ЗАКУСКА
Кръгли банички
Прoдукти: 1 пакет фини кори /250 г/, 150 г сирене, 2 яйца, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с разбитите яйца и разтопеното масло. По средата на всяка кора по дължина разстиламе ивица от плънката. Навиваме корите на стегнати рула, които навиваме като охлюви. Нареждаме баничките в намаслена тавичка и печем до зачервяване в умерена фурна.
ОБЯД
Студена супа
Продукти за 4 порции: 3 домата, 1 малка краставица, 3-4 печени люти чушки, 1 стрък пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 2 филийки сух бял хляб, 1 1/2 к.ч. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме лютата жилка от чушките и ги нарязваме на ситно, нарязваме на ситно и лука и чесъна. Настъргваме доматите, а краставицата обелваме и нарязваме на кубчета. Потапяме хляба в 2 ч.ч. студена вода и след като се накисне го разбиваме добре. Наливаме на тънка струйка олиото и прибавяме нарязаните зеленчуци. Оставяме супата за 1 час в хладилник. Преди да поднесем посоляваме, поръсваме със ситно нарязан магданоз и добавяме бучки лед.
Плакия по градинарски
Продукти за 4 порции: 600-700 г телешко месо, 2-3 пиперки, 1 по-голяма тиквичка, 1 патладжан, 2 моркова, 1 парче целина, 5 домата, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 к.ч. олио, 1 лимон, 1 с.л. брашно, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото в 2-3 ч.ч. леко подсолена вода, след което го изваждаме и го нарязваме на порции, а бульона прецеждаме. Изпичаме пиперките, обелваме ги и ги почистваме от дръжките и семената. Обелваме тиквичката и патладжана и ги нарязваме на филийки. След това ги овалваме в брашното и ги изпържваме. Изпържваме и пиперките. После в същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук, настърганите целина и моркови, а също така – половината ог доматите, които сме попарили, обелили и настъргали на ренде. Нареждаме на дъното на тавичка изпържените зеленчуци, върху тях разстиламе задушените, а най-отгоре слагаме месото. Посоляваме и поръсваме със ситно нарязани магданоз и копър. Нареждаме отгоре филийки от доматите и лимона и запичаме в умерена фурна. Запържваме брашното в мазнината, останала от задушените зеленчуци и разреждаме с малко бульон от месото. Кипваме соса, заливаме с него готовото ястие и го запичаме още десетина минути във фурната.
Оризово суфле
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 400 г ориз, 1 ванилия, сокът от половин лимон, 200 г захар, 80 г краве масло, 7 яйца, 50 г стафиди, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в млякото заедно с маслото, ванилията и солта. Охлаждаме, разтваряме по-голямата част от захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме на твърд сняг белтъците с останалата захар и лимоновия сок. Внимателно съединяваме с оризовия крем, прибавяме стафидите и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена форма и изпичаме в умерено загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Пица с патладжани и прясно сирене
Прoдукти: 500 г готово тесто, 3 малки патладжана, 600 г домати от консерва, 300 г прясно сирене, 6 с.л. олио, 12 черни маслини, 1 щипка риган, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на тънки филийки, посоляваме и оставяме да си пуснат горчивия сок. Изстискваме и ги изплакваме. Сгорещяваме 4 с.л. олио и пържим от двете страни патладжаните, докато поруменеят. Отцеждаме ги върху салфетка. Намасляваме тавата за печене, разстиламе тестото на тънък пласт и отгоре нареждаме отцедените от сока, обелени и намачкани домати. Подправяме със сол и черен пипер. Като розетка върху доматите нареждаме ивици патладжани и между тях - разполовените маслини. Покриваме пицата с тънък слой прясно или топено сирене и наръсваме с ригана. Поливаме с останалото олио и печем 30 мин в умерена фурна.
Жълт крем с плодове
Прoдукти: 4 жълтъка, 1 ванилия, 2 с.л. брашно, 300 мл прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 500 малини /къпини, касис/.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме един след друг жълтъците заедно с ванилията. Отделно размиваме брашното с такова количество студено мляко, че да получим рядка каша. В друг съд кипваме останалото мляко заедно със захарта. Постепенно прибавяме брашнената каша, като непрекъснато бъркаме, докато кремът се сгъсти. Отстраняваме от огъня, прибавяме разбитите жълтъци и отново разбъркваме. Измиваме плодовете, разпределяме ги в стъклени чаши и ги заливаме с готовия крем. Слагаме десерта за 2 часа в хладилник и след това го поднасяме.
Зимата e красива, но малко тъжна. Градината и нейната пъстроцветна окраска се е променила до неузнаваемост. Но да продължите лятото е възможно! Нужна ви е само ваза с изсушени летни цветя. Подобни ком...
Една от особеностите на повечето овощни видове е, че в началото се правят разходи за отглеждането им, без да се получават плодове. Продължителността на безплодния период е различна за отделните видове...
Искате ли дa нямате проблеми с него, променете начина си на живот, докато не е станало късно и най-важното - спазвайте шест правила, които ще ви помогнат да се запазите в добра форма до преклонна възр...
Заетите хора, които биха искали да берат пресен млад боб от градината, без да окопават големи гнезда и да опъват метри канап, може да го посадят в саксия. На пазара може да се намери сорт боб-джудже. ...