА

Макарони на фурна

Продукти за 4 порции: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплагваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.

ОБЯД

Супа от гъби с ориз

Продукти за 4 порции: 200 г гъби, 4 с.л. ориз, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в олиото и малко вода, заедно със ситно нарязания лук. След това наливаме 6 ч.ч. гореща вода, прибавяме ориза и размитото брашно, посоляваме и варим на умерен огън. Когато оризът и гъбите омекнат напълно, отстраняваме от огъня и поръсваме обилно със ситно нарязан копър.

Риба с домати и сирене

Продукти за 4 порции: 600 г рибно филе, 300 г прясно сирене, 3-4 домата, 2-3 връзки магданоз, сокът от половин лимон, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, които нареждаме в обилно намаслена тавичка. Посоляваме и поръсваме с лимоновия сок и черен пипер на вкус. Отгоре нареждаме нарязаните на кръгчета домати и поръсваме ситно нарязания магданоз. Покриваме с тънки филийки сирене и печем 20 мин в умерено загрята фурна.

Скалички

Прoдукти: 250 г обикновени бисквити, 100 г смлени орехови ядки, 1 пакетче краве масло /разтопено/, 150 г захар, 1 филия накиснат и отцеден бял хляб /без кората/, 2 с.л. какао, 2 с.л. какао, 2 с.л. ром, 150-200 г шоколад /разтопен/, 1-2 к.ч. кокосови стърготини.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме бисквитите на ситно и ги смесваме със смлените орехови ядки, разтопеното масло, накиснатия и отцеден хляб, захарта, какаото и рома. Разбъркваме всичко много добре и с помощта на лъжичка оформяме от сместа скалички. Заливаме скаличките с разтопения шоколад и ги поръсваме с кокосовите стърготини.

ВЕЧЕРЯ

Пържено зеле

Продукти за 4 порции: 1 прясна зелка, 1 морков, 1-2 чушки, 2-3 домата, 2 дафинови листа, 3-4 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелката, морковите и чушката и ги запържваме в сгорещената мазнина, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. След като зелето омекне, прибавяме обелените и настъргани домати и посоляваме. Продължаваме пърженето, като заливаме с 1 к.ч. гореща вода и пускаме бахара, черния пипер и дафиновите листа. Пържим ястието до извирането на водата и го оставяме на мазнина.

Панирани круши

Прoдукти: 8 круши, 2 яйца, 3-4 с.л. брашно, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри круши, обелваме ги, издълбаваме ги и ги сваряваме в подсолена вода. /Когато крушите са меки, не е необходимо да се варят./ Нарязваме ги напречно на кръгчета с дебелина около 5 мм и ги подсушаваме. Потапяме ги в гъста смес от разбитите с брашното яйца и ги пържим в дълбок съд със силно сгорещена мазнина. Поднасяме крушите топли, поръсени с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Опънат таван-звездопад – наистина красиво

Опънатият таван е едно от най-красивите и дълготрайни видове облицовка. Неговите необичайни форми могат да преобразят пространството във всяка стая. Правилния подбор на колорита и структурата му позво...

Пролетни баници

Клин със спанак Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 кг спанак, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. ориз, 250 г натрошено сирене, 7 яйца, сол. Замесваме меко /банично/ тесто от брашното, 1/2ч.л. сол, 1...

Страстно танго в Аржентина

Не е достатъчно да се видят градовете и пейзажите, за да се възприеме напълно Аржентина. Човек трябва да се потопи в нестихващото, пълно със страсти шоу. А за да опознае родината на Хорхе Луис Борхес,...

Жив плет от рицин

Рицинът (Ricinus communis) по природа е многогодишно растение, но у нас се отглежда като едногодишно. В градинарството се използва вариететът сангуинеус, защото листата и стъблото му са с червеникав о...

Начало