ЗАКУСКА
Баница със сух хляб
Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме филийките от сухия хляб на половинки и ги потапяме в смес от 4 ч.ч. прясно мляко, 1 разбито яйце и 1 щипка сол. След това ги нареждаме в намаслена тавичка. Когато оформим по този начин 1 пласт, разстиламе върху него смес от останалото мляко, 2 разбити яйца и натрошеното сирене. Отгоре покриваме с останалите потопени в мляко филийки. Заливаме баницата първо с разтопеното масло, а след това – с газираната вода. Печем в силна фурна, докато порозовее. Поднасяме я топла.
ОБЯД
Люта боб чорба
Прoдукти: 300 г зрял фасул, 1 глава лук, 2-3 домата, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1-2 люти чушки, 3 с.л. олио, магданоз, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме боба, наливаме 6-7 ч.ч. нова вода и го възваряваме на огъня. Щом кипне, сипваме мазнината, захлупваме и варим на тих огън. Когато бобът поомекне, прибавяме целите люти чушлета, както и ситно нарязаните лук, моркови и целина. Доваряваме на тих огън, като малко преди края добавяме ситно нарязаните домати, посоляваме и поръсваме с наситнени магданоз и джоджен.
Пресни картофи със зелен лук
Продукти за 5 порции: 1 кг пресни картофи, 1 връзка зелен лук, 1 к.ч. пилешки бульон, половин пакетче краве масло, 4-5 с.л. олио, 1 с.л. соев сос, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги слагаме в тенджера, където сме сгорещили олиото заедно с маслото. Захлупваме и задушаваме като от време на време разклащаме тенджерата. След 10 мин прибавяме соевия сос и пилешкия бульон, посоляваме на вкус и задушаваме, докато картофите омекнат. Изваждаме ги и в същата мазнина задушаваме едро нарязания лук. След като омекне го изсипваме върху картофите. Поднасяме ястието, поръсено с наситнен копър.
Орехови пасти с целувки
Прoдукти: 6 яйца, 120 г захар, 160 г смлени орехови ядки, 2 с.л. брашно; зa крема: 3 яйца, 200 г захар, 200 г краве масло, 160 г смлен и леко запечени орехови ядки, 100 г настърган шоколад, 3-4 целувки, 2 с.л. какао.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване, след което прибавяме смлените орехи и брашното. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в правоъгълна тавичка, застлана с хартия. Печем блата в умерена фурна. Разбиваме маслото за крема заедно със захарта до побеляване. Прибавяме едно по едно яйцата, смлените и запечени орехови ядки, настъргания шоколад, какаото и натрошените целувки. Разбъркваме сместа много добре. Изваждаме готовия блат и го оставяме да изстине. След това го намазваме с крема и го нарязваме на квадратчета със страна 5-6 см.
ВЕЧЕРЯ
Котлети от тиквички
Продукти за 4-5 порции: 3-4 тиквички, 4-5 яйца, 150 г кашкавал, копър, магданоз, брашно, галета, олио за пържене, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета, дебели около 0,5 см, посоляваме и оставяме 30-40 мин да се отцедят. Овалваме ги в брашно и запържваме съвсем леко в сгорещеното олио. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят от мазнината. Отделно настъргваме кашкавала и го смесваме с 2 яйца и ситно нарязани копър и магданоз. Поръсваме с малко черен пипер. С получената смес мажем тиквичките и ги слепваме две по две. Всяко котлетче потапяме веднага в брашно, в разбитите яйца и в галета. Запържваме ги до златисто.
Крем с лешници
Прoдукти: 5 яйца, 150 г захар, 2 пакетчета краве масло, 150 г лешници, 50 мл ром, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме на слаб огън заедно със захарта, докато се сгъстят, след което отстраняваме от огъня и продължаваме да разбиваме. Смесваме с разбитото масло, счуканите лешници, рома и ванилията. Разбиваме белтъците на сняг с 2 с.л. захар и 2 с.л. хладка вода. Прибавяме половината от белтъците към крема и леко разбъркваме. Разпределяме крема в чаши за сервиране и гарнираме с розички от останалите белтъци. По желание заливаме с разтопен шоколад.
Английската дума fusion се превежда като сливане или сплав. А ако говорим за стила, фюжън означава съчетание на несъчетаемото, необикновени решения, излизащи извън рамките на приетите стереотипи. И ощ...
В последно време специалистите дерматолози признават, че пърхотът не е само козметичен проблем. Много често неговата поява е първият сигнал за това, че в организма не всичко е наред, даже когато все о...
Компостът е резултат от естественото разграждане на органични отпадъци. При този процес, милиони малки микроорганизми преработват битовите и градински отпадъци и ги превръщат в ценен естествен тор. На...
За бенките и опасностите, които крият, разговаряме с д-р Веселин Илиев - Д-р Илиев, опасни ли са бенките? - Опасни са по-големите, които имат неравна повърхност, косми или са силно пигментир...