ЗАКУСКА
Пържени филийки
Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 с.л. брашно, 2 яйца, 1/4ч.л. сода бикарбонат, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 щипка сол, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на филийки. Размиваме брашното на каша в малко студено мляко. Прибавяме разбитите яйца, солта и содата. При непрекъснато бъркане сипваме на тънка струя останалото мляко. Разбиваме, докато получим гладка каша с гъстотата на боза. Потапяме хлебните филийки в тази каша и след това ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина. Поднасяме ги поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Студена супа с овче кисело мляко
Прoдукти: 500 г млади картофи, 1 л вода, 1 ч.ч. овче кисело мляко, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Сваряваме ги в кипящата вода, пасираме и ги връщаме в супата. Подправяме с черен пипер и сол, прибавяме киселото мляко и ситно нарязаните магданоз и копър. Разбъркваме много добре и сервираме супата след като изстине напълно.
Пикантна яхния с гъби
Прoдукти: 4-5 домата, 500 г гъби, 3 глави лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 ч.л. ситно нарязан джоджен, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука много ситно и го задушаваме в олиото. Прибавяме брашното и го запържваме до златисто, поръсваме черния и червения пипер. Сипваме гъбите, които предварително сме нарязали на парченца и сме попарили във вряла вода. Прибавяме обелените и настъргани домати и ситно нарязаните магданоз и джоджен. Варим яхнията на умерен огън.
Лимонов ориз
Прoдукти: 300 г ориз, 250 мл прясно мляко, 250 мл вода, 250 г пудра захар, 1 лимон, плодове от сладко.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ориза няколко пъти, заливаме го с вряла вода и го варим 5 мин. След това го отцеждаме, заливаме го със смес от млякото и водата и го доваряваме на тих огън. Изсипваме омекналия ориз в дълбок съд и го оставяме да изстине. След това прибавяме лимоновия сок, настърганата лимонова кора и пудрата захар. /По желание прибавяме 2 с.л. ром или ликьор./ Разбъркваме добре сместа и я изсипваме в намаслена форма. Поднасяме десерта охладен и украсен с отцедени плодове от сладко.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от репички
Прoдукти: 3 връзки репички, 1 яйце, 1 1/2 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 малка глава лук, джоджен, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме репичките, посоляваме и ги смесваме със ситно нарязаните джоджен и лук. Прибавяме разбитото яйце и брашното. Омесваме и оформяме малки топчета. Овалваме топчетата в брашно и ги пържим в силно сгорещена мазнина, докато хванат златиста коричка. Поднасяме ги, поръсени със смес от сол и черен пипер.
Крем с целувки и ябълки
Прoдукти: 1 кофичка сметана, 6 натрошени целувки, 8 с.л. пудра захар, 5-6 ябълки, 4 бишкоти, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семената и ги настъргваме на ситно ренде и ги изстискваме от сока. Отделно разбиваме сметаната заедно със захарта и ванилията. Прибавяме настърганите и изстискани ябълки и натрошените целувки. Изсипваме крема в чаши за шампанско, украсяваме го с бишкотите и го сервираме веднага.
Брюкселски медальон Прoдукти: 4 резена целина, 2 с.л. краве масло, 4 парчета черен дроб, 1 яйце, брашно, галета, лимонов сок, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме целината и я изпъ...
Боб чорба Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 парче целина, 1 корен магданоз, суха чубрица, пресен и сух джоджен, девисил, магданоз, мащерка, босил...
Едно от предпочитаните растения за украса на интериора е пеперомията. Това тя дължи преди всичко на интересния рисунък и впечатляващите багри на листата. Цветовете, макар и забележими, нямат особено з...
Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта...