Още рецепти » 13 март

 13 март

ЗАКУСКА

Макарони на фурна

Продукти за 4 порции: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.

ОБЯД

Супа от зрял фасул с тиквички

Прoдукти: 200 г зрял фасул, 2 тиквички, 3 глави лук, 400 г домати, 2 моркова, 4 стръка целина, 1 люто чушле, 1 л. зеленчуков бульон, босилек, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за една нощ в топла вода. На сутринта го изплакваме и го варим в нова вода, докато омекне. Отделно нарязваме лука, целината, морковите, тиквичките и лютото чушле на ситно. Прибавяме обелените и настъргани домати и наситнените зелени подправки, наливаме зеленчуковия бульон и варим, докато зарзаватът омекне. После прехвърляме сместа при боба, разбъркваме, опитваме на сол и оставяме супата да къкри още десетина минути.

Топчета в кисело мляко

Продукти за 4 порции: 400 г кайма (смес), 500 г дребни лукчета, половин глава стар лук, 3 с. л. брашно, 4 скилидки чесън, 1 к. ч. олио, 1 яйце, 1 ч. ч. кисело мляко, 1 щипка канела, черен пипер, сол, сух джоджен

Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата заедно с яйцето, нарязания на ситно лук, черен пипер, сол и канелата. Оформяме от нея топчета, големи колкото орех, овалваме ги в 1 с. л. от брашното и ги опържваме до златисто в част от олиото. Попарените и обелени лукчета изпържваме в останалото олио до златисто, поръсваме с останалото брашно и пържим още 3-4 мин. Разреждаме с горещ бульон или гореща вода и щом сместа заври, прибавяме разбитото кисело мляко. Сгъстяваме соса и пускаме в него топчетата. Оставяме ги да врят в соса на умерен котлон 10-15 мин. Досоляваме, поръсваме със сухия джоджен и подправяме със счукания чесън.

Бадемови пасти

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 120 г захар, 2 яйца, 200 г брашно, 1/4ч.л. сода за хляб; за крема: 200 г смлени бадеми, 200 г захар, 3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото маслото със захарта до получаване на пяна. Постепенно прибавяме разбитите яйца и пресятото със содата брашно. Разбъркваме добре и разпределяме сместа в намаслени формички. Разбиваме яйцата за крема заедно със захарта. Прибавяме смлените бадеми и разбъркваме. Разстиламе крема върху тестото и печем пастичките 20 мин в слаба фурна.

ВЕЧЕРЯ

Пица “Маринара”

Прoдукти: 500 г готово тесто за пица, 3-4 с.л. доброкачествен зехтин, 1 буркан домати консерва, 4-5 скилидки чесън, 1 кубче зеленчуков бульон, 1 с.л. суха чубрица /пресен риган/, сол, черен пипер, 1 ч.л. захар

Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме половината зехтин и леко запържваме нарязания на ситно чесън. Прибавяме обелените и нарязани на ситно домати, подправяме със сол, черен пипер, захар и стритото кубче бульон и оставяме сместа на умерен котлон, за да изври течността и сосът да се сгъсти. Прехвърляме в дълбок съд и пасираме с миксер. Намазняваме кръгла тава и разстиламе тестото на пласт с дебелина 3 см. Намазваме отгоре с останалия зехтин и покриваме с равномерен пласт доматен слой. Наръсваме с чубрицата и ригана и печем 15-20 мин при температура 220°С.

Крем с целувки и ябълки

Прoдукти: 1 кофичка сметана, 6 натрошени целувки, 8 с.л. пудра захар, 5-6 ябълки, 4 бишкоти, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме от семената, настъргваме ги на ситно ренде и ги изстискваме от сока. Отделно разбиваме сметаната заедно със захарта и ванилията. Прибавяме настърганите и изстискани ябълки и натрошените целувки. Изсипваме крема в чаши за шампанско, украсяваме го с бишкотите и го сервираме веднага.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да разширим коридора и кухнята

КОРИДОРЪТ Коридорът е първото място в дома, което посреща нас и гостите ни. Неприятно е, когато помещението е малко, затова търсим възможности да го разширим. Как да стане това? Подът ...

Покривът е короната на къщата

Покривът е един от най-важните и значими елементи за завършеността на сградата и нейния силует. Той е „кулминацията“ на дизайна на зданието, венецът на строителната и архитектурната „творба“. Важна ча...

Как да си приготвите настойка от алое?

Листата на алоето се стриват, заливат се с вода в съотношение 1:5 и се оставят да престоят един час. След това кипват 2-3 мин и се прецеждат през двоен пласт марля. Прилага се при кожни болести, възпа...

Пластири вместо хапчета

Дали против болки, при болно сърце или като контрацептив, днес предписаното ви лекарство вместо да се гълта, може да се залепи върху кожата. Лекарствените пластири са много практични. Чрез тях целебно...

Начало