Още рецепти » 21 януари

 21 януари

ЗАКУСКА

Еклери със солена плънка

Прoдукти: 300 мл вода, половин пакетче краве масло, 10 с.л. брашно, 3 яйца; зa плънката: 1 пакетче крема сирене (или около 100 г безсолно сирене), 1-2 с.л. изцедено кисело мляко, 1-2 стрити варени жълтъка, 25 г смлени ядки по избор, чесън и подправки според вкуса; зa глазурата: бита сметана или белтък на сняг.

Нaчин на приготвяне: Кипваме водата и мазнината, след което добавяме предварително пресятото брашно. Варим при непрекъснато бъркане 4-5 минути, докато тестото започне да се отделя от съда. След като изстине, прибавяме едно по едно яйцата и разбъркваме на гладка смес. Готовото тесто шприцоваме върху намазнена хартия в тавичка. Печем първоначално в силна фурна, след това - в слаба до готовност. Оставяме еклерите да се охладят, след това ги разрязваме на половинки и пълним със смес от разбитото сирене с подправките, цеденото мляко, жълтъците и ядките. Подреждаме в поднос и правим глазура от разбитата сметана или сняг от белтък.

ОБЯД

Супа топчета от мерлуза

Продукти за 4 порции: 250 г филе от мерлуза, 1 морков, 1 малък корен пащърнак, 1 парче целина, 2 с.л. ориз, 2 с.л. оризово брашно, 1 к.ч. доматен сок, четвърт пакетче краве масло, 1 яйце, 1 к.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме целината, моркова и пащърнака и ги задушаваме в маслото. Наливаме 4 ч.ч. гореща подсолена вода и кипваме. Отделно накълцваме на ситно рибено филе и го смесваме с белтъка и 1 с.л. ориз. Оформяме от сместа малки топчета, овалваме ги в оризовото брашно и ги пущаме в кипящата супа. Прибавяме останалия ориз и доматения сок и доваряваме супата. Застройваме с жълтъка, който сме разбили с млякото. Преди да поднесем поръсваме с черен пипер.

Свински ребра с боб

Прoдукти: 1,5 кг свински ребра, 1 ч.ч. зрял боб, 3 глави лук, 1 к.ч. свинска мас, 4-5 домата, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода, изплакваме го и го варим в нова вода. Един час след като водата заври прибавяме нарязаните ребра, които сме задушили заедно със ситно нарязания лук в разтопената мас и 1 ч.ч. топла вода. Сипваме обелените и настъргани домати, поръсваме червения пипер, посоляваме на вкус и варим до пълното сваряване на боба. Накрая поръсваме ястието с черния пипер.

Сладкиш от макарони с ананас

Прoдукти: 250 г широки плоски макарони, 250 г консервиран ананас заедно със сока, 6 яйца, 5 с.л. разтопено краве масло, 1 1/2 к.ч. захар, 1 ванилия, 1 ч.л. канела, 250 г отцедени шайби от ананас за украса.

Нaчин на приготвяне: Варим макароните в леко подсолена вода до полуготовност и ги отцеждаме. Разбиваме яйцата заедно със захарта и разтопеното масло. Пасираме ананаса със сока и го прибавяме към яйцата заедно с ванилията и канелата. Прибавяме така приготвения крем към отцедените макарони и разбъркваме добре. Разстиламе сместа в намаслена тавичка и подреждаме отгоре шайбите ананас. По желание в средата на всяка шайба можем да сложим вишничка от компот (без костилка). Печем сладкиша във фурна, загрята до 180°С.

ВЕЧЕРЯ

Ризото с раци

Прoдукти: 300 г рулца от раци, 300 г гъби, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. доматен сос, 1 к.ч. бяло вино, 100 г краве масло, 1 глава лук, 1 корен магданоз, 1 морков, 1 дафинов лист, 50 г настърган кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме моркова, магданозения корен и лука на много мънички кубчета и ги запържваме в част от маслото. Наливаме виното, прибавяме дафиновия лист и 2-3 зърна черен пипер и варим, докато виното остане наполовина. Прибавяме доматения сос и варим още 10 мин. Накрая подправяме с малко разтопено масло. Отделно нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в останалото масло. Прибавяме нарязаните рачешки рулца, заливаме с приготвения и задушаваме 10 мин на умерен огън. Сваряваме ориза в подсолена вода, отцеждаме и смесваме с настъргания кашкавал. Разстиламе го в широка чиния за сервиране, разпределяме отгоре сместа от гъбите и раците и поръсваме с наситнен магданоз.

Кисел от бадемово мляко

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 150 г захар, 120 г пшенично или картофено нишесте, 100 г бадемови ядки.

Нaчин на приготвяне: Отделяме 1 ч.ч. от прясното мляко, а в останалото сипваме бадемите, които сме обелили и счукали много добре в хаванче. Кипваме и прибавяме захарта. Размиваме нишестето в отделеното мляко, след което постепенно при непрекъснато бъркане го изсипваме в бадемовата смес. Продължаваме леко да разбъркваме, докато киселът кипне. Тогава го отстраняваме от огъня, оставяме го да поизстине и го разливаме в чиниите за сервиране. Поднасяме кисела студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Десерти с макарони

Сладко макаронено рагу Прoдукти: 250 г макарони, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 120 г захар, 4 яйца, 250 г настъргано сирене, 150 г твърд кашкавал, 5 с.л. масло, 1-2 с.л. галета, 1...

Компютърът - как да предпазим очите си?

Няма човек, който след три часа работа пред екрана на компютъра да не е усетил парене в зачервените си очи. За щастие явлението не е неизбежно. Сядайте както трябва Разстоянието между очите ...

Слънцето помага

Хубавите летни дни карат всеки от нас да се облича по-леко, да се разхожда по-дълго сред природата и на открито, да търси чести срещи със слънцето. Това е така, но когато страдаме от акне, псориазис и...

Подходящи растения за спалнята

Безспорно растенията за спалнята трябва да се подбират особено внимателно. Защото там нищо не бива да пречи на спокойната атмосфера. Вероятно поради това все още има хора, които смятат, че стаята, пре...

Начало