Още рецепти » 24 октомври

 24 октомври

ЗАКУСКА

Пържени филийки с шунка

Прoдукти: 600-700 г сух бял хляб, 400 г шунка, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 1 щипка сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на 8 филийки, а шунката нарязваме на 4 тънки резена. Съединяваме хлебните филийки две по две като между тях слагаме по един резен шунка. Връзваме ги с тънък бял конец. Разбиваме яйцата заедно с млякото и солта. Сгъстяваме сместа с брашното. Потапяме филиите в приготвената панировка и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.

ОБЯД

Чорба от праз и сирене

Продукти за 5 порции: 2 стръка праз, 60 г краве масло, 3 жълтъка, 1 к.ч. брашно, 100 г сирене, сол.

Нaчин на приготвяне: Сипваме брашното в разтопеното масло и запържваме на тих огън до златисто. Разреждаме запръжката с гореща подсолена вода и кипваме на огъня. Прибавяме ситно нарязания праз и варим, докато омекне. Накрая прибавяме сиренето, нарязано на малки кубчета, и отстраняваме от огъня. Застройваме готовата чорба с разбитите в киселото мляко жълтъци.

Пълнени зелеви листа

Продукти за 4 порции: 1 зелка, 1 1/2 к.ч. ориз, 1 глава лук, 200 г извара, 1 яйце, черен пипер и сол; зa соса: 3 с.л. олио, 2-3 с.л. брашно, 3 с.л. сметана, 1 връзка копър.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода. Обелваме от зелката по-големите листа и също леко ги сваряваме в подсолена вода, като след това запазваме водата.Смесваме ориза със ситно нарязания лук, половината скълцан копър, изварата и разбитото яйце. Поръсваме с черен пипер и посоляваме. Разпределяме плънката в средата на сварените зелеви листа, навиваме ги и ги завързваме, за да не се развият. Варим ги в малко вода на слаб огън 20-25 мин. От олиото, брашното и водата, в която сме варили зелевите листа, сваряваме сос. Когато се посгъсти, прибавяме към него сметаната и останалия ситно нарязан копър и поръсваме с черен пипер. Подреждаме готовите зелеви листа в плато и ги заливаме със соса.

Саварен

Прoдукти: 1/2 ч.ч. прясно мляко, 10 г мая, 250 г брашно, 200 г захар, 2 с.л. ром, 1 прах ванилия.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в хладкото мляко, прибавяме 1 шепа брашно, размесваме и оставяме на топло около 20 мин да втаса. Междувременно разбъркваме останалото брашно с ванилията, 2 с.л. захар исолта. Прибавяме едно по едно яйцата, втасалото тесто и маслото, което предварително сме разбили. Месим тестото около половин час и го оставяме да престои, докато удвои обема си. След това месим още около 10 мин и слагаме тестото в предварително набрашнена форма. Печем в силна фурна. След изпичане заливаме със сироп, приготвен от 250 мл вода, останалата захар и рома.

ВЕЧЕРЯ

Гъбени крокети

Продукти за 3-4 порции: 500 г пресни или мариновани гъби, половин пакетче краве масло, 2 яйца, 1 непълна ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 50 г настърган кашкавал, галета, магданоз, черен пипер, ким, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите и ги сваряваме в подсолена вода, към която сме прибавили щипка ким. Отцеждаме и ги слагаме в гъст бешамелов сос, който сме приготвили от маслото, брашното, яйцата и млякото. Прибавяме ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол. Сгорещяваме голямо количество мазнина. С намаслена супена лъжица вземаме от гъбеното тесто, оформяме топчета, овалваме ги в галета и ги пускаме в сгорещената мазнина. Пържим до златисто оцветяване. Непосредствено след като извадим крокетите, поръсваме с настъргания кашкавал.

Крем “Шарлота”

Прoдукти: 500 г прясно мляко, 4 яйца, 20 г желатин, 1-2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците заедно с млякото и захарта и кипваме сместа на огъня. Прибавяме ванилията и разтворения в малко вода желатин. Варим десетина минути на умерен огън. След това отстраняваме от огъня и продължаваме да разбиваме, докато сместа изстине /но не трябва да желира напълно/. Прибавяме белтъците, които сме разбили на пухкав сняг с 2 с.л. вода, и внимателно разбъркваме. Разливаме крема в широки стъклени чаши и го оставяме да желира.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ястия с карфиол

Белгийска супа от карфиол Прoдукти: 1 л зеленчуков бульон (може и от кубче), 2 домата, 2 картофа, 2 моркова, 400 г карфиол, 1 червена чушка, сол, черен пипер. За добавка: 1 стрък босилек, 2 скил...

Замъкът Виландри – ювелирни мотиви

Уникалните ренесансови градини на замъка Виландри, често оприличавани с ювелирното изкуство на гоблена, са сред най-впечатляващите във Франция и в света. Всяка година стотици посетители от март до ное...

Подгответе мястото за новите фиданки

Преди да засадите нови овощни дръвчета, трябва да извършите някои задължителни мероприятия. Те се отразяват благоприятно върху засаждането, прихващането, отглеждането и развитието на фиданките. Ако ...

Детето ми заеква, какво да правя?

Гостува ни доц. д-р Нели Василева, преподавател по Логопедия (диагностика и терапия на комуникативни нарушения при деца и възрастни) Катедра Специална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”. Телефон...

Начало