Още рецепти » 19 април

 19 април

ЗАКУСКА

Вита баница с мая

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче мая, колкото локум, 250 мл лимонада, 2-3 яйца, 250 г мас, 1 ч.л. сол, 300 г сирене за плънката.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята в 50 мл топла вода, добавяме останалите продукти и омесваме меко тесто. Не чакаме тестото да втасва, а веднага разточваме кори. Първата кора намазваме с разтопена мас, разточваме втората кора и я слагаме върху първата, намазваме я с мазнина и поръсваме натрошено сирене. Навиваме корите на руло и усукваме с ръце като въже. В намазана с мас тава навиваме рехаво рулото и оставяме да втаса. Печем до зачервяване в умерена фурна.

ОБЯД

Чеснова супа с октопод

Продукти за 4-5 порции: 500 г октопод, 1 глава чесън, 1-2 глави лук, 3-4 домата, 1 парче целина, половин пакетче краве масло, 2 с.л. брашно, 4 с.л. кисело мляко, кимион, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме октопода, натриваме го със сол, а след това го изплакваме. Нарязваме го на хапки, наливаме 7-8 ч.ч. гореща подсолена вода и го варим десетина минути. После отцеждаме, като запазваме бульона, а октопода задушаваме в разтопеното масло заедно със ситно нарязания лук. Прибавяме ситно настърганата целина и продължаваме да задушаваме. Щом целината омекне, връщаме сместа в бульона, прибавяме обелените и ситно нарязани домати и варим супата на умерен огън. Накрая сгъстяваме с разбитото в киселото мляко брашно и подправяме с кимиона и счукания чесън.

Кавърма с пресен лук

Прoдукти: 1 агнешко бутче (около 2кг), половин пакетче краве масло, 3-4 с.л олио, 5-6 стръка праз, 6-7 връзки зелен лук, 1 връзка магданоз, 1 стръкче чубрица, 1-2 дафинови листа, сол, черен пипер, 4-5 пиперки, няколко червени домата.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчето, нарязваме го на малки парчета и го пържим в смес от олиото и маслото. Щом се позапържи, сипваме ситно нарязания лук и продължаваме да пържим, докато лука поомекне. След това прибавяме нарязаните праз и пиперки, посоляваме, слагаме подправките и разбъркваме. Прехвърляме сместа в глинен съд, наливаме малко топла вода и нареждаме отгоре нарязаните на кръгчета домати. Захлупваме и печем 1 час в умерено загрята фурна.

Торта с целувки и крем кафе

Прoдукти: 300 г целувки, 2 пакетчета краве масло, 200 г захар, 3 яйца, 2 с.л. кафе, 1 ч.л. ром, 100 г шоколад.
Заливаме ситно смляното кафе с 1 1/2к.ч. вода и варим, докато остане 3/4 от течността. Разбиваме размекнатото масло на пяна. Отделно на слаб огън разбиваме жълтъците със захарта до сгъстяване.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме от огъня и като продължаваме да разбиваме прибавяме прецеденото кафе. Сипваме тази смес капка по капка при разбитото масло. Върху широк стъклен поднос затваряме обръча от форма за торти. Нареждаме на дъното половината от целувките и заливаме с крема. Отгоре нареждаме останалите целувки и оставяме крема да стегне. След това отстраняваме обръча и намазваме тортата отгоре и отстрани с белтъците, които сме разбили на гъст сняг с 2 с.л. вода. Накрая поръсваме с настърган шоколад /или шоколадови пръчици/.

ВЕЧЕРЯ

Телешко за гастрономи

Продукти за 4 порции: 4 телешки пържоли по 150-200 г, 1 яйце, 5 с.л. прясно мляко, 4 с.л. настърган кашкавал, лимонов сок, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Леко начукваме пържолите и ги посоляваме, поръсваме с черен пипер и лимонов сок. След това ги потапяме в прясното мляко, с което сме разбили яйцето и сме прибавили настъргания кашкавал. Изпържваме пържолите в сгорещеното олио до порозовяване.

Портокалов крем с бяло вино

Прoдукти: 100 г захар, 4 яйца, 100 мл бяло вино, 1 портокал, 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме портокаловата кора и я стриваме със захарта. Прибавяме жълтъците, които сме разбили на пяна с 1-2 с.л. вода. Капка по капка при непрекъснато бъркане прибавяме изстискания портокалов и лимонов сок. Сипваме и виното и варим крема, докато се сгъсти. Отстраняваме готовия крем от огъня, като продължаваме да бъркаме, докато се охлади. Смесваме охладения крем с белтъците, които сме разбили на сняг с 1-2 с.л. вода, и го разливаме в чаши за сладолед. Гарнираме го с бисквити, бишкоти или други дребни сладки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

В каква поза спи детето?

Поредната приказка е прочетена, последният каприз е задоволен. Най-сетне вашето съкровище заспива. Обърнете внимание на позата, в която прекарва нощта, за да разберете още нещо за характера му. ...

Ботаническата градина в Балчик

Всеки влязъл в балчишката ботаническа градина, е останал възхитен от багри, форми и хармония. Той винаги носи очарованието в себе си и изпитва желание пак да се върне. Няколко реда за началото ...

Бани укрепват детското здраве

Баня с орехови листа и морска сол При лимфатични и рахитични деца, при малчугани, които се потят особено много или имат отпусната мускулатура, не могат да си вдигат главата, да сядат и т.н., с из...

Размножаване на хризантеми

Как се размножават китайски и японски хризантеми – пита Иван Германов от Стара Загора. Господин Германов, От питането се разбира, че проявявате интерес към придобилите изключителна ...

Начало