Още рецепти » 02 септември

 02 септември

ЗАКУСКА

Пържени питки с плодове

Прoдукти: 2 ч.ч. прясно мляко, 4 яйца, 2 филии сух бял хляб /без кората/, 1 ч.ч. брашно, 1 супена чиния пресни плодове по избор, 2 с.л. кристална захар, 1-2 с.л. пудра захар, 1/2ч.л. канела, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и прибавяме към тях брашното, млякото и 1 щипка сол. Пускаме в тази каша нарязания на кубчета хляб и ситно нарязаните плодове, предварително поръсени с кристалната захар. Разбъркваме добре и приготвяме от тази смес питки, подобни на палачинки, които изпържваме в сгорещената мазнина. Прегъваме готовите питки на две, поръсваме ги с пудрата захар, премесена с канелата и ги поднасяме топли със сироп по избор.

ОБЯД

Зеленчукова супа с макарони

Продукти за 4 порции: 2 моркова, 1 парче целина, 1 стрък праз, 1 глава лук, 1 корен магданоз, 1 корен пащърнак, 100 г макарони, 4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 яйца, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, 30 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни кубчета морковите и целината и ги запържваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязаните лук и праз. Поръсваме с червения пипер и заливаме с 1,5 л гореща вода. Варим на умерен огън, докато зеленчуците поомекнат. Прибавяме натрошените макарони и варим още 20 мин. Накрая застройваме с разбитите яйца и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Пускаме също така и бучката масло.

Гювеч от пъстърва

Продукти за 4 порции: 1 кг пъстърва, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 3 домата, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, посоляваме и оставяме да престои 30 мин. Нарязваме лука на тънки филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме обелените и настъргани домати и също ги позапържваме. Поръсваме червения пипер, сипваме ориза, посоляваме и задушаваме 10 мин. Слагаме рибата в намаслена тавичка и я заливаме с доматената смес. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна.

Грис-халва с карамел

Прoдукти: 4 ч.ч. прясно мляко, 250 г грис, 250 г захар, 150 г краве масло, 50 г стафиди, сокът и кората от 1 портокал.

Нaчин на приготвяне: Карамелизираме захарта на слаб огън, като непрекъснато бъркаме. Сипваме врящото мляко и продължаваме да бъркаме, докато карамелът се разтвори. След това отстраняваме от огъня и прибавяме стафидите, портокаловия сок и настърганата портокалова кора. Отделно разстопяваме маслото и запържваме в него гриса. Щом стане златист, наливаме млякото, захлупваме и варим 5-6 мин на слаб огън. Сервираме десерта добре охладен.

ВЕЧЕРЯ

Пълнени тиквички с раци и гъби

Продукти за 5 порции: 600-700 г тиквички, 500 г раци, 250 г гъби, 2-3 червени пиперки, 2-3 стръка пресен чесън, 50 г сметана, 150 г кашкавал, 50 г доматено пюре, 75 г краве масло, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на парчета с дължина 8 см. Обелваме ги и ги издълбаваме от едната страна. Нарязваме чесъна на ситно, а гъбите - на тънки ивички. Сгорещяваме половината от маслото и в него задушаваме гъбите и лука. Настъргваме пиперките на ситно ренде и ги прибавяме към гъбите и лука. Щом зеленчуците омекнат, прибавяме раците. Отделно в останалото масло задушаваме доматеното пюре, нарязаната на дребно вътрешност на тиквичките и копъра. Прибавяме към задушените продукти сметаната и солта. Напълваме издълбаните тиквички с гъбите и раците. Изсипваме в подходяща тавичка сметановата смес, върху която подреждаме напълнените тиквички и ги задушаваме във фурна при умерена температура. Поръсваме готовото ястие с настърган кашкавал и запичаме 5-6 мин.

Ябълки, пълнени с грозде

Прoдукти: 6 големи ябълки, 1 ч. ч. зърна от грозде, 2 с.л. вода, 60 г захар, 60 г краве масло, 1/2 ч. л. канела, 1 яйце.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги издълбаваме. Смесваме гроздето с половината захар, половината масло и канелата. Наливаме малко вода и сваряваме на гъста каша. След като сместа изстине, прибавяме разбитото яйце. С тази каша пълним ябълките. Нареждаме ги в тавичка, заливаме с останалото разтопено масло, поръсваме с останалата захар и печем във фурната. От време на време поливаме със сока.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Дайте микроелементи на растенията

Зеленчуковите растения като живи организми се нуждаят за правилното си развитие от микроелементи. Липсата им макар и в минимални количества в почвата води до съществени изменения на растенията, а в ня...

Индийски люляк украсява есенната градина

Сигурно ви е направило впечатление, че в много дворове, особено покрай морето, през есента има отрупани с цвят храсти. Дори и към края на октомври пищните цветове привличат окото и много напомнят на С...

Зокумът – как да се грижим за него

Всички познаваме зокума - потъналия в цветове ароматен храст, който бабите ни засаждаха в големи делви или тенекии и настаняваха на най-слънчевото място около къщата. В градското ни битие той почти из...

Минералните бани – какво лекуват?

Използването на минералната вода за лечение на много болести, наречено балнеолечение, датира още от дълбока древност. Водата се ползва директно от извора както за пиене, така и за къпане, целебни са и...

Начало