ЗАКУСКА
Палачинки с кисело мляко
Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 1 щипка сол, 4 с.л. пудра захар, 3 ч.ч. брашно, мазнина за намазване на тигана.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме киселото мляко, захарта и 1 щипка сол. Прибавяме брашното и разбъркваме. Наливаме хладка вода, колкото да получим рядко тесто. Намасляваме дъното на сгорещен тиган /или сач/ и сипваме в него 1 черпак от тестото. Пържим палачинките и от двете страни.
ОБЯД
Супа от прясно зеле
Продукти за 4 порции: 1 парче зеле, 2 глави лук, 1 домат, 1 чушка, 1 морков, 2 с.л. олио, 1 ч.л. брашно, червен и черен пипер, сол; зa застройката: 1 яйце, 1 к.ч. кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ситно зелето, моркова, чушката, обеления домат и 1 глава лук. Заливаме с 5-6 ч.ч. вода, посоляваме и варим на тих огън. В сгорещеното олио запържваме ситно нарязания лук, добавяме брашното и червения пипер и сипваме запръжката в супата. Варим още 10 мин, отстраняваме от огъня и застройваме супата с разбитото в киселото мляко яйце.
Пиле като дивеч
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 100 г сланина, черен пипер, сол, мазнина за пържене; зa маринатата: 1 морков, 1 парче целина, 1 парче пащърнак, 1 корен от магданоз, 1 глава лук, 2 зърна бахар, 2 дафинови листа, 7-8 зърна черен пипер, 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. оцет.
Нaчин на приготвяне: Смесваме продуктите за маринатата, кипваме ги и варим 10 мин, след което я оставяме да изстине. Накисваме пилето в маринатата за 1 денонощие. Изваждаме го, отцеждаме, подсушаваме, посоляваме, поръсваме с черен пипер, покриваме с резени сланина, които привързваме с конец. Пържим пилето от всички страни в голямо количество вряща мазнина. Заливаме с 1-2 к.ч. топла вода, захлупваме съда и задушаваме до омекване.
Кекс с вряла вода
Прoдукти: 5 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 к.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 с.л. какао.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. При непрекъснато бъркане наливаме на тънка струйка олиото, сипваме брашното с бакпулвера и на части прибавяме 1 ч.ч. вряла вода. Ароматизираме с ванилията. Отделяме 1 ч.ч. от сместа и я оцветяваме с какаото. Слагаме я върху останалото тесто и внимателно разбъркваме. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена тавичка и печем в умерено загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Пържени яйца по шанхайски
Прoдукти: 2 яйца, 6 домата, половин стрък праз (бялата част), 1 к.ч. олио, 1 щипка захар, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите във вряща вода, обелваме ги и ги на нарязваме на парченца. Сгорещяваме олиото в дълбок тиган и изсипваме в него разбитите яйца и ситно нарязания праз. Разбъркваме и пържим 2-3 мин. После прибавяме доматите, подправяме със захар и сол и пържим още 5 мин, като периодично разбъркваме.
Желиран крем с лимони
Прoдукти: 4 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. вода, 3 с.л. брашно, 5 яйца, 300 г захар, кората от един лимон, 2 с.л. желатин, плодове от сладко.
Нaчин на приготвяне: Смесваме водата, млякото, брашното и половината захар, разбиваме много добре и на умерен огън при непрекъснато бъркане варим сместа, докато се сгъсти. Отстраняваме от огъня и прибавяме един по един отделените жълтъци, разтопения желатин и настърганата лимонова кора. Накрая внимателно смесваме с белтъците, които сме разбили на сняг с останалата захар. Разстиламе на дъното на тортена форма плодове от някакво сладко и върху тях изсипваме крема. Оставяме го да желира и след това обръщаме в чиния за сервиране.
Родът Lantana обхваща около 50 вида, които се срещат в топлите ариали на разпространение на Америка, Азия и Африка. Голям брой от тях имат много добри украсни качества. Най-интересни са видовете: ...
Макар че е наречена на името на Хипнос - древногръцкия бог на съня, хипнозата не е сън. След дълги години изследвания психолозите все още не могат да кажат какво точно е тя. За възможностите на хипно...
Шкембе чорба Прoдукти: 500 г телешко шкембе, 1 к.ч. кисело или прясно мляко, 1 глава чесън, черен и червен пипер, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: Пущаме шкембето във вряща вода, както е цял...
Мнозина от нас смятат рецептите, предавани от поколение на поколение, за отживелица. Нищо чудно, като се има предвид огромното разнообразие от лекарства в близката аптека. Бабините лекове обаче съвсем...